Ko će prvi do "stotke"? 1Foto: STARSPORT

Solidne partije košarkaša Partizana, dve vezane pobede i brejk u Bilbau nadahnuli su i navijače crno-belih da podrobnije počnu da prate adute Miroslava Nikolića.

U zoni ABA lige srpski velikan je u seriji od tri trijumfa i nekako u naletu nameriće se večeras, na uvertiri 6. kola, na takođe „pucački“ raspoloženu Cibonu u Zagrebu (18.00). Trebalo bi to zapravo da bude jadranski klasik sa puno poena, pošto se sastaju najefikasniji i treći tim sa najviše datih poena u dosadašnjem delu ABA lige.

Gledano kroz prizmu istorije, Partizan je neretko uspevao da trijumfalno napušta dom „Dražen Petrović“, poslednji put 30. decembra 2016. (82:77). U periodu radikalnih kadrovskih promena svake sezone, obostrano, večerašnji susret trebalo bi da bude zanimljiv i po tome što aktuelni sastavi važe za najefikasnije u regionu. Partizan je na poslednjem meču u ABA ligi bio nadomak obaranja klupskog rekorda, ubacivši Igokei 117 poena, dok je sa prosekom od 85,8 Cibona treći najefikasniji tim u regionu.

– Cibona ima nekolicinu iskusnih igrača koji znaju da budu jako opasni. Igraju veoma tečno u napadu, dobro se kreću i mi ćemo morati mnogo da se trudimo da to neutrališemo – indirektno je trener Nikolić upozorio na dokazane Luku Žorića i Marka Tomasa.

Upravo su njih dvojica i najzaslužniji što su „vukovi“ na skoru 3-2, sa trijumfom u džepu protiv Cedevite. Žorić u dresu Cibone živi „drugu mladost“; trenutno je sigurno najbolji centar lige sa prosekom od 20 poena i 6,6 skokova. Tomas takođe pruža partije reprezentativnog formata u svom drugom mandatu za dvostrukog evropskog prvaka (16,8 poena). Trener Slobodan Subotić u rotaciji koristi uglavnom sedam igrača, među kojima je i poslednje pristigli DŽamar Jang, nekada košarkaš Crvene zvezde. Nakon odlične sezone u DŽoliju, Josip Bilinovac još uvek traži svoje mesto u sistemu Cibone, ali je svakako igrač koji bi mogao da namuči i ovako hronično poroznu odbranu Partizana, na proseku od 92,3 primljena poena, po čemu su treća najlošija defanziva u ABA ligi. Crno-beli će biti oslabljeni neigranjem Aleksandra Aranitovića zbog lakše povrede, doživljene u Bilbau, ali sa Samardo Samjuelsom u sastavu, koji bi trebalo da predstavlja nemerljivo važno pojačanje u centarskoj liniji.

– U poslednjih par utakmica smo pokazali napredak, ali to neće ništa značiti ako u petak ne budemo na svom maksimumu – oprezan je prvi čovek struke crno-belih.

Šalić: U Zagrebu još bolji

Đoko Šalić je centar određenih limita i dometa zbog kojih je uprava morala da reaguje i angažuje Samarda Samjuelsa. U odnosu na kolegu sa pozicije Obrada Tomića, Šalić je u dosadašnjem delu sezone bio korisniji po tim; na proseku je od 12,6 poena u ABA ligi. NJega večeras očekuju dueli sa Lukom Žorićem i Anteom Gospićem: „Dueli Cibone i Partizana su kroz istoriju uvek bili interesantni i teški, ubeđen sam da će tako biti i sutra. Oni su u dobroj formi, mi u poslednje vreme igramo bolje, ali ćemo u Zagrebu morati da budemo još bolji. Igrali smo u Baru protiv njih, ali ovo sada je nešto sasvim drugo i biće nam daleko teže“, istakao je Šalić.

Cibona: Da zaustavimo Amere

– Najveća opasnost preti nam od dva Amerikanca, Milera i Vilijams-Gosa. Imaju slobodu kreiranja, idu jedan na jedan i tu su dosta jaki. Imaju i domaće igrače čiji su šutevi precizni, pre svega bih izdvojio Marinkovića koji je u Zadru imao osam trojki. Ako mislimo da dobijemo utakmicu moramo da odigramo na nivou na kom znamo i možemo. Ukoliko se budemo nadigravali s njima nećemo imati šanse. Trebalo bi da budemo koncentrisani svih 40 minuta – podvukao je Slobodan Subotić, trener Cibone.

Vilijams-Gos MVP Evrokupa

Treća runda Evrokupa donela je nekoliko iznenađenja, a jedno od njih bila je pobeda Partizana na gostovanju Bilbau. Naravno, za to je najzaslužniji Najdžel Vilijams Gos koji je zaradio titulu MVP 3. kola sa indeksom korisnosti 34. On je vodio Partizan do pobede od 96:92 sa 27 poena, osam skokova, tri asistencije i šest iznuđenih faulova.

Raspored i tabela

6. kolo

petak

Cibona – Partizan 18.00

Mornar – Zadar 20.00

subota

Mega – Cedevita 17.00

nedelja

Igokea – FMP 17.00

Olimpija – Budućnost 19.00

ponedeljak

Crvena zvezda – MZT 18.00

Tabela

1. Budućnost 4-1

2. FMP 3-2

3. Crvena zvezda 3-2

4. Partizan 3-2

5. Cibona 3-2

6. Cedevita 3-2

7. Mega 2-3

8. Olimpija 2-3

9. MZT 2-3

10. Igokea 2-3

11. Mornar 2-3

12. Zadar 1-4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari