Primerni vojnik: Kako se Nebojša Čović ponovo našao na funkciji predsednika KSS? 1Foto: Srdjan Stevanović/Starsport

Nebojša Čović, sportski radnik, biznismen i političar, ponovo je izabran za predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Nedugo nakon što se u medijima pojavila informacija da će on zameniti Predraga Danilovića na društvenim mrežama proširila se šaljiva objava da to znači da ćemo na Olimpijskim igrama 2028. pobediti Amerikance službenim rezultatom 20:0.

Pitanje je da li je vest to da je Čović postao predsednik KSS ili da je otišao sa čelne funkcije u KK Crvena zvezda, jer je to svakako na ovaj ili onaj način bilo povezano nekim dogovorom. Iako se godinama pričalo da su braća Vučić nezadovoljna odnosom uloženog novca i rezultatima ekipe u Evroligi, Čović je uporno držao svoje mesto na čelu kluba, sve dok se, reklo bi se, nije otvorila prilika da ode na “odgovorniju funkciju” i da odlazak iz Zvezde izgleda kao unapređenje. Tako se to radi u politici, u kojoj je doktor mašinskih nauka iz Železnika velemajstor.

Teško je nešto novo reći o čoveku koji se pojavljuje na jutarnjim programima režimskih televizija svako drugo jutro. Za one koji nisu imali želudac da trpe njegove izlive nezadovoljstva, ali koji znaju kakav je karakter u pitanju, možda podsetnik da je uporan, ambiciozan i uspešan. Sve svoje protivnike je pobedio u poslovima kojima se bavio.

Njegov povratak na mesto predsednika KSS (funkciju obavljao između 1996 i 1997. prvi put) izglasan je jednoglasno, osim jednog praznog listića. Delegat Partizana se nije pojavio na Skupštini, ali su i predsednik crno-belih Ostoja Mijailović, kao i sportski direktor Zoran Savić objavama na društvenim mrežama jasno rekli šta misle o novom predsedniku KSS.

“Smatram da predsednik nacionalnog saveza treba da bude ugledan, pošten i sposoban čovek, a da je ovakvim izborom degradiran i postiđen svaki čovek koji je na bilo koji način uključen u našu košarku”, napisao je predsednik kluba iz Humske, inače i sam miljenik nediplomiranog košarkaškog trenera.

Naravno, ubrzo je stigao i odgovor, jer Čović nikad nije propustio priliku za polemiku, odnosno “rat saopštenjima”, u kojima je svoj na svome i ne dozvoljava da njegova nije i poslednja.

Nakon što je ponovo izabran za predsednika KSS, Čović je objavio i program rada na 20 stranica u kojem je naveo stvari koje bi naveo i svaki drugi novoizabrani na tu funkciju. Ali njegov najveći posao će biti da ubedi Svetislava Pešića da bude selektor reprezentacije. Ako u tome ne uspe moraće da potraži novog, a to će ići teško – zbog svega gore nabrojanog.

U svojoj biografiji kandidata za predsednika KSS Čović je naveo činjenice koje su manje ili više poznate svima nama koji živimo u ovoj nesrećnoj državi dovoljno dugo da pamtimo njegov put – kao privrednika, političara i sportskog radnika.

Navedena je i informacija, za funkciju predsednika KSS i ne baš toliko bitna (ili možda jeste), da je služio vojsku u JNA od decembra 1985. do novembra 1986. godine u Somboru i da je nosilac značke primernog vojnika. Nedostaju još neke stvari – na primer, da je trenirao košarku u Partizanu kao klinac i da je protestovao zbog nekih tekstova u Danasu koji su se odnosili na rad KK Crvena zvezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari