Košarkaš koji je Željku Obradoviću rekao "hvala, ne": Ko je Luka Božić, jedini vlasnik dvostrukog tripl-dabla u analima ABA lige 1Foto: ABA liga/Zvonko Kucelin

I igrom i formom ove sezone Luka Božić (27) potvrđuje da je najdominantniji igrač u ABA ligi.

Prošle sezone nije bilo dileme, a verovanto neće biti ni u tekućoj, da nagrada MVP pripada košarkašu iz Bjelovara.

Luka Božić u regionalnim okvirima predstavlja personifikaciju onoga što Nikola Jokić čini na najvećoj košarkaškoj pozirnici na svetu – NBA ligi.

Naravno, kvalitet košarkaških performansi ne može se porediti, ali se statistički, na daleko manje obrtaja, može konstatovati da košarkašu Zadra nijedan konkurent u ABA ligi nije ni do kolena.

Jusup kao košarkaški otac

Tačno na polovini osnovnog dela lige Božić je postao jedini košarkaš od osnivanja regionalnog takmičanja pre više od dve decenije koji je u dva navrata ostvario tripl-dabl učinak.

Osetio je nedavno i Partizan kako izgleda kada se košarkaš od dva metra i 105 kilograma razgoropadi, u bukvalnom smislu, i postane nezaustavljiv.

Uostalom, nekadašnjem reprezentativcu Hrvatske nedostajali su jedan skok i asistencija da dođe do trećeg tripl-dabla u samo 13 kola (26 poena, po devet asistencija i skokova).

Sigurno je Božić još jednom uverio Željka Obradovića u opravdanost njegove letošnje odluke da ga u direktnom razgovoru ubedi da napravi značajan iskorak u karijeri oblačenjem dresa Partizana.

Zahvalio se tada najboljem evropskom treneru ikada, odlučan u nameri da sa Zadrom odigra još jednu regionalnu sezonu.

Razlog je bio jednostavan. Na klupi je ostao Danijel Jusup, za kojeg Božić neretko govori da mu je košarkaški otac i neko zbog kojeg nije batalio košarku pre dve godine, a malo je nedostajalo.

Razočaran mandatom u podgoričkoj Budućnosti (2019/20) nije želeo da prihvati ponudu a da prethodno ne bude siguran u ispravnost odluke.

Ni po koju cenu nije hteo da napravi ishitren potez, bez obzira na to što se oktobar približavao, a odgovarajućeg interesovanja nije bilo.

Kako je vreme na peščanom satu iscurelo, a Božić drugu stranu nije okrenuo, pomirio se sa tim da je izgubio status profesionalnog igrača.

Pisalo se o tome da je rešio da batali košarku i posveti se poljoprivredi, što ga je slatko nasmejalo, a isitna je bila ta da je svakodnevno u tri navrata trenirao spremajući se za adekvatan izazov.

Košarkaš koji je Željku Obradoviću rekao "hvala, ne": Ko je Luka Božić, jedini vlasnik dvostrukog tripl-dabla u analima ABA lige 2
Foto: ABA liga/Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Nije ni slutio da će jedini iskreni poziv narednog leta dobiti upravo od Jusupa koji je tada vodio Široki u ABA 2 ligi.

Odlučio je tada da krene od nule i pokuša da se vrati na glavnu regionalnu pozornicu.

Jusup je 2022. dobio poziv da dođe u Zadar što je po principu spojenih sudova značilo i da će se Božić vratiti u omiljenu košarkašku sredinu.

Uostalom, kada je iz Bjelovara sa 18 godina stigao u KK Zagreb, za njega je susret sa prvim profesionalnim trenerom imao potpis upravo rođenog Zadranina.

Od tada su njih dvojica ostali u redovnim kontaktima, priželjkujući da ponovo sarađuju. U Zadru su odmah kliknuli na način da je Božić drugu seoznu zareodm najdominantniji košarkaš u regionu.

Božić trenutno ima ubedljivo najveći indeks korisnosti (35,15) takođe je najbolji strelac lige sa 24,9 poena po meču, treći je skakač sa gotovo devet uhvaćenih lopti u proseku i u suštini drugi asistent sa 6,23 dodavanja.

Prvi tripl-dabl ostvario je u Splitu 17. novembra u pobedi Zadra (82:75). Meč je završio sa 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija.

Nepun mesec kasnije o njegovom učinku u Železniku brujao je čitav region.

Zadar je matirao FMP (92:77), a Božić se istakao s 28 poena, 12 skokva i 11 asistencija.

Snaga NFL igrača, a čita Bukovskog

Građom i snagom Božić neodoljivo podseća na nekog NFL igrača, recimo raning beka.

Sa dva metra visine, težine 105 kilograma i to mišićne mase, ogromnog ramenog pojasa i impozantnih bicepsa i tricepsa naspram njega gotovo svako u duelima izgleda kao da je tek završio sa junniorskim stažom.

Iako deluje robusno i snažno van parketa je veoma povučen. U Zadru je gotovo neprimetan, s obzirom na to da u časovima dokolice vreme ne provodi po kafićima i restoranima već u stanu okružen omiljenim knjigama, filmovima i serijama.

Ne postoji delo Čarlsa Bukovskog a da ga nije pročitao i arhivirao u privatnoj kolekciji. Na filmskom platnu ne bira žanr kao ni priliku da zaplače ukoliko ga tematika pogodi.

Jutjuber sa sakrazmom

Njegove „transformacije“ ličnosti su takođe vrlo zanimljive.

Kao mlad košarkaš uspeo je da se etablira u svetu jutjubera kao veoma interesantan performer.

Njegovi klipovi bili su izuzetno posećeni, a posebno cenjeni oni u kojima je sarkastično oponašao određene javne ličnosti ili događaje.

Nažalost, njegova zajedljivost nije baš uvek bila najbolje shvaćena, što ga je donekle opterećivalo i navelo da posle izvesnog vremena ugasi profil.

Danas je samo nemi posmatrač na Instagramu.

Sa 27 godina stava je da bi na leto trebalo da napravi iskorak i okuša se u klubu iz evroligaške konkurencije ili makar u rangu Evrokupa.

Takođe, nije rekao zbogom reprezentaciji Hrvatske, naprotiv.

Potajno se nada da bi kod selektora Josipa Sesara najzad mogao da dobije ulogu koju zaslužuje.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari