Mnogo bliže mudrosti nego ludosti: Kako je Kari Pešić vratio košarkašku reprezentaciju tamo gde joj je mesto? 1Foto: Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Na Svetsko prvenstvo je ispraćen sa nepoverenjem, takozvani „tastatura selektori“ su pričali da je previše „mator“ i da mu je pametnije da šeta pored reke sa unucima umesto da se pod stare dane „maje“ po Filipinima.

Ali, Svetislav Pešić je pokazao da još nije za „staro gvožđe“, štaviše daleko je od toga.

Uspeo je da sa desetkovanom reprezentacijom kojoj su nedostajali mnogi ključni igrači poput Vasilija Micića i Nikole Jokića osvoji medalju i vrati Srbiju tamo gde joj je i mesto, u sam vrh FIBA košarke.

Nije Pešić samo nadmašio očekivanja javnosti, stiče se utisak i da je nadmašio svoja lična očekivanja.

Pred polazak na Svetsko prvenstvo, Pešić nije pominjao medalju, govorio je da je primarni cilj njegovog tima odlazak na Olimpijske igre u Parizu, a medalja ako se desi desi se.

Čak je i ovaj, za košarkašku silu kakva Srbija ume da bude, skromni cilj dovođen u pitanje jer Kariju Pešiću ovog leta u najmanju ruku nisu „cvetale ruže“.

Nemanja Nedović, verovatno najbitniji bek naše reprezentacije posle Bogdana Bogdanovića, je usred priprema odlučio da ipak ne ode na Filipine sa reprezentacijom pod izgovorom da nije u najboljoj formi i da neće moći da da sve od sebe.

Međutim, mnogi mediji su pisali da je pravi razlog Nedovićevog otkaza zapravo sukob sa selektorom Pešićem što je dovelo do spekulacija da igrači jednostavno neće da igraju za njega i da je on „težak za saradnju“.

I nije bilo teško poverovati u ovakvu priču jer je Kari znao da ima nategnut odnos sa igračima i da bude, pa može se reći, previše strog.

Na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine je u polufinalu protiv Novog Zelanda praktično isključio iz reprezentacije Vladimira Radmanovića jer je ovaj na poluvremenu u svlačionici jeo bananu dok se Pešić obraćao igračima.

Tada aktuelnog kapitena reprezentacije Miloša Teodsića je 2022. godine odstranio sa spiska reprezentacije što je, u najmanju ruku, bila kontroverzna odluka.

Duško Savanović je u jednom podkastu rekao da mnogi igrači imaju „gorko iskustvo“ saradnje da Svetislavom Pešićem, a Vlade Đurović je rekao da je Pešić čovek u godinama i da zbog toga nije u stanju da kvalitetno vodi utakmice.

Na kraju se pokazalo da je slika Pešića kao „senilnog starog čoveka“ koji se svađa sa igračima veoma daleko od realnosti, i da je mnogo bliži mudrosti nego ludosti.

Uspeo je da od onoga što ima da napravi ekipu sa granitnom odbranom sposobnu za najveći uspeh.

Rođen je 1949. u Novom Sadu, a sa tri godine se preselio u Pirot. Nadimak „Kari“ je dobio kada je na jednoj kućnoj žurki rekao „pusti Kari Belafonte“, misleći na tada popularnog pevača Harija Belafontea.

Poznato je da voli jagnjetinu, ali samo ako je iz Pirota, dobro pečena i posoljena da trnu zubi i mnogo ga „nervira“ kad na konferencijama za štampu nema vode, koka-kole ili bar kokte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari