Ko je iz Srbije bio u Saragosi pre Baždara: Boškov doveo Antića, Antić preporučio Kaličanina, Milošević golgeter, Drulić i Obradović nedorečeni 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Saragosa će i 12. sezonu uzastopce igrati u drugoj španskoj fudbalskoj ligi.

Za to vrme uglavnom je završavala u drugoj polovini tabele.

Najbolji plasman je imala 2020 (treće mesto), ali je najbliža povratku bila 2015.

Zauzela je šest mesto u osnovnom delu, a preko polufinala doigravanja izborila se za odlučujuće megdane sa Las Palmasom. Pobedila je u prvoj utakmici na svojoj Romaredi s 3:1, a u revanšu na Kanarskim ostrvima je izgubila s 2:0, primivši drugi gol u 85. minutu.

Trener joj je tada bio Ranko Popović (novembar 2014-decembar 2015), koga je španski sportski list „As“ i zbog tog njegovog iskustva i kao nekadašnjeg igrača Partizana, pitao za mišljenje o Samedu Baždaru, 20-godišnjem napadaču koji stiže iz Humske s ugovorom na pet godina.

„Baždar je jedna od najvećih nada srpskog fudbala. Još nije formiran igrač, ali je pred njim lepa budućnost. Svideo mi se svaki put kad sam ga gledao. Veoma je visok, ali dobro vlada loptom. Ima odličan osećaj za gol“, izjasnio se Popović, nekadašnji igrač i u Španiji, koji je u našem fudbalu radio u Vojvodini u prvom delu prošle sezone, a nedugo zatim se otisnuo u Japan.

 

„As“ podseća da je Baždar deveti igrač iz Srbije u Saragosinoj istoriji, a sedmi koji je nosio i Partizanov dres.

 

Prvi je bio Radomir Antić, koji je došao iz Fenerbahčea. Doveo ga je Vujadin Boškov, koji je bio trener. Ostao je dve sezone (1978-80). Dve sezone je bio i njen kormilar (1988-90), što mu je prvi samostalan posao.

 

Na njegovu preporuku 1985. iz Partizana stiže Dragan Kaličanin koji je u početku bio nezamenljivi član odbrambenog reda, ali se zatim sporečkao s trenerom pa je prebačen u drugi tim.

 

Nije zato igrao u finalu španskog kupa protiv Barselone, kada je Saragosa osvojila trofej posle 20 godina golom urugvajskog napadača Rubena Sose, jedinim na meču.

Kaličanin je zatim otišao u Bursu.

U leto 1998, iza Mundijala u Francuskoj, iz Aston Vile dolazi Savo Milošević, koji je posle dve godine prodat Parmi za 25 miliona evra.

Pošto se nije snašao u Seriji A, italijanski tim ga je uputio nazad na pozajmicu za drugi deo sezone 2001/02. Posle je otišao u Espanjol.

Na 96 mečeva u Saragosi postigao je 46 golova. S 21 pogotkom 1999/00. bio je peti na listi strelaca.

Ko je iz Srbije bio u Saragosi pre Baždara: Boškov doveo Antića, Antić preporučio Kaličanina, Milošević golgeter, Drulić i Obradović nedorečeni 2
Foto: EPA-EFE/JAVIER CEBOLLADA

U leto 2001. angažovana su jedina dva srpska igrača koji nisu nosili crno-beli dres.

Ko je iz Srbije bio u Saragosi pre Baždara: Boškov doveo Antića, Antić preporučio Kaličanina, Milošević golgeter, Drulić i Obradović nedorečeni 3
Foto: EPA-EFE/FRANCISCO BAUES

Iz Zvezde je došao Goran Drulić, a iz Kajzerslauterna Slobodan Komljenović.

Drulić je imao reputaciju rasnog golgetera, ali su ga povrede kolena sputale da to i potvrdi.

Sa Saragosom ima kup i superkup za 2004, što su i poslednji klupski trofeji.

Posle četiri godine otišao je u Lokreren.

Ko je iz Srbije bio u Saragosi pre Baždara: Boškov doveo Antića, Antić preporučio Kaličanina, Milošević golgeter, Drulić i Obradović nedorečeni 4
Foto: EFE/FRANCISCO BAGUES

Komljenović je ostao dve sezone.

U leto 2009. iz Partizana stiže Ivan Obradović, koji je takođe patio zbog kolena, a u leto 2012. i Stefan Babović. Tu jednu sezonu su i bili zajedno u klubu koji je tada i ispao.

Ko je iz Srbije bio u Saragosi pre Baždara: Boškov doveo Antića, Antić preporučio Kaličanina, Milošević golgeter, Drulić i Obradović nedorečeni 5
Foto: EPA/TONI GALÁN

Obradović je posle jedno vreme bio bez angažmana, a Babović se vratio u srpski fudbal, u Voždovac. Obijica su kasnije u Partizanu završili karijeru.

Ko je iz Srbije bio u Saragosi pre Baždara: Boškov doveo Antića, Antić preporučio Kaličanina, Milošević golgeter, Drulić i Obradović nedorečeni 6
Foto: EPA/TONI GALAN

Poslednji srpski igrač pre Baždara bio je Radoslav Petrović, takođe bivši partizanovac.

Igrao je godinu i po, od leta 2021. do zime 2023. Otišao je u Kazahstan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari