Ko je Karlos Alkaraz, protivnik Novaka Đokovića u finalu Vimbldona? 1Foto: EPA-EFE/Kai Forsterling

Srpski teniser Novak Đoković u nedelju će igrati finale Vimbldona protiv Karlosa Alkaraza, a ako trijumfuje osvojiće 24. grend slem titulu u karijeri po čemu će biti jedinstven u muškoj konkurenciji jer će prvom pratiocu Rafaelu Nadalu bežati za dva trofeja.

U konkurenciji dama Margaret Kort ima 24 grend slem titule, ali ukoliko Đoković pobedi u nedelju imaće sasvim dovoljno vremena da je pretekne i u tom parametru.

Ipak, u jednoj kategoriji Novak Đoković će u nedelju nadmašiti svakog igrača i igračicu koji su se profesionalno bavili „belim sportom“: biće teniser sa najviše odigranih grend slem finala u istoriji.

Pobedom nad Janikom Sinerom Đoković se plasirao u svoje 35. grend slem finale, a iza njega je ostala Kris Evert sa odigrana 34 grend slema finala.

Novak ima 45 uzastopnih pobeda na Centralnom terenu, a tu nije poražen deset godina.

Poslednji poraz na čuvenom terenu je doživeo u finalu 2013. godine protiv Endija Marija.

U jučerašnjem polufinalu je zabeležio 34. uzastopnu pobedu na Vimbldonu, a ako trijumfuje u nedelju izjednačiće se sa Rodžerom Federerom sa osam osvojenih titula na Vimbldonu.

Ukoliko osvoji Vimbldon imaće veliku priliku za „kalendarski slem“ u Njujorku na US Openu.

Popularni “kalendarski grend slem“ iliti sve četiri grend slem titule u istoj godini kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969. godine i Roda Lejvera, što jasno govori o tome na kakvom je tragu Novak Đoković.

A ko je njegov takmac u nedelju?

Trenutno prvi reket sveta i najveća nada ovog sporta: Karlos Alkaraz Garfia.

Momak rođen 5. maja 2003. godine u El Palmaru, selu nadomak Mursije, gromoglasno je 2018. godine ušetao na najveću tenisku pozornicu.

Još kao junior skretao je pažnju na sebe, a u španskim medijima bi se katkad pojavljivali naslovi: Rođen je novi Nadal.

Pa ipak, takva poređenja nikada nisu umesna ma koliko god na prvu loptu bila lepa, a Karlos je imao nekoga sa strane koji bi ga odvojio od uticaja medija.

Reč je o njegovom ocu Karlosu Alkarazu Gonzalezu u čijoj je akademiji počeo da trenira tenis kao klinac i proslavljenom bivšem španskom teniseru Huanu Karlosu Fereru koji je njegov trener od 2018. godine.

Alkaraz je osvojio jedanaest ATP titula u singlu, uključujući i US Open 2022. godine i četiri titule iz Masters 1000 serije.

Osvajanjem US Opena, Alkaraz je postao najmlađi teniser koji je zauzeo prvo mesto na ATP rang listi.

Tada je imao svega 19 godina, 4 meseca i 6 dana i bio je prvi tinejdžer u Open eri koji je zagospodario rang listom.

U maju 2021. godine probio se među prvih 100 na ATP rang listi. Dva meseca kasnije, Alkaraz je stigao do svog prvog finala na ATP Turu na turniru Croatia Open 2021, iz serije 250, gde je osvojio svoju prvu titulu.

Bilo je to u Umagu kada je u finalu pobedio čuvenog Francuza Rišara Gaskea 6:2, 6:2 u setovima.

Kasnije je ušao u top 50, a nedugo zatim je osvojio prvi ATP trofej iz serije 500.

To je bilo u Riju u Brazilu na Rio Openu u februaru 2022. godine, kada je u finalu savladao Dijega Švarcmana sa 6:4, 6:2.

Alkaraz je svoju prvu Masters titulu osvojio početkom 2022. godine u Majamiju kada je u finalu pobedio Kaspera Ruda 7:5, 6:4, a u septembru iste godine trijumfovao je protiv Ruda u finalu US Opena, osvojivši tako prvu i jedinu grend slem titulu u karijeri do sada.

Nema sumnje da ga čeka velika budućnost u „belom sportu“, a već je izjavio da bi voleo da obori neke Đokovićeve rekorde poput onog o broju provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste, kao i po broju osvojenih grend slemova.

Zato je između ostalog bitno Đokoviću da trijumfuje u nedelju i da za jedan grend slem više pobegne mladom Alkarazu.

Njegovi najveći rivali u budućnosti će biti Janik Siner i Holger Rune, mada ne treba isključiti ni tu mogućnost da se pomenutoj trojici priključi neki klinac, tačnije talentovani junior iz sadašnjeg perioda.

Na ovogodišnjem Vimbldonu Alkaraz igra fenomenalno.

Na putu do finala izgubio je samo dva seta, što je za jednog 20-godišnjaka impresivno.

Na terenu je u ove dve nedelje proveo oko 13 sati što je možda i još impresivnije budući da je sve ovo za njega novo, tj. da je ovim plasmanom već napravio rezultat karijere na najprestižnijem teniskom turniru na svetu.

Neki mediji na Pirinejima su sporadično pisali o tome da Alkaraz zapravo na neki način igra za Nadala, jer svojim uspesima na najvećim turnirima na svetu sprečava srpskog asa da se po broju osvojenih grend slemova odvoji od ljubimca španske nacije – Rafaela Nadala.

Ipak, za takvu tvrdnju nikada nije bilo dokaza, niti su mediji širom svetu uspeli da pronađu ikakvu relaciju između dvojice tenisera, osim ogromnog poštovanja koje gaje jedan prema drugom.

Uostalom on ima svoje snove i svima je odavno jasno da igra samo za sebe.

„Voleo bih da budem broj 1, grend slem šampion i osvajač olimpijske medalje“, poručio je jednom prilikom mladi Alkaraz i sa 20 godina već dve od te tri želje ostvario.

Neke stvari koje je momak iz Mursije do sada u karijeri uradio su potpuno nepojmljive teniskim stručnjacima, dok teniski laici još uvek ne mogu da razumeju odakle mu tolika snaga u udarcima sa osnovne linije:

– kada je pobedio Stefanosa Cicipasa u pet setova na US Openu, postao je najmlađi četvrtfinalista u Open eri na njujorškom grend slemu

– u Majamiju 2022. godine je postao najmlađi osvajač tog turnira

– sa 19 godina nalazio se na devetom mestu ATP liste; primera radi najveći teniseri su sa 19. godina imali sledeći rejking na ATP listi – Rožer Federer (39), Danil Medvedev (656), Novak Đoković (63), Rafael Nadal (5)

Pa ipak, to ne mora ništa da znači, jer jedno su brojevi, a drugo grend slem titule.

A u finalima grend slemova je potrebno i iskustvo i to je nešto što ima samo Novak Đoković u ovom finalu.

Srbin i Španac su odigrali dva međusobna duela do sada i rezultat je izjednačen. Alkaraz je pobedio u polufinalu Monte Karla 2022. godine sa 6:7 (5), 7:5, 7:6 (5), a Novak Đoković se revanširao nedavno u polufinalu Rolan Garosa trijumfom 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Upravo je i dalje sveže sećanje na polufinale Rolan Garosa, kada su duel dva najbolja igrača u ovom trenutku odlučili grčevi koji su uhvatili Španca u trećem setu.

„Probaću da ne budem tako nervozan kao što sam bio na Rolan Garosu u polufinalu. Pokušaću da uživam u trenutku, što nije bio slučaj tada. Probaću da uradim nešto drugačije, da napravim drugačiju pripremu. Mislim da će biti u nedelju bolje nego tada“, rekao je uoči finala teniser iz Mursije.

Karlos Alkaraz Gonzalez i Veronika Garfia imaju četvoro dece, odnosno četiri sina.

Najstariji je Alvaro, a najmlađi Haime koji ima tek 12 godina, dok je između njih po starosnoj dobi Serhio.

I dok svaki od trojice braća ima neke svoje životne opservacije, dotle je najmlađi Haime najinteresantniji španskoj javnosti.

Naime, kruže priče kako je on od sve četvorice najtalentovaniji za tenis, pa medije na Pirinejima zanima da li će se poput brata Karlosa otisnuti u profesionalne teniske vode i da li će, ako se na to odluči, biti od njega uspešniji i popularniji.

Inače, od sva tri brata samo Haime revnosno prati šta Karlos radi na najvećim turnirima.

Ako vidite nekog dečaka u boksu Karlosa Alkaraza kada kamera da taj kadar, možete sa sigurnošću znati da je to upravo Haime, dečko koji je do sada ispratio svih šest mečeva starijeg brata na Vimbldonu iz čuvenog boksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari