Ko pre do Kaspera, njemu Kasper: Po čemu je Fonjini preduhitrio svog vršnjaka Đokovića u istorijskim knjigama grend slema? 1Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Dva dana posle 22. maja 1987, kada je u Beogradu rođen Novak Đoković, na svet je u San Remu došao Fabio Fonjini.

Dva vršnjaka su se opredelili da im život bude tenis.

O onome što je za anale njihovog sporta dao srpski as Italijan je mogao samo da sanja, ali je danas na Vimbldonu po jednom sagledavanju stvari ušao u istorijske knjige pre rekordera s 24 grend slem titule, sedmostrukog šampiona na londonskoj travi.

Fonjini, 94. na svetskoj listi, savladao je u drugom kolu sa 6:4, 7:5, 6:7 (1:7), 6:3 Norvežanina Kaspera Ruda, koji je osmoplasirani.

 

Tako je postao treći među teniserima, gledano od uvođenja moderne svetske liste 1973, koji su s 37 ili više godina na nekom od četiri najuglednija turnira belog sporta pobedili igrača iz deset vodećih.

Švajcarcu Rodžeru Federeru, koji je 37 godina napunio 2018, to je pošlo za rukom na Vimbldonu dogodine kada je bio treći.

Izbacio je Japanca Keija Nišikorija (7) u četvrtfinalu i Španca Rafaela Nadala (2) zatim, a izgubio je od prvoplasiranog Đokovića u epskom finalu, najdužem ikada na Vimbldonu (4:57 časova).

Australijska legenda Ken Rouzvel je proslavio 37. rođendan 1971, a već posle dva meseca postao je osvajanjem Australijan opena najstariji grend slem šampion u eri profesionalizma (od 1968), pobeđujući kao drugi „reket“ i one iz Top 10.

Đoković je 37 napunio na turniru u Ženevi u predvečerje Rolan Garosa.

U četvrtfinalu na pariskoj šljaci trebalo je da kao i dalje prvoplasirani na listi igra s Rudom, tada sedmim, ali se povukao zbog desnog kolena, koje je zatim i operisao.

Šansu da se pridruži Rouzvelu, Federeru i Fonjiniju možda dobije na Vimbldonu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari