Kongres UEFA u Parizu, povratak U17 selekcija Rusije u sistem 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Iako je u aprilu prošle godine bilo odlučeno da će Kongres Evropske fudbalske unije u septembru 2023. biti održan u Madridu, zbog svih dešavanja koja je fudbalskom svetu priredio sada već bivši predsednik Fudbalskog saveza Španije i potpredsednik UEFA Luis Rubijales, Kongres će biti održan u Parizu.

To je jedna od odluka sastanka Izvršnog odbora UEFA održanog u utorak u Nikoziji.

Redovni Kongres UEFA, umesto u Madridu, biće održan u Parizu 8. februara 2024. Istog dana i na istom mestu, umesto u Madridu, biće obavljen i žreb za Ligu nacija za sezonu 2024/25.

Jednako važna je i odluka koja da upražnjeno potpredsedničko mesto u UEFA nakon ostavke Lisa Rubijalesa bude dodeljeno predsedniku Fudbalskog saveza Albanije Armanu Duki.

Odlučeno je takođe i da će domaćin UEFA Superkupa 2024. godine biti Varšava. Meč pobednika Lige šampiona i Lige Evrope za sezonu 2023/24. biće odigran 14. avgusta 2024. godine.

Usvojen je izmenjeni Upravljački plan za nacionalne saveze koji za cilj ima ojačavanje saveza svih 55 članica UEFA na svim nivoima nacionalnih takmičenja.

Ideja je da se uz ovaj plan stvore bolji i održiviji uslovi za fudbal širom Evrope. UEFA je još jednom naglasila želju da blisko sarađuje sa svim savezima kako bi razvoj fudbala bio obezbeđen na transparentan i odgovoran način.

Domaćini turnira mlađih selekcija

Određeni su domaćini za četiri Evropska prvenstva u mlađim selekcijama, i to:

UEFA EURO za devojčice do 17 godina – Severna Irska 2026, Finska 2027.

UEFA EURO za dečake do 17 godina – Albanija 2025, Estonija 2026. i Letonija 2027.

UEFA EURO za žene do 19 godina – Bosna i Hercegovina 2026, Mađarska 2027.

UEFA EURO za muškarce do 19 godina – Vels 2026, Izrael 2027.

Povratak u takmičenja ruskih mlađih selekcija

UEAFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovala nakon početka sukoba u Ukrajini i tada je svim ruskim selekcijama i klubovima zabranjeno takmičenje pod okriljem ove organizacije. To je bilo u februaru 2022. i ta suspenzija je i dalje na snazi. Oduzeta su Rusiji sva domaćinstva koja su joj bila dodeljena, a otkazana je i saradnja sa Gaspromo koji je u to vreme bio jedan od najvećih sponzora UEFA.

Nakon sastanka Izvršnog odbora u Nikoziji, iz UEFA su poručili da su svesni da deca ne bi smela da budu kažnjena za stvari za koje su odgovorni isključivo odrasli te da fudbal nikada ne sme da odustane od slanja poruke mira. Zato je odlučeno da će Izvršni odbor zatražiti od UEFA da predloži vraćanje U17 selekcija (muških i ženskih) u takmičarski sistem UEFA. Ruski timovi će igrati bez zastave, himne i nacionalnih obeležja i van teritorije Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari