Bitka utroje: Real, Barselona ili Atletiko Madrid, ko će biti šampion Primere? 1Foto: EPA-EFE/Chema Moya

Nova sezona španske Primere je pred vratima.

U letu koje su obeležili Evropsko prvenstvo u fudbalu, te Olimpijske igre u Parizu, nova sezona u najboljim ligama na svetu je došla nekako tiho i neočekivano brzo.

Pa baš takav slučaj je i sa La Ligom koja počinje u standardnom terminu, polovinom avgusta, odnosno već večeras, a prvo kolo je raspoređeno na pet dana (četvrtak, petak, subota, nedelja i ponedaljak).

Svakog od tih dana će biti odigrane po dve utakmice – od 19 i 21.30 časova, a to je napravljeno zbog vrućina koje tradicionalno parališu ovu zemlju svakog leta.

Sve do septembra će se igrati u ovakvom ritmu, odnosno u samo večernjim terminima, a nakon reprezentativne pauze koja je na programu početkom narednog meseca će se u program odigravanja utakmica vratiti i dnevni termini.

Iako nova sezona u Španiji počinje za manje od 12 sati, malo ko je za nju spreman u zemlji evropskih prvaka.

I dalje se na ulicama španskih gradova prepričavaju uspesi koji su postignuti u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu u protekla dva meseca.

Pored evropske krune, do koje je „crvena furija“ stigla na impresivan način, pobedivši u svih sedam utakmica na šampionatu i to slavivši protiv nekih izuzetno jakih protivnika (Hrvatska, Italija, Nemačka, Francuska, Engleska), leto su začinili i klinci koji su se okitili zlatom na Igrama u Parizu, dok je ženska fudbalska ekipa zauzela visoko četvrto mesto na Olimpijskim igrama, što je u domovini okarakterisano kao veliki uspeh, iako su se svi potajno nadali da bi i one mogle da dođu do medalje u francuskoj prestonici.

Žamor među Špancima bi prekidale tek neke transfer „bombe“ kojih je ovog leta na Pirinejima bilo u popriličnom broju.

Real je odmah po okončanju EURA predstavio svoje kapitalno pojačanje – Kilijana Mbapea.

Francuski napadač biće glavna uzdanica trenera Karla Anćelotija u pokušaju da odbrane šampionsku titulu u domaćem prvenstvu.

„Kraljevski“ klub ulazi u sezonu u sličnom sastavu kao i u prethodnu.

Nedostaju Toni Kros koji se penzionisao, te Naćo i Hoselu koji su odlučili da karijere nastave u Saudijskoj Arabiji, odnosno Kataru, a golman Kepa se vratio u Čelsi nakon pozajmice, dok je još godinu dana u klubu ostao Luka Modrić.

Uz to je uoči početka sezone Eduardo Kamavinga na jednom treningu doživeo tešku povredu ligamenta kolena i očekuje ga poduža pauza.

Naravno, jako je teško sada govoriti o tome sa kakvim će igračkim kadrovima ekipe dočekati kraj letnjeg prelaznog roka, ali i u ovom delu leta ima i više nego zanimljivih dešavanja na Pirineijima.

Jedna od tih je i nedavna ponuda jednog kluba iz Saudijske Arabije za Vinisijusa Žuniora a koja je teška milijardu evra.

Prema pisanju pojedinih medija, Brazilac je već odbio tu ponudu, ali po pisanju nekih drugih još uvek je razmatra.

Od ostalih stvari treba dodati i dolayak mladog i talentovanog Brazilca Endrika u „kraljevski“ klub, a za čiji je transfer izdvojeno 47,5 miliona evra.

Ništa nezanimljivije nije ni u komšiluku – u taboru gradskog rivala, ekipe Atletiko Madrida.

„Jorgandžije“ su po završetku EURA ostali bez kapitena španske fudbalske reprezentacije Alvara Morate koji je prešao u Milan.

Zato su se dali u potragu za novim napadačima i u dovođenju istih su „razbili“ klupsku kasu.

Prvo je stigao Norvežanin Aleksandar Sorlot iz Viljareala u transferu vrednom 32 miliona evra, a onda zvezda Mančester sitija Hulijan Alvarez za 75 miliona evra, dok će „građani“ kroz bonuse zaraditi još 20 milona evra.

Popularni „pauk“ nije bio zadovoljan ulogom i minutažom kod Pepa Gvardiole koji je godinama unazad forsirao Erlinga Halanda na poziciji napadača, pa je odlučio da ovoga leta zatraži transfer.

Sreću je pronašao u Atletiko Madridu i videćemo kako će se snaći pod dirigentskom palicom Čolo Simeona koji forsira u potpunosti defanzivan fudbal, odnosno videćemo da li će se sada iskusni stručnjak prilagoditi ofanzivnom arsenalu koji mu je klub ovog leta podario.

Uz to se sa pozajmice u Barseloni vratio „omraženi“ Žoao Feliks koji je u lošim odnosima sa Simeoneom.

Kako ga nijedan klub nije ovog leta nije kupio, on je ostao u Atletiku i videćemo kakva će biti njegova sudbina, mada bi i neka jednogodišnja pozajica u smiraj letnjeg prelaznog roka zadovoljio sve tri strane: igrač – trener – klub.

„Jorgandžije“ su ovog leta dovele i štopera španske fudbalske reprezentacije Robina le Normana iz Real Sosijedada za 34,5 miliona evra tako da se može reći da su čelnici madridskog kluba imali pune ruke posla.

Sa druge strane, tim su napustili Stefan Savić i Gabrijel Paulista.

Prvi je kao slobodan igrač otišao u Trabzonspor, a drugi u Bešiktaš, dok je Saul Nigez otišao na pozajmicu u Sevilju.

Slobodni agenti su i Mario Ermoso, kao i Vitolo, ali oni još nisu pronašli novu sredinu, a štoper Caglar Sojunču je prodat Fenerbahčeu za 8,5 miliona evra.

Ovog leta je već bila viđena razmena igrča na relaciji Atletiko – Čelsi, ali do nje još uvek nije došlo.

Naime, put Londona trebao je da pođe mladi i talentovani napadač Samu Omorodion, a u drugom smeru da na „Vanda Metropolitano“ stigne Konor Galager.

Kako se radi o igračima slične tržišne vrednost (oko 40 miliona evra), činilo se da će sve glatko u tom poslu proći, ali negde je zapelo i ostaje pitanje da li će do ove trampe doći do kraja avgusta.

Što se tiče Barselone, prvi čovek tog kluba Đoan Laporta imao je ovog leta mnogo posla.

Prvo je umesto smenjenog Ćavija doveo u klub Hansija Flika, a onda se katalonski gigant, suočen sa ekonomskom krizom koja ga godinama potresa, našao u pravom rebusu jer je ovog leta želeo da dovede dva fudbalera, a imao je para samo za jednog.

Reč je o španskim reprezentativcima Daniju Olmu i Niku Vilijamsu koji su briljirali na nedavno završenom Evropskom prvenstvu.

Izbor je pao na Olma koji je doveden iz Lajpciga, a kako stvari stoje Vilijams će ostati u Atletik Bilbau gde je dobio novi broj – 10, na dresu.

Ima još zainteresovanih za krilnog napadača, pre svega iz Premijer lige, ali on želi da pređe isključivo u Barselonu gde bi ponovo, kao i u reprezentaciji, igrao prvoj postavi sa Laminom Jamalom, svojim najboljim drugom.

Kako je Flik ostao bez viđenog pojačanja, pojedini katalonski mediji pišu da bi se Nemac sada rado okrenuo vremešnom Ivanu Perišiću (35 godina) koji bi u ovom trenutku bio znatno jeftinija opcija od Vilijamsa.

Bilo je i odlazaka iz Barselone u prethodnom periodu.

Čelsi je aktivirao otkupnu klauzulu iz ugovora Marka Gijua i talentovanog napadača odveo na „Stamford bridž“.

To je ujedno i bila želja igrača koji je ponikao u La Masiji, jer je smatrao da pored Levandovskog i Vitora Rokea neće dobiti pravu šansu u napadu.

Bek Hulijan Arauho je pojačao Bornmut u transferu vrednom 10 miliona evra, dok je Oriol Romeu otišao na pozajmicu u Đironu.

Vezni fudbaler Serđi Roberto napustio je klub i najverovatnije će karijeru nastaviti u Sevilji.

Za mladog defanzivca Mikaela Fajea se interesuju mnogi klubovi u francuskoj Ligi 1, ali Barselona nije želela da ga proda jer računa na njega.

Videćemo kako će Barselona izgledati u novoj sezoni i da li će Hansi Flik pružiti nekom biseru iz La Masije priliku u prvom timu.

Katalonci su u pripremnom periodu odigrali četiri prijateljske utakmice.

Protiv Sitija su izgubili na penale, dok su Milan savladali na taj način.

Na turneji po SAD su sem te dve odigrali i još jednu utakmicu, El Klasiko, meč protiv Real Madrida koji su dobili sa 2:1.

Strelac oba gola bio je talentovani Pau Viktor Delgado koga bismo mogli da u ovoj sezoni vidimo u seniorskoj ekipi.

Barselona će zbog rekontrukcije svoj stadiona „Kamp Nou“ i ove sezone svoje utakmice kao domaćin igrati na bivšem stadionu Espanjola „Monžuik“, odnosno „Olimpijskom stadionu Luis Kompanis“, kako se danas zove.

Što se tiče Sevilje njih je ovog leta preuzeo Francisko Havijer Garsija Pimienta, bivši trener Las Palmasa.

U poslednjih mesec dana igrači su uglavnom odlazili iz Sevilje i to na pozajmice Rafa Mir (Valensija), Adnan Januzaj (Las Palmas), dok su kao slobodni igrači otišli Marko Dmitrović (Leganes), Erik Lamela (AEK), Tomas Dilejni (Kopenhagen), Ludvig Agustinson (Anderleht), dok je napadač Jusuf el Nesiri prodat Fenerbahčeu za 19,5 miliona evra.

Od ostalih transfera treba izdvojiti ono što je Đirona ovoga leta uradila.

Napadača Artema Dovbika su prodali Romi za 30 miliona evra, a doveli su na pozajmicu mladog napadača Oskara Hila koji se nije snašao u Totenhemu koji ga je pre nekoliko leta platio 25 miliona evra nakon sjajne sezone koju je imao u Sevilji.

Doveli su još Ladislava Krejčija iz Sparte iz Praga za osam miliona evra, te Doni van de Beka iz Junajteda.

Večeras počinje nova sezona i u drugoj španskoj fudbalskoj ligi, popularnoj Segundi.

La Liga, 1. kolo.

15.08.

Atletik Bilbao – Hetafe (19)

Betis – Đirona (21.30)

16.08.

Selta – Alaves (19)

Las Palmas – Sevilja (21.30)

17.08.

Osasuna – Leganes (19)

Valensija – Barselona (21.30)

18.08.

Real Sosijedad – Rajo Valjekano (19)

Majorka – Real Madrid (21.30)

19.08.

Valjadolid – Espanjol (19)

Viljareal – Atletiko Madrid (21.30)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari