Ponovo pod lupom zbog dopinga: Ko je Janik Siner? 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Svetska antidoping agencija je žalbu uložila u vezi sa slučajem nalaženja steroida u organizmu prvog tenisera sveta Janika Sinera iz Italije.

VADA je saopštila da za šampiona nedavnog Otvorenog prvenstva SAD traži zabranu takmičenja od jedne do dve godine, ali je naznačila da ne planira da to traži retroaktivno što bi značilo da bi Siner mogao da zadrži svoju drugu grend slem titulu ako bude proglašen krivim.

Siner je u martu dvaput bio pozitivan na anabolički steroid, ali nije kažnjen odlukom nezavisnog tribunala koju je 20. avgusta objavila Međunarodna agencija za integritet tenisa jer je utvrdila da on nije bio kriv.

Prihvaćeno je Sinerovo objašnjenje jda je zabranjeni pojačivač performansi nenamerno ušao u njegov organizam tako što je steroid bio u spreju kojeg je za sebe koristio njegov fizioterapeut, pa je pri masaži taj preparat prešao s njegove šake na Sinerovo telo.

VADA je saopštila da je u četvrtak uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj.

„Mišljenje VADA-e je da nije tačno da ‘nema greške ili nemara’ “ u Sinerovom objašnjenju, te zato traži da mu se zabrani da igra od jedne do dve godine i ne traži diskvalifikaciju bilo kojih rezultata, osim onih koje je već nametnuo prvostepeni tribunal“, saopštili su.

Podsetimo, svetski broj jedan je dvaput bio pozitivan na steroid klostebol u martu, ali je Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) utvrdila da on ne snosi krivicu i odgovornost.

Neki teniseri smatraju da su primenjeni dvostruki standardi, da je Siner tretiran drugačije u odnosu na igrače koji su bili u sličnoj situaciji.

„Očigledno, zbog pozicije u kojoj se nalazim, mogao sam da uzmem kvalifikovane ljude. Da se to dogodilo nekim drugim igračima, bilo bi drugačije. Ali ponavljam, tretiran sam kao svi drugi. Razlog zašto sam nastavio da igram je što smo znali tačno kako je ušlo u moj sistem i odakle je klostebol došao. Bio je iz spreja“, rekao je Siner za ESPN.

Nakon tog slučaja, Janik Siner je angažovao Marka Panikija, koji je dugo radio sa Novakom Đokovićem, kako bi zamenio svog dosadašnjeg kondicionog trenera, otpuštenog posle burne doping afere.

Zajedno sa Panikijem, u tim je došao novi fizioterapeut Ulises Badio, koji je takođe dugo vremena radio sa Novakom Đokovićem.

Oni su zamenili Umberta Ferara i Đakoma Naldija, sa kojima se Siner razišao pre US Opena, na kojem je osvojio titulu, zbog njihove uloge u dva pozitivna doping testa kojim je bio podvrgnut u martu ove godine.

Paniki je bio deo tima Novaka Đokovića od 2019. do ove godine.

Jannik Siner rođen je 16. avgusta 2001. godine i trenutno je najbolji teniser na ATP listi.

Siner je osvojio 16 titula u singl konkurenciji konkurenciji na ATP Tur-u, uključujući dve grend slema Australijan open i US Open (oba ove godine), kao i tri titule na turnirima iz Masters 1000 serije.

Siner je predvodio Italiju do titule u Dejvis kupu 2023. godine.

Siner je odrastao u severnoj Italiji u regionu Južnog Tirola gde se pretežno govori nemački. Nakon što je bio takmičarski skijaš između 7-12 godina, Sinner je počeo da se fokusira isključivo na tenis sa 13 godina, i da trenira sa veteranskim trenerom Rikardom Pjatijem. Uprkos ograničenom uspehu kao junioru, Siner je počeo da igra na profesionalnim muškim takmičenjima sa 16 godina i kada je ušao među profesionalce počeo je da niže uspehe.

Bio je prvi igrač rođen 2000-ih koji je ušao u TOP 10 na rang listi. Siner je osvojio svoju prvu Masters 1000 titulu u Montrealu u Kanadi 2023. i završio sezonu tako što je stigao do finala ATP završnog mastersa i titule sa Italijom u Dejvis kupu.

U ovoj godini je osim dve grend slem titule zabeležio trijumfe i na Mastersima u Sinsinatiju, te Majamiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari