Bogati šeik koji nemilice troši novac na fudbal: Ko je Tamim bin Hamad Al Tani, potencijalni kupac Mančester junajteda 1Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Ne tako davno, bombastična vest je odjeknula sa Ostrva, a ona je glasila da američka porodica Glejzer stavlja na prodaju Mančester junajted.

Nedugo zatim, reagovala je katarska vladajuća porodica i preko predsednika katarske islamske banke Jasima bin Hamada Al Tanija dala ponudu za kupovinu Junajteda od porodice Glejzer.

Reč je o grupi katarskih investitora, a jasno je da iza svega stoji i sama država, odnosno emir Tamim bin Hamad Al Tani.

Ponuda katarskih investitora teška je nekoliko milijardi funti.

U nekim britanskim medijima procurela je informacija da je reč o cifri od 8 milijardi funti, od čega će čak 6 milijardi otići direktno Glejzerima, dok će ostatak novca biti uložen u sam klub i njegovu infrastrukturu.

Iako ima još zainteresovanih za ostrvskog giganta, čini se da niko nije spreman da isprati velikodušnu ponudu katarskog emira.

I sam šeik Tamim Bin Hamad Al Tani je u više navrata isticao da je veliki navijač Mančester Junajteda, te je to jedan od najvećih razloga za ovoliku cifru.

Emir Katara, Šeik Tamim bin Hamad Al Tani, rođen je 3. juna 1980 u Dohi.

Tamim je četvrti sin emira Hamada bin Kalife.

Postao je naslednik 2003. godine kada se njegov stariji brat šeik Jasim odrekao prava na presto, a emir je od trenutka kada je njegov otac abdicirao u njegovu korist 2013.

Tamim je učestvovao u naporima da se Katar podigne na međunarodnom planu kroz organizovanje sportskih događaja kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022., kao i kupovinu Pari Sen Žermena.

Šeik Tamim je promovisao sport kao deo nastojanja Katara da podigne svoj međunarodni ugled.

Predvodio je kandidaturu Dohe za Olimpijske igre 2020. godine.

Zemlja je bila domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022.

Procenjuje se da je Katar potrošio oko 200 milijardi dolara na infrastrukturu u pripremi za događaj.

Komisija za ocenjivanje Olimpijskog saveta Azije (OCA) završila je svoju turneju u Dohi u novembru 2020. godine i potvrdila da će grad imati mnogo toga da ponudi za Azijske igre, kao i da su zadovoljni davanjem prioriteta i podrškom Tamima.

Na 39. Generalnoj skupštini OCA, predsednik Ahmed Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah je najavio da će Doha biti domaćin Azijskih igara 2030. godine. Šeik Tamim je na čelu odbora direktora Katarske uprave za investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari