Crvena zvezda dočekuje svog prethodnog trenera i njegov unapređeni tim: Kako odmeniti Nedovića i Topića? 1Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

Crvena zvezda večeras (19 časova) igra protiv Baskonije vrlo važan meč za priključenje timovima koje se bore za plej-in košarkaške Evrolige.

Trener gostiju iz Španije Duško Ivanović, iako ga je iznenadila smena, nije pravio buku.

Crvena zvezda se razišla s njim posle poraza u četvrtom kolu protiv Virtusa u Bolonji.

Nedugo zatim vratio se u Vitoriju i treći put preuzeo Baskoniju.

S Malog Kalemegdana je otišao uoči evroligaškog večitog derbija, na kojem je debitovao njegov naslednik Joanis Sferopulos, a Ivanovićev povratnički debi se dogodio baš na meču s crno-belima u Španiji. Tesnom pobedom (84:83) najavljeni su bolji dani za slavni klub.

Od njegovog povratka, Baskonija je prvo bila u seriji od četiri evroligaške pobede, a trenutno je na skoru 10-6.

Vrlo je neugodna i u gostima, s obzirom na to da je pod vođstvom crnogorskog stručnjaka na obećavajućih 4-4 van Vitorije.

Odlična je prilika da zvezdaška publika u Beogradskoaj areni toplim aplauzom dočeka Ivanovića koji u javnosti nikada nije iznosio detalje koji bi mogli da naruše imidž kluba i vodećih ljudi na Malom Kalemegdanu.

Pod Ivanovićem Baski brži i raznovrsniji

Na skoru 11-10 Baskonija trenutno deli sedmo mesto sa još tri ekipe. Prost zbir pobeda pokazuje da je pod Ivanovićem ekipa doživela rezultatski preporod.

Baskijci igraju brže i efikasnije od povratka crnogorskog stručnjaka. Na proseku su od 81 poena po utakmici i ono što je važno napomenuti spadaju među bolje šuterske ekipe.

Baš kao i Crvena zvezda, puno šutiraju sa distance i sa 10,5 ubačenih trojki po utakmici nalaze se među tri najefikasnije ekipe u čitavoj Evroligi.

Sjajni Markus Hauard je u tom kontekstu nenadmašan, s obzirom na to da je sa 3,6 trojki u proseku najbolji šuter lige sa distance.

Amerikanac pritom toliki broj trojki postiže na sjajnih 39% uspešnosti. Do sada je ispalio 193 hica i jedino još Vanja Marinković ima više od 100 pokušaja za tri u timu.

Srpski košarkaš pruža mnogo bolje partije otkad je stigao Ivanović. Dobio je više slobode u igri.

Crvena zvezda dočekuje svog prethodnog trenera i njegov unapređeni tim: Kako odmeniti Nedovića i Topića? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Igra mu se ne zasniva isključivo na istrčavanjima iz blokada i automatskom podizanju na šut sa distance, iako je u tome i dalje najkvalitetniji. Sa gotovo deset poena po utakmici, četvrti je najefikasniji košarkaš u ekipi u Evroligi.

Odbrana Crvene zvezde naročito pažnju moraće da obrati na Čimu Monekea. Nigerijac posle loše debitantske evroligaške sezone u Monaku preporođen je u Baskiji.

Sa 14,2 poena drugi je strelac ekipe, kao i skakač sa 7,2 uhvaćene lopte po utakmici. Ne šutira mnogo sa distance, ali su mu procenti odlični (44,2%).

Konstantno je prisutan u odbrani, atleta je, a s obzirom na to da ima snažno telo bukvalno može da preuzima sve igrače od jedinice do petice.

Dok je Met Kostelo bio povređen, Ivanović je u taktičkim varijacijama pribegavao da igra bez klasičnog centra sa Monekeom i Tadasom Sedekerskisom na mestima četvorke i petica.

Litvanac takođe kod Ivanovića igra sezonu karijere. Iskusni stručnjak spustio ga je niže ka obruču, vodeći se logikom da na niskom postu i generalno na poludistanci može bolje da koristi fizičke predispozicije.

Nikada nije beležio bolje brojke, tačnije prvi put je ove sezone na dvocifrenom broju poena (10,5) a sa 7,4 skoka najbolji je skakač u ekipi.

Povratkom Meta Kastela ekipa je dobila kreativniju opciju na petici. Iskusni centar dobar je šuter sa distance, s tim u vezi, u visokoj petorci može da bude pomeren i na krilnog centra, mada se to retko dešava.

Estonac Kotsar je njegova suprotnost i mnogo više podseća na centre iz stare škole. Zvezda će defanzivno morati akcenat da stavi na protivničke četvorke koje dobro šutiraju, a osim Sederkeskisa i Monekea i Grk Rogavopulos može da napravi probleme.

Fizički je veoma snažan, solidan je atleta, ne šutira mnogo za tri poena, ali su mu procenti impresivni (52%).

Zvezdu generalno očekuje meč sa napadački izuzetno potentnom ekipom u kojoj je Kodi Miler-Mekintajer zadužen za organizaciju igre. Sa 6,2 asistencije Amerikanac je među najboljim dodavačima u Evroligi i najzaslužniji je za produktivnu igru na otvorenom terenu.

Snažnog tela, vrlo je prodoran i ima sasvim korektnu konekciju sa centrima. Vešto čita loše rotacije u odbrani i pronalazi petice, ali i šutere pod uglom od 45 ili 90 stepeni.

Baskonija defanzivno nije najrespektabilnija ekipa, uprkos tome što ima veoma snažne, dobro građene igrače. U proseku prima 82,3 poena, međutim brojke su još lošije kada se u obzir uzmu samo mečevi u gostima.

Protivniku dopušta 37% za tri i 51,5% za dva poena.

I u prvom međusobnom meču odigranom u Vitoriji moglo se videti da Baskonija ima problema u odbrani na perimetru i da nije toliko vešta u branjenju protivničke „pik en rol“ igre.

U koga Crvene zvezda polaže nade

U možda i krucijalnom delu evroligaške sezone, Crvena zvezda će u narednih mesec dana morati da igra bez dvojice veoma važnih „bolhendlera“.

Nemanja Nedović se u Milanu pridružio Nikoli Topiću na listi povređenih i njihova odsustva naročito bi mogla da se osete na meču sa Baskonijom.

Poslednji novajlija, Dževonte Smart verovanto neće zaigrati, tako da će organizacija igre u najvećoj meri zavisiti od raspoloženja Miloša Teodosića i Jaga Dos Santosa.

Moguće je da će periodično igrati zajedno, kao i da će jednog od njih dvojice, pogotovo u prenosu lopte, odmenjivati Adam Hanga.

U trenutnoj konstelaciji snaga, Sferopulos neće imati i četvrtog kreatora igre. U tako skraćenoj rotaciji, Rokas Gedraitis bi protiv svog nekadašnjeg kluba više vremena mogao da provodi na poziciji niskog krila, a neće biti iznenađenje ukoliko Dejan Davidovac periodično bude zadužen za prenos lopte.

Problem u napadu Zvezde mogao bi da se odnosi i na to da osim Luke Mitrovića crveno-beli nemaju posebno nadarenog igrača na petici koji je u stanju da sam nešto iskreira.

Srpski velikan uzdaće se u kreativnu imaginaciju Teodosića koji će naspram sebe verovanto imati nadarene fizikalce koji će pokušavati da ga udvajaju i pritiskaju na prvom pasu.

U tim prilikama, od izuzetne važnosti će biti napadačka rotacija njegovih saigrača, odnosno kretnja bez lopte u kojoj je Gedraitis, recimo, bio matestralan u Milanu.

Zvezdi će biti neophodno da u smislu kreacije igre bude na ovosezonskom evroligaškom proseku koji iznosi odličnih 18,7 uspešnih dodavanja. Teodosić i Jago zajedno produkuju oko deset uspešnih dodavanja, što je možda i najbolja ilustracija njihovog potencijalnog doprinosa.

Defanzivno, ako budu sledili Branka Lazića, lako bi moglo da se desi da crveno-beli ostvare četvrtu pobedu u poslednjih pet evroligaških utakmica.

Istorijat međusobnih duela pokazuje da su crveno-beli bili uspešniji poslednja tri puta kod kuće.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari