Oproštaj za kraj: Ko je Filip Krajinović koji je rekao zbogom tenisu? 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Srpski teniser Filip Krajinović objavio je da je završio igračku karijeru, a zvaničan oproštaj od reprezentacije mu je priređen nakon meča dublova Dejvis kup reprezentacija Srbije i Grčke.

Njemu je upriličena i ceremonija tokom koje je kroz suze pozdravio porodicu i oprostio se od saigrača iz nacionalnog tima.

„Težak dan za mene, izuzetno sam emotivan. Ovo su moji najbolji prijatelji, uz njih sam odrastao i proveo najlepše trenutke. Selektore, hvala ti što si ovo priredio. Uvek mi je bila čast da igram za reprezentaciju. Jeste da sam mlad otišao u penziju, ali me čeka nešto lepo u budućnosti i radujem se tome. Isto tako, Nole, bila mi je čast i zadovoljstvo deliti svlačionicu sa najboljim svih vremena. Ne samo u tenisu, već svim sportovima“, rekao je Krajinović.

On se potom osvrnuo i na saradnju sa selektorom reprezentacije Viktorom Troickim.

„Moram i za selektora nešto da kažem. Pre 15 godina kada sam došao u reprezentaciju, nisam ga gotivio. Bio sam mlad i razmažen. Danas mi je jedan od najboljih prijatelja. Bez ove ekipe ne bih bio tu gde jesam.“

Filip Krajinović rođen je u Somboru 27. februara 1992. godine, a najbolji plasman na ATP listi mu je 26. mesto koji je ostvario 23. aprila 2018.

Tenis je počeo da igra sa pet godina, a 2007. se preselio u Akademiju Nika Boleterija, kada je imao svega 15 godina.

U juniorskoj konkurenciji Krajinović je dva puta igrao u polufinalu grend slem turnira, 2008. (Vimbldon i US open).

U junu 2008. igrao je dva finala na fjučers turnirima u SAD a u avgustu 2009. igrao je i finale čelendžer turnira u španskom San Sebastijanu. Sva tri finala je izgubio ali je na ATP listi dospeo do 293. pozicije, što je najbolji plasman igrača koji nema navršenih 18 godina.

Najveći uspeh u karijeri ostvario je na mastersu u Parizu 2017. kada je kao kvalifikant stigao do finala. Kao 77. na ATP listi bio je najlošije rangirani finalista nekog mastersa još od Andreja Pavela na pariskom mastersu 2003. (bio na 191. mestu). Takođe, to mu je bio tek drugi ATP turnir u sezoni i peto učešće na nekom mastersu u karijeri.

Na putu do finala savladao je Juičija Sugitu, Sema Kverija i Nikolu Maija da bi mu u četvrtfinalu meč pre početka predao Rafael Nadal usled povrede. U polufinalu je izbacio još jednog Amerikanca, Džona Iznera.

Konačno, u finalu se sastao sa Džekom Sokom gde i pored dobijenog prvog seta ipak nije uspeo da dođe do pobede.

Ovim rezultatom Krajinović je napredovao na 33. mesto ATP liste, a to je bio period karijere u kojem je Krajinović igrao svoj najbolji tenis.

Bio je dugi niz godina član teniske reprezentacije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari