Košarkaški Puškaš u Zvezdi: Ko je Jozef Adam Hanga i kako je fudbalski teren zamenio parketom i koševima? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvo: Mađarska je zemlja s dugom košarkaškom tradicijom, koja je na Evropskom prvenstvu na svom tlu 1955. dobila krila da se okiti svojom jedinom zlatnom medaljom i da se samo njeno ime udene u neprikosnovenu prevlast Sovjetskog Saveza u posleratnom dobu od 1953. do 1971 (sledeća tri šampionata pripala Jugoslaviji).

Posle zanosa u pedesetim i u prvoj polovini šezdesetih košarka je kod naših severnih komšija doživela sudbinu fudbala. Potunula je. Na šampionatu Starog kontinenta nije je bilo 30 godina (1969-1999).

Jozef Adam Hanga (34) jedan je od izdvojenih likova koji su u neposrednoj prošlosti svojim klupskim dostignućima držali i barjak mađarske igre pod obručima u Evropi, prizivajući setno sećanje na pionirske poduhvate njene reprezentacije. Nisko krilo po košarkaškoj nomenklaturi potpisao je ugovor na dve godine s Crvenom zvezdom, koja računa i na njegovo veliko iskustvo, ali i da će ga eksplozivnost njegove vretenaste građe držati i dalje, iako je na sredini četvrte decenije života.

Prethodnih više od deset godina je proveo u Španiji, s izuzetkom sezone 2014/15, kada ga je Baskonija pozajmila klubu iz Avelina u Italiji. Prvo je na Pirinejima igrao u Manresi, a posle Baskonije četiri godine u Barseloni (2017-2021) pa poslednje dve u Realu s kojim je nedavno volšebno postao evropski prvak, dajući doprinos i za potpuni preokret protiv Partizana u četvrtfinalnim okršajima.

Hanga je rođen u Budimpešti od majke Mađarice i oca iz Ekvatorijalne Gvineje, koji su se upoznali i zavoleli u studentskim danima u mađarskoj prestonici. Otac je jednostavno nestao iz njihovog života kad su Hangi bile tri godine. Detinjstvo je proveo i uz babu i dedu po majci, koji su ga očuvali.

Kao i većini dece prva ljubav mu je bio fudbal, ali je sa šest prestao da mašta da je novi Puškaš. Prebacio se na košarku.

Počeo je naravno u Budimpešti. Odanost novoj ljubavi morao je da pokaže i lomljenjem jezika. U teško izgovorljivom Sekešfehervaru, Stonom Beogradu, „belom zamku sa prestolom“, drevnoj prestonici mađarskih monarha, u kojem je bio u klubu Albakomp (2006-11), krenula mu je seniorska karijera do visina mađarskog košarkaškog kralja.

Pre dolaska u Manresu 2011. San Antonio ga je izabrao u drugoj rundi NBA drafta kao 59. pika. Trofeje u Španiji je osvajao i s Barselonom i s Realom, a Zvezdinom treneru je od velikog značaja podatak da je 2017. bio najbolji odbrambeni igrač u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari