Kolmanove noćne more 1Foto: Starsport

Od trenutka kada je ih je žreb kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine spojio s Velsom u D grupi u taboru najbolje fudbalske reprezentacije Srbije odbijaju da optimizam pred duele s polufinalistom nedavnog šampionata Evrope…

… temelje na goleadama protiv istog rivala u borbi za prošli Mundijal, svesni da je ta selekcija u međuvremenu toliko „porasla“ da su Geret Bejl, Aron Remzi i društvo sada u stanju da se „porvu“ s najjačim selekcijama, a kamoli s nekim koga od 2010. nema na velikim takmičenjima.

Međutim, selektoru „zmajeva“ Krisu Kolmanu su ti porazi u Novom Sadu (6:1) i Kardifu (0:3) toliko duboko ostali urezani u sećanju da i tri godine posle njih s gorčinom priča o poslednjim duelima s „orlovima“.

– Bilo je strašno, posle meča bili smo u svlačionici bez svetla. Sećam se da sam sedeo sa svojim pomoćnicima i nisam želeo da napustim svlačionicu i pričam o tom duelu. Bili smo šokirani, to je bio apsolutno najgori trenutak u karijeri – počeo je osvrt na to gorko iskustvo ovaj stručnjak u razgovoru za britanske medije.

Šef stručnog štaba „zmajeva“ nije se libio ni priznanja da su mu to najveći neuspesi u karijeri kraj aut linije.

– Jedna stvar je kada izgubiš u svom timu, a druga u reprezentaciji, jer tu snosiš veliku odgovornost. Navijači su platili mnogo novca za dug put i na kraju gledali sramotu, zbog čega prihvatam krivicu. Ne postoji gori osećaj i da budem iskren, još uvek me proganja taj poraz. Ne želim da se ponovi takvo iskustvo – još se užasava i pomisli na rezultatsku golgotu svog tima na stadionu „Karađorđe“.

U međuvremenu je odnos snaga promenjen, na štetu tadašnjeg pobednika, pa Velsu i pored neubedljivog starta i trećeg mesta u grupi pripada uloga (makar blagog) favorita protiv ekipe, koja ima dva boda više iz prva tri kola.

– Potreban je određeni period da bi se napravio uspeh. Ako neko očekuje da će za tri ili četiri godine da napravi velike rezultate onda laže. Sada nas očekuje novi meč sa Srbijom, veoma agresivnom ekipom, ali ćemo dati sve od sebe da pobedimo. Da bismo do toga došli neophodna je maksimalna koncentracija, što nije bio slučaj u prethodnim utakmicama – podsetio je Kolman svoje izabranike, ali i javnost u ovoj ostrvskoj zemlji, na remije sa Austrijom i Gruzijom.

Otpao i Kolins

Sektor Velsa Kris Kolman je pred okupljanje reprezentacije za meč sa Srbijom morao da precrta iskusnog univerzalca Bena Dejvisa, a posle njega iz kombinacije za subotnji duel u Kardifu (20.45) ispao je i povređeni igrač odbrane DŽejms Kolins. Umesto prvotimca Vest Hema naknadno je pozvan DŽo Volš iz engleskog trećeligaša MK Donsa.

Tošić: Zaustaviću Bejla

Da Aleksandar Kolarov nije glupo zaradio suspenziju u prošlom kolu bio bi sigurno na levom boku, u zadnjoj liniji s tri čoveka, ovako će na tom mestu biti tek oporavljeni Duško Tošić, koji je celu karijeru čas štoper čas bek, ove sezone u Kelnu potpuno skrajnuti Filip Mladenović ili povratnik u „orlovsko gnezdo“ Ivan Obradović, koji se posle duge pauze (zbog povrede) još bori za stari status u prvom timu Anderlehta.

– U Bešiktašu sam štoper, ne prelazim centar terena, a kada si bek moraš da se priključuješ napadu i imaš mnogo više tih ofanzivnih zadataka. Ali, ceo život se rotiram sa štopera na beka. Zaustaviću Gereta Bejla, ako ja budem taj koji će ga čuvati – samouveren je Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari