Koliko su menadžeri pojedinih fudbalera u srpskim klubovima zaradili od transfera? 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Po propisima UEFA svaki nacionalni savez obavezan je da do 1. aprila objavi izveštaj o naknadama za agente prilikom transfera igrača u klubove, pa je tako i Fudbalski savez Srbije ove godine objavio koliko su menadžeri pojedinih igrača dobili na ime nadoknade za zastupanje fudbalera u srpske klubove.

Kako sitnim slovima piše na kraju dokumenta, koji je objavljen u lavirintu sajta Fudbalskog saveza Srbije (za šta je potrebno pet brižljivo izabranih klikova) i neveštom oku je teško dopreti do stranice sa ovim podacima „ove informacije su javno dostupne u skladu sa FIFA pravilnikom o radu sa posrednicima i Pravilnikom o radu sa posrednicima“, a, takođe „ove informacije su date u dobroj veri, u cilju postupanja u skladu sa fudbalskim regulatornim zahtevima“, da bi na kraju pisalo i sledeće: “ne odgovaramo ni za kompletnost, niti za pouzdanost podataka“.

FSS ne objašnjava ništa o objavljenom spisku, na primer, da li su navedeni posrednici za to registrovani kod njih, a po propisu FIFA “nadležni savez mora barem da dobije zadovoljavajuća uveravanja da posrednik ima besprekornu reputaciju”. Tek da bi otaljao obavezu prema FIFA, dakle, FSS je “sakrio” objavu ove vrste, a pritom još eksplicitno pokazao da tim podacima ne veruje.

Odmah u oči upada da se u izveštaju pominju četiri superligaška klub – Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Radnik iz Surdulice, dok podataka o ostalim klubovima nema.

Klubovi su agentima u proteklih godinu dana platili ukupno 2,172.001 evro i 24.000 dolara, od čega je najviše platio Partizan (1.097.715 evra), Crvena zvezda (891.706 evra), Čukarički (144.500 evra i 24.000 dolara). Dok je Radnik iz Surdulice posao sa menadžerima koštao 38.080 evra. Ko je i da li je uopšte posredovao pri transferima iz svih ostalih klubova, da li oni nisu poslali podatke, a morali su, ili u njihovim transferima nema “trećih lica”, domaći Fudbalski savez očigledno nema obavezu da ikome odgovori.

A u pomenutom FIFA pravilniku o radu sa posrednicima piše, između ostalog, da su igrači i/ili klubovi dužni da svojim savezima obelodane sve pojedinosti o svim dogovorenim naknadama ili drugim vrstama plaćanja koja su izvršena ili će biti izvršena u korist posrednika.

Osim toga, “igrači i/ili klubovi dužni su da, izuzev ugovora o zastupanju za koji postoji obaveza obelodanjivanja, svim nadležnim organima liga, saveza, konfederacija i FIFA na njihov zahev a u cilju sprovođenja istraga, obelodane sve ugovore, sporazume i dokumentaciju koji se tiču posrednika i poslova

na koje se ove odredbe odnose”. Svi su, dakle, obavezni da informišu FSS, a FSS je obavezan da informiše javnost.

Bivši agent, jedan od prvih koji su se u Srbiji bavili tim poslom, Ranko Stojić, rekao je da je prestao da se bavi tim poslom.

– Ako imate neko pitanje o sportu, da prokomentarišem nešto u vezi sa fudbalom – to može. Ali taj posao me više ne zanima i izašao sam iz njega. Mogu da vam kažem da su provizije za agente prilikom transfera fudbalera različite od saveza do saveza i kreću se od tri odsto, do deset odsto koliko je u većini istočnoevropskih zemalja – rekao nam je Stojić.

U Srbiji je agentska provizija osam odsto, ali je javna tajna da su upravo transferi igrača najveći izvor nelegalnih radnji u srpskom fudbalu i da se provizije često koriste za ugrađivanje članova uprava, jer su posrednici često „fantomske firme“ i pojedinci sumnjive prošlosti.

Neretko se pojedini igrači i dovode u klubove kako bi se oprao novac, platila usluga ili, jednostavno, podelio novac od transfera za igrača za kojeg se pretpostavlja da nikada neće zaigrati za klub.

Sa ovogodišnje liste u oči upadaju dva transfera – Nemanje Motike iz Bajerna u Crvenu zvezdu, čiji je agent Nikola Damjanac i Njegoša Petrovića iz Crvene zvezde u špansku Granadu, u kojem je posrednik Mario Mamić.

Iako su navijači Crvene zvezde već duže vremena bili izričito protiv toga da njihov klub ima posla sa Faljijem Ramadanijem dolazak Motike je očigledno povezan sa njegovom kancelarijom, za koju radi i Nikola Damjanac. Da stvar bude zanimljivija, supruga Nikole Damjanca je sestra Zvezdana Terzića, pa bi se tu moglo pričati i o sukobu interesa.

Odlazak Njegoša Petrovića u Granadu obavljen je preko Marija Mamića, sina Zdravka Mamića, koji je, inače, veliki prijatelj Zvezdana Terzića.

U Premijer ligi papreno ali u funtu

Fudbalski savez Engleske objavio je zvaničan izveštaj u kojem piše da su premijerligaški klubovi u proteklih godinu dana fudbalskim agentima isplatili 272,6 miliona funti za transfere njihovih igrača. Najviše su izdvojila dva mančesterska kluba – Siti je platio 35 miliona, dok je Junajted izdvojio 29 miliona funti. Ma začelju liste je Brentford, koji je posrednicima u prelasku igrača platio 3,5 miliona.

Mančester siti je izbio na prvo mesto zahvaljujući transferu Džeka Girliša iz Aston Vile, koji je koštao tačno 100 miliona funti, Junajted je platio 29 miliona zbog ronalda, Varana i Džendona Sanča, dok je Čelsi na treće mesto dospeo zahvaljujući dovođenju Romelua Lukakua iz Intera za 98 miliona funti, a njegovom menadžeru Minu Rajoli je za ovaj transfer pripali 28 miliona funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari