Posle rutinski osvojenih bodova protiv domaće Kine, najbolji vaterpolisti Srbije počinju pravu borbu za direktan plasman u četvrtfinale i nešto lakšeg rivala u eliminacionoj fazi Svetskog prvenstva u Šangaju. Od ishoda rano jutros odigranog meča s nezgodnom Rumunijom i duela s još nepredvidljivijom i jačom Australijom, za dva dana, zavisi poredak u B grupi, ali u dobroj meri i tok odbrane planetarnog zlata naše reprezentacije.


– Prva utakmica je uvek bitna, da bi se „osetili“ bazen, ambijent takmičenja i suđenje. Zato je dobro što smo ovaj šampionat počeli baš s protivnikom rejtinga i snage jedne Kine. Nismo se još sasvim aklimatizovali, pa nam je na ruku išlo to što smo turnir otvorili susretom u kojem naša pobeda nije dolazila u pitanje. Rumunija je daleko kvalitetniji rival. Ako se samo malo opustiš i dopustiš im da razmišljaju o iznenađenju umeju da budu veoma nezgodni. Nama su tako uzeli bod na Evropskom prvenstvu u Malagi 2008, a Crnoj Gori prošlog leta leta na EP u Zagrebu. Zaslužuju naš respekt i pun angažman. To će i dobiti. Mada se utakmica igra u neuobičajenom terminu – ozbiljno shvata duel s komšijama srpski kapiten Vanja Udovičić, jedan od svega petorice naših vaterpolista s pet SP u karijeri, inače vlasnik zlata sa Svetskih prvenstava 2005. i 2009.

Pobeda nad Rumunijom, koja je u prvom kolu izgubila od Australije, „plave delfine“ bi maksimalno približila „pol poziciji“ pred početak raspleta na 14. šampionatu sveta.

– Australija je još zahtevniji rival. I ambiciozniji, jer spada u ekipe koje mogu da iznenade iz tzv. drugog plana. Ali, najbolje je kada razmišljamo i radimo postupno, od meča do meča. Idemo, korak po korak, bez velikog pritiska – kaže Andrija Prlainović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari