Svetislav Pešić i zvanično potpisao novi ugovor, na klupi reprezentacije do septembra 2025. 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svetislav Pešić se i zvanično vratio na mesto selektora reprezentacije, a novi ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije potpisao je do 30.09. 2025. godine, odnosno do završetka Evropskog prvenstva koje se igra sledećeg leta.

Pešić je u dva mandata vodio nacionalni tim Srbije i osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 2001. i Svetskom prvenstvu 2022. godine, srebro na Svetskom prvenstvu 2023. i bronzu na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim na strpljenju Savezu, Nebojši (Čoviću)… Nije baš bila namena da se to malo odužil. Već sam imao druge ciljeve, planove i obaveze. Uspeli smo to da regulišemo i evo ja sam sada tu, pred vama. Nije bilo pregovora, već razgovora. Nikada ne reci nikad. Situacija je takva da se približavaju kvalifikacije, čuveni prozori za Evropsko prvenstvo. Mi smo već imali jedan prozor u februaru – rekao je na početku selektor, a zatim dodao:

– Sada imamo u novembru obaveze protiv Danske, a potom u febtuaru sa Finskom i Gruzijom. Trudio sam se koliko sam mogao, nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, Nebojše i javnosti. Jednog dana taj kontinuitet mora neko drugi da nastavi. Trener je u godinama, ali je strast prema košarci još uvek duboko u meni i to je jedan od razloga što smo mi ušli u te razgovore. Sada nam predstoji rad. Ništa u Srbiji ne uspeva kao uspeh. Napravio se kontinuitet, ali ko me zna, ja sam uvek za proces. Naravno da svi žele da pobede, ja želim, ali uvek sam za proces, a taj proces znači te čuvene kvalifikacije, prozore, koji su za nas bile komplikovane.

Svetislav Pešić i zvanično potpisao novi ugovor, na klupi reprezentacije do septembra 2025. 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

On je objasnio i šta je bio preduslov za medalje na poslednja dva velika takmičenja.

-Smatram da je najveći uspeh što smo se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo u Manili. Ne bismo osvojili medalju, ne bismo otišli ni na Olimpijske igre… sve to je nama, taj sistem kvalifikacija bio protivnik, a mi smo u tom procesu uvek imali 42-43 igrača. Svaki prozor drugi igrači, svake kvalifikacije druga ekipa. Sada kvalifikacije koje nas čekaju, biće dosta izazovno. Istog dana u Beogradu, kada mi igramo u Kopenhagenu, igraju Crvena zvezda i Partizan. E, sada, treba pobediti Dansku u Kopenhagenu, a potom i tri dana kasnije u Beogradu. Gledam sa optimizmom i sigurno da ćemo napraviti ekipu koja je takmičarska. Ukoliko se ne ujedinimo, klupske zastave u jednu jedinstvenu, zastavu Srbije, neće biti rezultata. Neće biti medalja, rezultata… Mi moramo da znamo da se sve promenilo, nije to više kao što je to nekada bilo. Biće to proce, nimalo lak, da napravimo ekipu. Zvezda i Partizan će morati da učestvuju u formiranju tog tima, ako ne tri igrača, onda jedan. Svi klubovi moraju, Spartak, FMP, Mega, Borac, da budu svesni da imaju obavezu, da razumeju, da napravimo takmičarsku ekipu. A onda će biti i rezultata – dodao je selektor.

Pešić je rekao da mu je puno značilo to što su reprezentativci tražili od njega da ostane na klupi nacionalnog tima.

– Znači sigurno, povećava odgovornost. Nije baš uvek dobro kada te igrači previše žele i hvale. Stvorilo se uzajmno poverenje, dobro smo se povezali. Prepreke koje smo imali, do ciljeva, više su nas ujedinile. Stići do svih postavljenih ciljeva, to nekada izgleda jednostavno, ali to je proces u kom svi mi učestvujemo. Biti trener reprezentacije i kluba, to su dva različita projekta, načina, sa svih aspekata. Nikada nema vremena, trenerima uvek fali malo vremena da bi mogao još nešto da napravi. Ali, eto, ponekada, pogotovo u reprezentaciji, važno je pravljenje timske hemije, možda više od nekog individualnog kvaliteta. Igrači su to osetili. U reprezentaciji ne igraju najbolji po statistici, već najbolji koji se dopunjuju. Ko se najbolje dopunjuje, jedan sa drugim, i oni se tako povezuju, a šta povezuje ljude? Interes. Ne materijalni, već interest uspeha. I treneru treba motivacija, nije on samo zadužen da motiviše igrače, a šta trenera motiviše? Pa, eto, to što te igrači žele – rekao je Pešić.

„Orlovi“ će narednog leta nastupiti na Evrobasketu koji se održava u Finskoj, Poljskoj, Letoniji i Kipru, pod uslovom da se tamo plasiraju.

U ovom trenutku Srbija ima skor 2-0 u kvalifikacionoj Grupi G, a naredne utakmice će odigrati 21. i 24. novembra protiv Danske.

U grupi su još Gruzija i jedan od domaćina sa obezbeđenim plasmanom, Finska, tako da će samo poslednjeplasirana ekipa ostati bez plasmana na Evropsko prvenstvo, koje će biti održano od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari