Ko god pobedi kriv je Jovanović 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Neko je u Fudbalskom savezu Srbije presekao, opravdana je rezerva da je to samoinicijativno učinila Sudijska komisija na čelu sa Dejanom Filipovićem, kojoj je to direktno u opisu posla. Rezerva postoji i u tvrdnji da je i FSS autonomno i autoritativno doneo tu odluku, izvori Danasa tvrde da su konsultacije obavljane na vioskom državnom i bezbednosnom nivou.

Najbolje kotirani srpski sudija Srđan Jovanović deliće pravdu na 167. „večitom“ derbiju, utakmici Crvena zvezda – Partizan u subotu 16. aprila na stadionu “Rajko Mitić”. Meču koji može da odluči o tome ko će biti ovogodišnji prvak Srbije, a sigurno će na to izuzetno uticati. U paklenoj medijskoj predigri koja u blažoj varijanti traje mesecima, a u “hard” dve-tri nedelje u kojoj se nisu birala sredstva, stvorena je atmosfera “biti ili ne biti” i bio bi zaista neverovatan splet okolnosti da se sve završi bez ozbiljnijih posledica, i na stadionu i van njega.

U skladu sa tim, pritisci u vezi sa delegiranjem sudija bili su nepodnošljivi, Zvezda je “neformalno” tražila da ne sudi Jovanović jer je “deklarisani partizanovac”, a Partizan da to ne bude Novak Simović, koji ih je kako kažu drastično oštetio u više navrata, a i “zemljački” je i uopšte blizak sa direktorom Crvene zvezde Zvezdanom Terzićem. Neko je negde ipak prelomio i Jovanović će biti na najvećem iskušenju u karijeri, iakoje “derbi” sudio već tri puta, arbitrirao je i u poslednjem odigranom bez većih pritužbi nakon toga.

Svi neće biti zadovoljni suđenjem, to nije specijalitet Srbije niti ove naše lige, ali specijalitet jeste potpuna nezaštićenost sudija, od pritiska pre, ali i tokom utakmica. Svedoci smo da je na nekoliko poslednjih mečeva Zvezde i Partizana sa drugim rivalima bilo “jurnjave” za arbitrima, ulazaka u teren trenera i drugih kojima tu nije mesto i- nikom ništa. Crvena zvezda sada ima “alibi” priču “jesmo li rekli”, a s druge strane se može očekivati da je sudija “podlegao dokazivanju da je objektivan”.

Hiljade očiju, dakle, biće upućune više ka Jovanoviću i njegovim pomoćnicima, možda i dvojcu na VAR-u, nego na aktere derbija kojima će se greške možda i tolerisati. Srđan Jovanović ima 36 godina, rođen je u Beogradu, a njegov stric istog imena i prezimena bio je takođe priznati fudbalski sudija.

Od 2014. sudi Superligu Srbije, FIFA sudija postao je godinu dana kasnije, a 2021. uvršćen je u UEFA grupu elitnih sudija, i prvi je nakon Milorada Mažića kome je to pošlo za rukom. Na spisku je od 20 evropskih sudija od kojih će desetorica deliti pravdu na Mundijalu u Kataru, pred derbi je bio četvrti arbitar na izuzetno važnom meču četvrtfinala Lige šampiona Real- Čelsi.

Iz Zvezde su ga kritikovali jer im je poništio navodno „čist gol“ u 161. večitom derbiju, dok Partizanu nije bio po meri zbog utakmice sa Vojvodinom u Novom Sadu, posle koje je Savo Milošević dao otkaz, a Partizan izgubio. Sada kad je “najvažnija odluka” doneta, “derbi” može da počne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari