Ko je devojka koja ima "levicu od zlata": Sve što treba da znate o Tijani Bošković, MVP Svetskog prvenstva 1Foto: volleyballworld.com

Rubrika se u ovom slučaju baš “ograničeno” zove. Jer se ovde radi i o liku godine, konkurentkinji za lik decenije i ko zna šta još.

Trenutno je samo najbolja odbojkašica na svetu i najbolja srpska sportistkinja, ima samo 25 godina, zdravlje nek je posluži i mnogo toga od onog “još” joj je nadohvat ruke. A ona baš visoko može da dohvati.

Tijana Bošković je na tek završenom Svetskom prvenstvu proglašena za najbolju igračicu (MVP) u sportu koji je ubedljivo najmasovniji na planeti kad je lepši pol u pitanju. Odbojkašica ima najviše, taj sport se igra u najviše zemalja sveta, zastupljen je na svim kontinentima, samo iz Afrike još nema ekipa vrhunskog kvaliteta. U toj konkurenciji Tijana je najbolja, a na dobrom je putu da postane i najbolja svih vremena, G.O.A.T. kako su to na engleskom efektno skratili.

Kubanka Regla Tores je dva puta bila MVP svetskog prvenstva kao Tijana, Ruskinja Jekaterina Gamova osvojila je dva svetska zlata, dva evropska i dve olimpijske medalje bez najsjajnije, kao Boškovićeva. Prva je igrala 90-ih, drugoj se kraj karijere poklopio sa Tijaninin početkom. Tijana ima tek 25 godina.

Osvojila je osam medalja na poslednjih osam takmičenja, dvostruki je uzastopni svetski prvak, dva puta šampion Evrope, osvajač dve olimpijske medalje. Ispred Tijane je od Srpkinja samo Maja Ognjenović sa devet medalja. U istoriji sporta na ovim prostorima, samo je legendarni Dragan Kićanović vezao 10 medalja na 10 velikih takmičenja.

Prvi rekord Tijana može da izjednači sledećeg leta na EP. Kićanovićev godinu kasnije na Igrama u Parizu. Sumnja li iko da će postati najuspešniji i najbolji naš sportista svih vremena. Uz Đokovića koji je posebna priča.

A nije sve u medaljama, ona pleni neposrednošću, skromnošću i optimizmom. I zasipa sve oko sebe pozitivnom energijom, samopouzdanjem i, naravno, takmičarskom dominacijom. Svetsko prvenstvo je završila sa preko 50 odsto uspešnosti u napadu, što nijednom drugom korektoru nije pošlo za rukom. Veliki procenta tih poena spada u onekoji se zovu ključni, kojima se uzimaju setovi ili “vraća u život”. U roku od 24 sata, u četvrtfinalu i polufinalu osvojila je 69 poena, a ostatak srpskog tima zajedno 80, nikad pre pa ni tada nije naglasila svoju ulogu, uvek je potencirala snagu ekipe i timski duh. Što je “posebnije” od poena.

Bilećanka je odbojku počela da igra u Hercegovcu, ali je već sa 14 godina došla je u Beograd gde je u Vizuri i Partizan Vizuri gde je osvojila dve titule prvaka, jedan kup i dva superkupa Srbije. Od 2015. je u turskom Edžzadžibašiju.

Otac Ljupko bio je fudbaler, a majka Vesna nije se bavila sportom. Ima mlađeg brata Vuka i stariju sestru Dajanu koja je takođe odbojkašica i trenutno igra za Crvenu zvezdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari