Koje nas novine očekuju u Superligi osim povećanja broja klubova 1Još veći prostor: Njegoš Petrović i Filip Stevanović Foto: Starsport

Proširenje Superlige na 20 klubova neće biti jedina novina u domaćem takmičenju naredne sezone. Poznato je da će treneri morati da u prvih 11 izvedu dva mlada igrača, a nije isključeno i da na klupi umesto dosadašnjih sedam sedi 12 igrača.

Klubovima je još prošle jeseni najavljeno da će u sezoni 2020/21. morati da računaju na to da u prvih 11 imaju najmanje dva igrača iz svog omladinskog pogona, ne starija od 21 godine (igrači rođeni posle 1. januara 1999).

Ovo pravilo već postoji u Prvoj ligi Srbije i nižim rangovima, a oko njega se vode polemike da li je dobro ili ne za najviši rang.

Cilj „teranja“ trenera da daju šansu mlađim igračima leži u tome da se ojača stvaranje domaćih igrača. Na primer, Crvena zvezda u prvom delu sezone nije koristila nijednog svog omladinca, a mnogi misle da je uvođenje Nikolića i Gavrića u glavni pogon dolaskom Dejana Stankovića za trenera upravo „pogurano“ i ovim pravilom.

S druge stane se postavlja pitanje da li bi ovo pravilo moglo da šteti večitima i drugim ekipama koje igraju evrokupove, gde ne postoji obaveza da mlađi od 21 godine igraju u prvom timu.

Isto se tako postavlja i pitanje da li najjači rang takmičenja treba da bude takozvana razvojna liga za mlade talente ili bi to pravilo ipak trebalo kao i do sada da važi od Prve lige Srbije na dole.

Od zemalja regiona isto pravilo ima još samo Rumunija, ali je kod njih obaveza da u timu bude jedan mladi igrač.

Isto pravilo je pre dve sezone uvedeno u najjačoj ligi Kine. Ipak, treneri su tamo brzo pronašli način da ga izigraju tako što su već u prvom minutu pravili izmene.

Savez je odlučio da spreči ovo „kinesko premošćavanje“ tako što će treneri u prvih 45 minuta biti u obavezi da ukoliko menjaju igrača mlađeg od 21 godine, takođe ubace drugog igrača starog do 21 godine.

U praksi ovo znači da će treneri uvek na klupi morati da imaju još najmanje dvojicu mladih igrača ili će u suprotnom klub biti sankcionisan (najpre novčano).

Zbog ovog problema klubovima će se verovatno izaći u susret tako što će im biti omogućeno da u protokolu za meč umesto dosadašnjih 18 imaju čak 23 igrača. Mnoge lige su još ranije posegnule za povećanjem broja igrača na klupi, a najpoznatija je Serija A koja osam godina dozvoljava upravo 23 prijavljena fudbalera po utakmici. Od ove sezone je i Bundesliga povećala broj igrača sa 18 na 20.

Osim obaveza razigravanja dva mlada igrača, klubovi će u prvom timu kao i ove sezone moći da imaju najviše četiri stranca. Pojedini klubovi tražili su povećanje broj stranaca, naročito Crvena zvezda, koja ih ima višak, ali za sada nije došlo do dogovora po ovom pitanju.

Pet izmena još uvek na čekanju

Generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Darko Ramovš potvrdio je ranije da će i u domaćem fudbalu do kraja sezone biti primenjeno pravilo koje je prethodno usvojila FIFA da se klubovima omogući pet izmena tokom meča. Cilj ovog pravila je da se sačuva zdravlje igrača koji zbog pandemije dugo nisu trenirali. FSS zo još uvek nije zvanično usvojio, mada su klubovi prethodno dobili instrukcije da se pripremaju kao da će ono važiti u poslednja četiri kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari