Ko dobije večerašnji večiti derbi uzima sve sa abaligaškog talona, poraženom ostaje samo nada da može do prvog mesta 1foto:Starsport

Porazom od Cibone u Zagrebu, u prošlom abaligaškom kolu, košarkaši Crvene zvezde omogućili su Partizanu da večeras ne juri i koš razliku u slučaju pobede.

Sredina je marta a košarši Crvene zvezde i Partizana odigraće već peti ovosezonski susret.

Crveno-beli su slavili tri puta, najvrendiji trijumf ostvarili su u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, međutim, upravo od podizanja Žućkove levice forma pulena Duška Ivanovića doživela je ogroman pad.

Nasuprot komšijama, crno-beli nisu toliko oscilirali u igri posle povratka iz Niša. Neplaniranih i neočekivanih poraza nije bilo (izgubljen meč protiv Fenerbahčea u Beogradskoj areni ne može se podvesti pod kiks) samim tim u boljoj formi dočekuju večerašnji, abaligaški okršaj pred svojim navijačima.

Meč će biti višeslojan, verovanto težak za gledanje, ali bi mogao da bude presudan po pitanju zauzimanja prvog mesta na kraju regularnog dela regionalnog takmičenja.

Kiksom u Zagrebu, protiv Cibone, Zvezda je, praktično, omogućila Partizanu da večeras ne juri koš razliku, uz neophodnu pobedu, već da samom pobedom može zauzeti lidersku poziciju na pet kola do početka plej-ofa.

 

Partizan je na skoru 18-2, dok Zvezda ima jednu pobedu manje na drugoj poziciji, uz isti broj poraza.

Crveno-beli još uvek nisu odigrali odloženi meč sa Cedevita Olimpijom u Ljubljani, a što je zanimljivo, nije ni određen termin odigravanja utakmice, koja je pomerena jer Jurica Golemac, trener „zmajeva“, nije imao dovoljno igrača na raspolaganju zbog bolesti većeg broja njih u datom trenutku.

Prvi abaligaški večiti derbi Crvena zvezda je u hali „Aleksandar Nikolić“ dobila sa ubedljivih 90:74. Da kojim slučajem nije napravila kiks u poslednjem kolu, u Zagrebu, večeras bi imala šansu da brani plus 16, u slučaju poraza.

Ako se uzme u obzir, da posle večerašnjeg susreta, od težih iskušenja, Partizan do kraja regularnog dela ima gostovanja Budućnosti i FMP, odnosno domaćinstvo Cedevita Olimpiji i u poslednjem kolu odlazak u Zadar, mogućnost potencijalnog kiksa crno-belih nije velika, posebno jer je kvalitativna razilka između Podgoričana i Ljubljančana sa jedne strane i srpskog velikana na drugom tasu poprilično jasna i evidentna ove sezone.

Zvezda ima osetno lakši raspored; več za vikend ugostiće Studentski centar, a zatim joj slede vezana gostovanja Mornaru, Megi i Borcu, dok će u poslednjem kolu ugostiti Splićane.

Ako se uzme u obzir učinak klubova u plej-ofu iz prethodnih sezona, prednost domaćeg terena uglavnom je od krucijalnog značaja.

Počevši od 2015. kada je uveden sistem plej-ofa, dominacija klubova u finalima, sa prednošću domaćeg terena, više je nego jasna. Jedini put, počevši od pomenute godine, kada je ekipa izgubila prednost domaćeg terena, u borbi za titulu, bilo je 2018.

Bilo je to aprila pomenute godine, kada je Crvena zvezda izgubila u prvom finalnom susretu od Budućnosti, u hali „Aleksandar Nikolić“, što se ispostavilo presudnim u borbi za titulu.

Od te godine, pa do danas, domaćin u finalu plej-ofa nije izgubio nijednu utakmicu, dakle, brejk nije viđen, odnosno, skor je neverovatnih 18-0.

Nakon tri pobede domaćina do kraja 2018. godine, sva tri naredna finala su išla do maksimalnih pet utakmica i svaki put su pobedile domaće ekipe.

U taboru Crvene zvezde apsolutno su svesni benefita večerašnje pobede, međutim, čak i ako izgube, crveno-beli bi trebalo da se potrude da „odbrane“ razliku iz prvog međusobnog, ovosezonskog susreta, nadajući se kasnijem potencijalnom kiksu Partizana do kraja regularnog dela.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari