Kobni ziceri i trojke 1Foto: Starsport

Pred početak sezone verovatno bi i u Partizanu, ali i od navijača bilo oberučke prihvaćeno da se pred poslednje kolo FIBA Lige šampiona ostvari osam pobeda uz pet poraza i time obezbedi plasman u drugi krug tog takmičenja.

Pred utakmicu sa AEK-om u kojoj je pobeda značila i sigurno drugo mesto u grupi i moguće preskakanje prvog kruga nokaut faze, mišljenja su bila upravo suprotna. Utakmica „koja može odrediti nastavak sezone“, kako je u najavi naveo trener crno-belih Aleksandar Džikić, je izgubljena, u tome kouč nije video ništa tragično, ali se u igri Partizana već nekoliko utakmica vuku repovi o koje su počeli da se sapliću.

Osnovni razlog što je posle serije od 11 uzastopnih pobeda u dva takmičenja usledio po poraz na oba fronta je što je umor na glavnim turbinama ekipe uzeo danak. Partizan je dobio skoro sve završnice pre ove poslednje dve zato što su prevagu donosili Hečer, Veličković ili Birčević, prva dvojica su u velikoj pre svega fizičkoj krizi, dok treći ima veći problem sa dekoncentracijom čija su posledica česte početničke greške. Hečer nekoliko mečeva ima procenat ispod 20 odsto, protiv AEK-a je šutirao 2-15, vidi se da je ostao bez daha jer svoje šuteve uglavnom mora sam i da pripremi. Veličković je u više navrata bio meč viner, ali su to uglavnom bile utakmice koje je igrao posle pauze od jednog meča. Preksinoć je šutirao 3-10, ali kobnije po crno-bele bilo je što je Ukića ostavio samog na šutu koji je rešio utakmicu. Birčević još uvek i skače i pogađa, ali za igrača tog kvaliteta i iskustva ima previše loših faulova, i naivnosti u odbrani. Da bi Partizan pobeđivao, neophodna su mu makar „dva i po“ igrača od ove trojice, a na poslednje dve utakmice to nije bio slučaj. I još jedan opasan trend: AEK je crno-bele zatrpao trojkama, i Olimpija je bila opasnija sa distance nego inače jer „preuzimanje svega“ čini odbranu razuđenom i plitkom. Uz to, Partizan je na te dve utakmice promašio neoprostiv broj zicera, što ide „iz glave“. Crno-beli imaju problem kad loše otvore utakmicu, a protiv AEK-a su sve vreme morali da jure rivala, u vođstvu su bili samo 22 sekunde.

Ono što može da bude opasnije od dva vezana poraza, mada i jedan i drugi komplikuju putanju crno-belih na oba fronta, jeste pad samopouzdanja ekipe koja je malo mečeva od starta odigrala u kompletnom sastavu. Slede najbitnije utakmice u ABA ligi, Partizan na gostovanjima Budućnosti, Cedeviti, ali i na utakmici sa Zvezdom na neki način određuje sezonsku sudbinu: plej-of je posle predaje Cibone gotovo izvestan, ali nije nebitno sa koje će se pozicije krenuti u razigravanje. Igrač tipa Gordona, koji je još uvek u fazi zdravstvenih provera, verovatno bi mnogo značio sa svojih „overenih“ desetak poena i pomeranjem težišta odbrane na sebe, solidni centar, a od juče se prilično glasno priča o povratku Nenada Krstića, roster bi opet napravio samouslužnim, a ne nužnim.

Narednih mesec dana zato će verovatno odrediti da li će ovu „prelaznu“ sezonu u Partizanu ocenjivati kao uspešnu ili ne.

Z. P.

 

 

af.

Džikić: Iskusniju ekipu nemam

 

Trener Aleksandar Džikić nije bio previše deprimiran posle poraza.

– Iskusniji sastav nemam. Ti igrači su pobeđivali u prethodnim utakmicama. Ja im verujem, uvek može pametnije, ali nemam zamerki. Svaki prodor je bio obeshrabren kriterijumom suđenja. Kada Hečer pogađa, onda sam super trener, a kada šutira 2/16, onda nisam.

Hečer je posle meča rekao da je utakmica bila izuzetno fizički zahtevna, a razlog poraza vidi u sudijskom kriterijumu.

– Arbitri su zauzeli kriterijum da neke faulove ne sviraju na obe strane. Ipak, imali smo priliku da preokrenemo utakmicu, ali nismo pogodili neke šuteve u finišu, ocenio je Hečer.

 

af.

Kombinacije za drugi krug

Porazom od AEK-a Partizan je izgubio realne šanse da osvoji drugo mesto. AEK, Ludvigzburg i Partizan imaju trenutno isti skor (8-5), Grci u poslednjem kolu dočekuju Zjelonu Goru koja je izgubila sve šanse za plasman dalje i može se očekivati sigurna pobeda. Crno-beli gostuju Sasariju koji će svakako biti peti, pobeda bi mu značila sigurno mesto među četiri petoplasirane ekipe koje idu dalje, mada to može i sa porazom. Ludvigsburg gostuje Bešiktašu koji je obezbedio prvo mesto u grupi. Partizan, realno, može biti treći, ukoliko pobedi na Sardiniji, ili izgubi uz poraz Ludvigzburga, ili četvrti, ako izgubi od Sasarija, a Ludvigsburg iznenadi u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari