Konkurs sa "slikom" 1Foto: Starsport

Izbori za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije koji bi trebalo da se održe u decembru, dospeli su u žižu javnosti zbog uslova koje budući prvi čovek OKS-a treba da ispuni.

Od kandidata se traži da imaju najmanje 15 godina aktivnog bavljenja olimpijskim sportom i da su učesnici Olimpijskih igara, kao i da su deset godina radili u „organima i telima nacionalnih sportskih saveza, Međunarodnog olimpijskog komiteta, međunarodnih sportskih saveza i međunarodnih sportskih udruženja čiji je OKS član“.

Jedini kandidat koji ispunjava uslove koji su postavljeni u Statutu jeste Ivan Todorov, trenutno potpredsednik OKS-a i predsednik DŽudo saveza Srbije. Istovremeno, ovako postavljene zahteve ne ispunjava nijedan od sportskih radnika koji su se prethodnih meseci pojavljivali kao mogući naslednici Vlada Divca.

Javnost je spekulisala da bi među kandidatima za predsedničko mesto mogli da se nađu sadašnji ministar sporta Vanja Udovičić, predsednik Evropske odbojkaške federacije Aleksandar Boričić, doskora predsednik Košarkaškog sveza Srbije Dragan Đilas, predsednik opštine Novi Beograd i bivši vaterpolista Aleksandar Šapić, koji je jedini među pomenutima javno rekao da će podneti kandidaturu.

Nakon što su uslovi za izbor predsednika dospeli u žižu javnosti, Šapić je napisao na svom Fejsbuk profilu da je „ostao zatečen kada je shvatio da ih ne ispunjava“.

– Ni danas mi nije jasno kako je aktuelni predsednik u tom slučaju uspeo dva puta da bude kandidovan i biran, a da ni sam ne ispunjava uslove kandidature propisane statutom OKS-a … Ništa mi tu sad nije jasno i sve me jako zbunjuje – napisao je Šapić.

Ivan Todorov pored prethodno pomenutih funkcija je i predsednik UO Sportskog društva Crvena zvezda, a u medijima se početkom godine pojavljivao i kao i načelnik bezbednosti BIA. Olimpijski komitet Srbije primaće kandidature do 18. novembra nakon čega biti organizovani izbori.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari