Zvezda i Partizan ispred svih, debituje Dubai: Večeras startuje nova sezone ABA lige 1Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Utakmicom između košarkaša Cibone i Zadra u petak 20. septembra (21.00) počinje sezona 2024/25. ABA lige.

Takmičenje je osnovano 2001. godine, u trenutku kada su veliki klubovi “iz regiona” shvatili da u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije nisu imali lige koje bi im svojim kvalitetom pomogle da ostanu konkurentni u evropskim takmičenjima, da stvaraju nove, mlade igrače i da zainteresovanost medija i publike bude makar približno na onom nivou koji su imali u zajedničkoj državi.

U tom saznanju, pre svega čelnicima Partizana. pomogao je i ULEB, odnosno prvi čovek ove organizacije Žordi Bartomeu, uz pomoć štapa i šargarepe, odnosno pod pretnjom da klubovi koji ne budu deo tada Gudjer lige, neće moći da nastupaju u Evroligi.

Uz puno uspona i padova u protekle 23 godine (22 sezone jer 2019/20. nije završena zbog pandemije koronavirusa) regionalno takmičenje je dokazalo da je još uvek najbolje rešenje za košarku na ovim prostorima, makar dok se ne smisli kako da nacionalna takmičenja donesu korist koju donose međusobni dueli klubova iz ovog dela Balkana.

To priznaju i najveći protivnici lige, svi osim doskorašnjeg selektora Srbije Svetislava Pešića, koji čvrsto veruje da je za srpsku košarku bolje rešenje da najbolji klubovi iz Srbije naprave nacionalno takmičenje. Međutim, kako je ogorčeno priznao Pešić pre nego što je napustio selektorsku funkciju, njega u “Srbiji niko ne sluša”.

Iako su osim klubova iz bivše Jugoslavije članovi ABA lige bili i timovi iz Bugarske, Češke, Mađarske i Izraela, predstojeća sezona biće specifična, izazovna i zanimljiva i po tome što će učestvovati i KK Dubai, ekipa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je u martu 2024. postigla dogovor sa čelnicima klubova da u predstojeće tri godine bude među 16 timova koji trenutno igraju ABA 1.

Titulu je, svoju sedmu, prošle sezone osvojila Crvena zvezda, koja je tako dostigla Partizan po broju trofeja, a uz beogradske velikane šampioni su bili i dva puta FMP, Olimpija, Zadar, Hemofarm, Makabi Tel Aviv, Cibona i Budućnost.

Crvena zvezda i Partizan biže najveći, odnosno jedini kandidati i za titulu u predstojećoj sezoni, dok će Dubai i Budućnost imati ekipe koje ponekad mogu da iznenade ova dva Evroligaša. Osim “večitih” Srbija će u ABA 1 ligi imati još četiri predstavnika – Borac, FMP, Spartak i Megu.

Svaki tim odigraće 30 utakmica u ligaškom delu, osam najbolje plasiranih na tabeli plasiraće se u plej-of, poslednjeplasirani tim ispada u ABA 2, dok će pretposlednjeplasirani igrati plej-aut protiv ekipe koja izgubi u finalu ABA 2 doigravanja.

ABA lige će naredne sezone imati po dva kluba u Evroligi, Evrokupu i FIBA ligi šampiona.

U sezoni 2024/25. ABA lige nastupaće: Borac Čačak, Crvena zvezda, Krka, Studentski centar, Budućnost, Dubai, Mega, Spartak Subotica, Cedevita Olimpija, FMP, Mornar, Split, Cibona, Igokea, Partizan i Zadar.

Prvo kolo ABA lige: Cibona – Zadar (21.00). Subota (21. septembar): Split – Igokea (18.00), Mornar – Budućnost (20.00). Nedelja (22. septembar): Dubai – Crvena zvezda (17.00), Krka – Mega (19.00), FMP – Cedevita Olimpija (21.00). Sreda (25. septembar): Partizan – Borac (19.00). Četvrtak (26. septembar): Studentski centar – Spartak (19.00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari