Vreo derbi ABA lige: Crvena zvezda preživela pakao "Morače" posle dva prekida u Podgorici, povređen Bolomboj 1Kodi Miler Mekintajer, Foto: Pedja Milosavljević/STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost 75:73 u Podgorici u derbiju petog kola ABA lige.

Crveno-beli su slavili u paklu „Morače“ posle meča koji je trajao preko dva i po sata i imao dva duža prekida.

Prvu deonicu je obeležila vrlo nervozna igra sa obe strane. Domaćin je počeo utakmicu manje rastrzano od crveno-belih, ali je uspeo da stekne samo plus četiri u devetom minutu – 15:11. Zvezdu je u igri održavao Kodi Miler-Mekintajer koji je postigao pet poena ud rugoj polovini uvodne deonice, ali procenat šuta i skok nisu bili saveznici beogradske ekipe.

Serijom 5:0 Podgoričani su se odlepili na 24:18 u 13. minutu posle trojke Flečera Megija i preciznog šuta nekadašnjeg centra crveno-belih Alena Omića.

Nije Zvezda uspevala da u tim trenucima isprati ritam Budućnosti. Na partiju gostiju uticao je sigurno umor od iscrpljujuće evroligaške bitke sa Barselonom, pa je domaćin stekao dvocifrenu prednost posle trojki Megija i Rašida Salemona (30:20 u 16. minutu).

Uspeli su gosti da smanje zaostatak posle tajm-auta Janisa Sferopulosa serijom 5:0, a Budućnost je na veliki odmor ipak otišla sa vođstvom 37:33.

Rovoska borba nastavljena je u drugom poluvremenu, a promenu je uneo Nemanja Nedović. Bek Crvene zvezde se razgoropadio u nastavku meča, ubacio pet trojki i probudio niske nagone navijača Budućnosti koji su horski počeli da mu vređaju suprugu. Nemile scene u „Morači“ su se ponavljale, sudijska trojka je prekinula utakmicu na šest minuta do kraja i meč je nastavljen posle pauze od 15-ak minuta.

Bila je to druga pauza, prva je usledila posle teške povrede Džoela Bolomboja u trećoj deonici i kasnijeg udaljavanja iz dvorane predsednika UO Crvene zvezde Željka Drćelića.

Usledila je dramatična završnica. Gosti su postigli samo jedan poen za pet minuta pošto je derbi nastavljen. Rajt je doveo domaćina u vođstvo 71:69 na 1:20 do poslednjeg zvuka sirene. Onda je Nedović postigao šestu trojku na 53 sekunde do kraja, ali je Rajt ponovo bio nemilosrdan na drugoj strani – 73:72.

Milošu Teodosiću nije drhtala ruka sa linije penala za vođstvo Beograđana 74:73 – 22 sekunde pre kraja. Gosti su branili poslednji napad Podgoričana, a Rajt je ovoga puta promašio, pa je Zvezda zabeležila treći trijumf u pet mečeva regionalne lige.

Crveno-beli sada imaju učinak od tri pobede i dva poraza (5. mesto), dok je Budućnost zabeležila prvi neuspeh u ABA ligi i nalazi se na drugoj poziciji iza lidera Partizana koji ima maksimalan učinak u pet kola.

Budućnost: Salemon 5, Ilić 2, Megi 12, Slavković 3, Tanasković 8, Ferel 5, Jovanović 3, Drežnjak, Omić 9, Rajt 20 (7as), Azubike, Kamenjaš 6 (11sk).

C. zvezda: Miler-Mekintajer 13 (7sk, 7as), Kenan 6, Teodosić 6, Mitrović, Lazić, Kalinić 5, Daum 3, Bolomboj, Gedraitis 7, Plavšić 3, Nedović 24 (3/3 za dva, 6/8 za tri), Jago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari