Koktel motiva i prioriteta 1Foto: Starsport

U nedelju je na programu košarkaški „večiti derbi“, specifičan barem po nekoliko stvari.

Najpre, za Zvezdu ova utakmica nema nikakav takmičarski značaj, njihovu prvu poziciju u ABA ligi niko ne može da ugrozi, nasuprot tome, Partizanu je meč izuzetno važan upravo zbog što boljeg plasmana pred plej-of i pokušaja da se zadrži drugo mesto. Dalje, crveno-belima „derbi“ dolazi manje od 48 sati posle za klub mnogo važnije utakmice protiv Efesa u Evroligi, a crno-belim nešto manje od 72 sata pre meča sa PAOK-om u Solunu, u šesnaestini finala FIBA Lige šampiona. I konačno: i jedni, i drugi u ovaj period ulaze prilično „ranjeni“, neki ključni igrači na obe strane su roviti ili tek izlaze iz povreda.

Sve bi ove stvari i te kako uticale na pristup ovom meču i njegov konačni rezultat, i klupski prioriteti bi mogli da ti ostave svoj trag, ali ipak ta utakmica još uvek nosi poseban naboj, i onaj sportski (pozitivni) i onaj iracionalni (negativni) i previše kalkulacija zbog toga obično nema. Logika bi nalagala da bi Partizan morao mnogo više da grize, i zbog toga što bi mu pobeda imala i racionalnu težinu, i što igra pred svojim navijačima. Ali nelogično bi bilo i da Zvezda zbog realno viših interesa tu utakmicu žrtvuje jer je „iracionalna“ težina poraza u toj utakmici baš prevelika.

Po trenutnoj formi sudeći, Zvezda je veliki favorit, igra zaista sjajno, u fenomenalnom je pobedničkom ritmu, trijumfi nad najvećim i najskupljim evropskim ekipama digli su samopouzdanje preko krova „Pionira“, pokazala je više puta ove sezone da i bez punog gasa može da dominira ABA ligom. Pitanje je koliko će opterećenje moći da prime na sebe neki ključni igrači, pre svega Jović i Kuzmić, odnosno, koliko će Radonjić hteti da rizikuje ukoliko njih dvojica do nedelje ne budu sto odsto zdravi.

S druge strane, Partizan je u Podgorici započeo seriju utakmica koja mu u velikoj meri određuje sezonu, roster će protiv Zvezde verovatno biti makar formalno kompletan, ali neki bitni igrači neće na parket izaći baš potpuno spremni. Uz povrede najveći problem trenera Džikića poslednjih nekoliko nedelja svakako je i velika šuterska kriza u kojoj je Vil Hečer, do tada najčešće prva napadačka opcija crno-belih. Prednost Partizana mogla bi biti činjenica da su posle ko zna koliko vremena pred ovu utakmicu imali čak sedam dana za oporavak i pripremu.

U prvom meču ova dva rivala nije bilo neizvesnosti (83:72), Zvezda je rešila priču tako što je u drugoj i trećoj četvrtini dala 50, a primila samo 30 poena i pred poslednju deonicu imala čak 17 poena prednosti. Ostala je ta utakmica upamćena i po čak 49 slobodnih bacanja koje su izveli crveno-beli (dali 34), naspram Partizanovih 17-15, što je između ostalog bila i posledica izuzetno loše selekcije faulova crno-belih, sa 11 prekršaja više doneli su protivniku plus od 32 penala. Junak utakmice bio je, kao i mnogo puta u „derbiju“, Čarls Dženkins sa samo jednim promašajem iz igre i ukupno 19 poena.

Važe samo sezonske karte

Kao što je bio slučaj i prethodnih nekoliko sezona, karte za ovu utakmicu se neće naći u prodaji, a ulaz u dvoranu „Aleksandar Nikolić“ će biti moguć sa sezonskim kartama i propusnicama za sponzore kluba.

KK Partizan NIS je apelovao na svoje navijače da u nedeljnom meču navijaju sportski, u duhu fer-pleja i da svu energiju usmere na podršku crno-belima.

Raspored i tabela

subota

Krka – Mega Leks     17.00

Mornar – Cedevita    19.00

Karpoš Sokoli – FMP            21.00

nedelja

Igokea – Zadar           12.00

Partizan – Crvena zvezda   18.00

Olimpija – MZT           21.00

ponedeljak

Cibona – Budućnost            18.00

Tabela: Crvena zvezda 20-0, Partizan 15-5, Cedevita 14-6, Budućnost 14-6, Cibona 11-9, Olimpija 9-11, Igokea 9-11, FMP 8-12, Karpoš Sokoli 8-12, Mornar 7-13, Krka 7-13, Mega Leks 6-14, MZT 6-14, Zadar 6-14. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari