"Ako ne može avionom ili brodom, neka Đoković dođe čamcem": Ko je guverner Floride koji je pisao Bajdenu da odobri teniseru ulazak u SAD 1Foto: EPA-EFE/James Ross, EPA-EFE CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Guverner Floride Ron de Santis pisao je predsedniku SAD Džou Bajdenu zahtev da se Novaku Đokoviću odobri ulazak u zemlju i učešće na mastersu u Indijan Velsu.

Pošto je u Americi i dalje na snazi zabrana ulaska za osobe koje nisu vakcinisane protiv kovida, Đoković je drugu godinu zaredom odlučio da se povuče sa čuvenog masters turnira. Jedini način da se pojavi na startu Indijan Velsa 19. marta je da Bajden iskoristi pravo da kao predsednik potpiše ukaz kojim će ga izuzeti od uredbi i zakona koji su na snazi SAD.

„Ostavite pandemijsku politiku na stranu i dajte američkom narodu šta želi. Ova zabrana nije fer i nije zasnovana na nauci. Novak Đoković nije primio vakcinu, ali je već preležao koronu i ne predstavlja opasnost niti zdravstveni ili sigurnosni rizik ni za jednog Amerikanca“, naveo je De Santis u pismu Bajdenu, dodajući da Nole „jedina pretnja može biti po svoje rivale na terenu koje će pobediti“.

De Santis je od Bele kuće zatražio i tumačenje uredbe da je strancima koji nisu vakcinisani „zabranjeno da u SAD uđu avionom, brodom ili trajketom“.

„Ako ne može avionom ili brodom, neka Đoković uđe u SAD čamcem“, poručio je guverner Floride, tvrdeći kao pravnik da time ne bi prekršio ni jedan zakon.

Ron de Santis je rođen u septembru 1978. godine u Džeksonvilu (Florida). Studirao je pravo na Jejl univerzitetu, a veći deo karijere proveo je u sektoru vojske, prvo kao marinac, a potom kao pravnik.

Bio je među tužiocima koji su ispitivali pritvorenike u Gvantamu 2006. godine, ali tvrdi da nikoga nije nikada nepravedno optužio. Tokom vojne karijere stekao je više odlikovanja uključujući i Bronzanu zvezdu koja se dodeljuje za „iskazanu hrabrost i herojsko služenje Sjedinjenim državama“.

Guverner Floride postaje u januaru 2019. godine. Dugo se opirao pritisku federalnih vlasti da uvede vanredno stanje u državi zbog pandemije korona virusa.

Protivio se odlukama o davanju otkazima državnim službenicima koji nisu poštovali kovid mere (nošenje maski, vakcinisanje) mada je formalno nikada nije ukinuo.

Protivi se i zabrani abortusa, ali je u svojoj državi podržao zakon da se pravo žene da abortira spusti sa 24 na 15 nedelja od početka trudnoće.

Član je Republikanske partije i najavio je da će na stranačkim predizborima biti protivkandidat Donaldu Trampu u trci za predsednika SAD.

Izjašnjava se kao „rođeni rimo-katolik“. Oženio je poznatu voditeljku Golf kanala Kejsi Blek, koju je igrom sudbine upoznao igrajući golf, a sa kojom danas ima troje dece. O (pre)skupo plaćenom grandioznom venčanju u Dizni svetu 2009. godine izvestili su čak i lokalni mediji. Politički protivnici mu zameraju da uprkos tome što je porodičan čovek vodi previše raskalašan i razuzdan život otvoreno pokazujući koliko novca zarađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari