"Definitivan šamar srpskoj košarci": Kakva je sudbina Košarkaške lige Srbije nakon sramnog završetka finalne serije? 1Foto: STARSPORT

Srpska košarka je doživela novu bruku.

Druga utakmica finalne serije Košarkaške lige Srbije završena je službenim rezultatom 20:0 za Zvezdu. Pošto su crveno-beli slavili u prvom meču finalne serije rezultatom 89:88, titula je otišla u ruke Crvene zvezde.

Međutim, ono što je obeležilo ovu utakmicu jesu ružne scene koje su viđene u „Beogradskoj Areni“ – od povika sa tribina do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Naime, nakon što je prvo poluvreme završeno u donekle mirnoj atmosferi, početkom treće deonice situacija u Areni se promenila. Navijači Partizana uzvikivali su uvrede upućene supruzi predsednika Zvezde Nebojše Čovića, a potom i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Sudije su tada, pri rezultatu 57:45 u korist Partizana, prekinule meč i povukle se sa terena, a sa njima su pošli i gostujući, pa potom i domaći igrači. Doneta je odluka da se dvorana isprazni, nakon čega je utakmica trebalo da se nastavi.

Međutim, umesto da se igra nastavi, dodatna konfuzija nastala je nakon što su tribine najveće dvorane u Srbiji ostale prazne.

Košarkaši i stručni štab Partizana izašli su na teren, ali spiker je najavio da će se utakmica nastaviti sutra. Oni su tada napustili teren, istuširali se i krenuli kući.

A onda su se na terenu, nekih sat vremena kasnije pojavili košarkaši Zvezde. Za njima su došle i sudije, vreme je počelo da teče, a kako se na istom nisu našli i izabranici Željka Obradovića, u skladu sa propozicijama, Zvezdi je pripala pobeda, a samim tim i titula.

Nekadašnji košarkaš Partizana Vladimir Dragutinović, koji je bio na tribinama, ističe da mu nije jasno šta se tačno dogodilo, ali da je siguran da je čuo spikera koji govori da će se utakmica nastaviti sutra.

„Ono što sam video je da su sudije prve napustile teren, a onda tek gostujući igrači, pa potom i domaći. Moj utisak je bio da su sudije prekinule utakmicu zbog povika sa tribina. Verovatno su postupile po nekim pravilima, oni su bili u komunikaciji sa zapisničkim stolom. Ne verujem da su doneli neku odluku suprotnu pravilima košarkaške igre. Teško mi je sada komentarisati potonja dešavanja i šta je ko kome rekao i šta je ko razumeo oko nastavka utakmice, jer nisam bio blizu samog epicentra događaja“, kaže naš sagovornik.

Dragutinović ističe da slika koja je poslata iz Arene nije bila lepa.

„Zapravo je to bila ružna slika koja ne afirmiše košarku među mlađom populacijom. Uopšteno govoreći, ovo su krupne stvari. Kao i one koje se odnose na budućnost ove lige. Ja kao čovek iz košarke mogu da kažem da je prava šteta što Zvezda i Partizan ne igraju domaću ligu u punom obimu. Mislim da bi bilo sjajno za košarkaške centre u zemlji kao što su Valjevo, Kraljevo i ostale da mogu da gledaju Zvezdu i Partizan i u domaćoj ligi“, objašnjava Dragutinović.

Veliki problem, prema njegovim rečima, jeste to što se Crvena zvezda i Partizan u KLS uključuju tek od plej-ofa.

„Naravno, sada dolazimo do drugog problema koji se zove Evroliga, kao i regionalna ABA liga, jer je nemoguće igrati tri lige istovremeno u sezoni, to bi bilo ogromno opterećenje za igrače. Ali ni ne mislim da je fer da se Partizan i Zvezda uključe u takmičenje tek od polufinala plej-ofa, to na primer nije u redu prema šampionu regularnog dela sezone u KLS-a ukoliko on pak ne stigne do kraja doigravanja. Mnogo je pitanja, a malo odgovora i mora se sesti za sto i videti kojim će putem poći domaća košarkaška liga“, priča Dragutinović za Danas.

Utakmicu je u Areni pratila i novinarka Sport Kluba Rada Nikolić, koja celu situaciju opisuje kao tragikomičnu.

„Možda je sve to više i komično, nego što je tragično. To je definitivan šamar srpskoj košarci. Nije prvi put da se to na derbiju dešava. Meni se čini da Partizan nije želeo da ne igra. Spiker je rekao da se utakmica nastavlja sutra, ali je do tog trenutka prošlo već previše vremena bez ikakve informacije u Areni. Novinari su se kretali u svim pravcima najvećom dvoranom na ovim prostorima u nadi da će dobiti bilo kakvu, pa makar i nezvaničnu, informaciju oko sudbine ovog duela, ali nje jednostavno nije bilo“, opisuje Nikolić.

Ipak, kako novinarka Sport Kluba podseća, u neko doba večeri su se igrači Zvezde pojavili na terenu.

„U tom trenutku je iz svlačionice izašao i jedan trener KK Partizana i čini mi se da nije mogao da veruje šta vidi. Rekla bih da se u tom trenu već nekolicina prvotimaca crno-belih uputilo svojim kućama. Delegat utakmice ima obavezu da okupi i jedan i drugi stručni štab i saopšti im odluku koju je doneo. Da li je to i uradio, ja stvarno ne znam“, ističe naša sagovornica.

Ona u razgovoru za Danas objašnjava i kakva je bila situacija pre samog prekida.

„Bilo je verbalnog delikta mnogo pre trenutka prekida utakmice. Jeste vređan i predsednik države, i čelnici Fudbalskog kluba Partizan i košarkaši protivničke ekipe Miloš Teodosić i Nemanja Nedović i supruga predsednika KK Crvene zvezde Nebojše Čovića. Ipak, ako je to bio problem, moralo se ranije reagovati jer je veliki deo prvog poluvremena prošao u takvoj atmosferi. Prema pravilima KLS-a u tim situacijama sledi prva opomena, pa druga, pa pražnjenje dvorane. Navijači su dobili prvu opomenu, a drugu potom ubrzano, pa to kao da ih je nekako isprovociralo pa se dogodilo to što se i dogodilo“, kaže Nikolić.

Nikolić podseća i na prvu utakmice finalne serije KLS, kada je domaćin bila Crvena zvezda, gde su viđene slične scene na tribinama, ali se utakmica ipak nije prekidala.

„I u prvom meču ove serije je bilo verbalnog delikta, pa se on ipak odigrao do kraja. I to je ono što je sasvim sigurno prošlo kroz glavu većini novinara koji su bili u Areni. Takođe, treba istaći i to da je sinoć uletelo nešto sa tribina na teren. Ali to nikako nije bila golgota za gostujuće igrače kako su pojedini mediji izvestili, mada svakako uvek osuđujem kada nešto uleti sa tribina ili kada neko nekog vređa. Čak i kada su gostujući igrači izašli sa terena, na klupi su ostali povređeni igrači Adam Hanga, Jago dos Santos i Džoel Bolomboj i mislim da nisu bili nikako ugroženi. Ipak, sve se nekako neslavno završilo i ostaće velika mrlja posle ovoga“, ističe Nikolić.

O sudbini KLS lige naša sagovornica nije mogla da da precizan odgovor.

„Mislim da je još uvek rano govoriti o tome. Činjenica je da i jedni i drugi imaju dve važnije lige od KLS-a, ABA ligu i Evroligu. I dok se tu nešto ne promeni, teško da će KLS imati drugačiju sudbinu. I za kraj možda vredi i ovo dodati: i ta ABA liga kakva je – da je, mislim da je bolja od ovakve KLS lige i čini mi se da dve finalne serije upravo to i pokazuju“, zaključuje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari