Partizan ide na "našpanovani" Panatinaikos: Šansa za "drugopozivce" u odsustvu Pantera 1David Damnjanovic/STARSPORT)

Partizan večeras (20.15 časova), u jednom od težih gostovanja do kraja osnovnog dela košarkaške Evrolige, izlazi bez najboljeg igrača na megdan Panatinaikosu.

Letos se činilo da Panatinaikos pomalo neplanski dovodi igrače kao na traci, ali se pokazuje da turski trener Ergin Ataman tačno znao kako želi da mu izgleda tim u njegovoj provoj sezoni na klupi „zelenih“.

Partizan mora da odigra gotovo perfektan meč u oba pravca da bi sve vreme parirao domaćinu koji je u seriji od pet pobeda, a tri su u Evroligi.

PAO u Atini gotovo nepobediv

Velikan iz Atine je trenutno među evroligaškim timovima koji su u najboljoj formi, a pogotovo je odličan u utakmicama kod kuće.

Dok je Željko Obradović predvodio Panatinaikos i sa njim osvojio pet evroligaških titula, „zeleni“ su se izgradili kao izuzetna mašinerija na domaćem terenu. Njegovim odlaskom to se izgubilo, međutim, ove sezone PAO sve više liči na klub koji je krajnje negostoljubiv domaćin.

Od ukupno 11 evroligaških utakmica u OAKA areni ove sezone, izabranici Ergina Atamana izgubili su svega tri, od kojih dve posle produžetaka u mečevima sa Olimpijakosom i Makabijem.

Izuzetno su efikasni kod kuće. Samo Žalgirisu i Bajernu nisu ubacili više od 80 poena, a na mnogim utakmicama premašili su i 90 poena.

Uostalom, sa 82 poena u proseku sedmi su tim po efikasnosti u najelitnijem takmičenju, a u samom su vrhu i po indeksu korisnosti.

Ataman ima široku rotaciju i neretko na meču koristi deset i više igrača. Ekipa je popunjena na svim mestima iskusnim igračima, a turski stručnjak na svakoj poziciji ima najmanje po dvojicu prekaljenih.

U zavisnosti od razvoja situacije, može da izvodi razne kombinacije u kojima su neretko i dvojica plejmejkera istovremeno na terenu.

Dolaskom Kendrika Nana proširena je rotacija igrača koji su dobri „bolhendleri“, što obilato prija centrima, pre sveгa Matijasu Lesoru.

PAO ima prostora za napredak u odbrani. U proseku prima 78 poena, doduše na svom terenu uspeo je u pet navrata da rivale spusti na ispod 73.

Francuz dobro pamti Partizan i rado ga se seća

Reprezentativac Francuske Matijas Lesor letos je prvi napustio Partizan. Iskoristio je priliku da dobru sezonu naplati osetno unosnijim ugovorom, a dobio ga je od Panatinaikosa.

Navijači Partizana razumeli su njegov potez, nisu mu zamerili na odlasku što se videlo u prvom ovosezonskom susretu, kada su mu priredili nezaboravan doček u Beogradskoj areni.

Partizan ide na "našpanovani" Panatinaikos: Šansa za "drugopozivce" u odsustvu Pantera 2
Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Očekivano, Lesor se veoma brzo prilagodio trenerskim principima Ergina Atramana i sa Kostasom Mitogluom čini jedan od bolji centarskih tandema u Evroligi.

Zbog njegovih igračkih karakteristika, Ataman se trudi da periodično igra i sa dvojicom plejmejkera kako bi uvek imao kreaciju u „pik en rolu“ segemtu igre u kojem je Lesor izvanredan.

Sa 13,8 poena i 5,8 skokova najkorisniji je košarkaš Panatinaikosa i neko ko pravi jasnu razliku na terenu u oba pravca.

Defanzivno je u Partizanu bio možda i korisniji, ali i u Panatinaikosu odbrana ima velike benefite od njegovih sposobnosti da preuzima niže igrače ili vrši pritisak na prvom pasu u odbrani od „pika“.

Retko koji centar u Evroligi može da mu parira i kada je u pitanju prisustvo u kontranapadu.

Grent i Nan najprijatnija iznenađenja

Rođeni stric Džerijana Grenta je čuveni Horas Grent, član prve šampionaske generacije Čikago Bulsa koja je sa Majklom Džordanom i Skotijem Pipenom osvojila tri uzastopne titule (1991-93).

I Džerijanov otac Harvi je bio NBA košarkaš, a i braća su mu aktivni košarkaši, od kojih je Džerami izgradio najbolju NBA reputaciju.

Pokušavao je Džerijan godinama da se izbori za NBA status, imao je i jednu korektnu sezonu u Čikago Bulsima, međutim kada je odlučio da pređe u Evropu dugo se tražio, praktično sve do prošlosezonskog dolaska u Turk Telekom.

Partijama u tom klubu preporučio se Panatinaikosu i uprkos prisutnom skepcitizmu zbog lošeg evroligaškog iskustva u Armaniju uspeo je da se relativno brzo izbori za status i ulogu u atinskom velikanu.

Zajedno sa Kostasom Slukasom najbolji je asistent ekipe, odlično šutira za tri poena (47,5%) a pritom je i dobar defanzivac.

Partizan ide na "našpanovani" Panatinaikos: Šansa za "drugopozivce" u odsustvu Pantera 3
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

U periodu sezone kada je Slukas bio u slaboj formi, upravo je Grent bio od izuzetne koristi na mestu jedinice, vešto kontrolišući tempo igre.

Pomogao je i Kendriku Nanu u prilagođavanju na evropsku košarku. Posle iskustva u Majamiju, Lejkersima i Vizardsima levoruki bek odlučio je da se preseli u Evropu i čini se da je doneo odličnu odluku.

Brzo se nametnuo kao jedan od lidera na mestu beka i to ne samo kao egzekutor već i kao asistent (2,5 asistencija).

Sa 13 poena treći je najbolji strelac ekipe, šuterski još uvek nije na posebnom nivou, ali je u igri jedan na jedan izuzetno produktivan.

Njegovim dolaskom prodisao je i Marijus Grigonis i sigurno će obojica imati još važnije uloge nakon povrede Luke Vildoze.

Centri i Ledej na posebnom ispitu

U odsustvu Kevina Pantera, veću obavezu čak i u organizaciji igre kao sekundarni plejmejkeri preuzeće Pi Džej Doužer i Džejms Nanali.

Može se očekivati i da Mateuš Ponitka dobije više prostora u igri na mestu dvojke, dok će Ognjen Jaramaz preuzeti obaveze na mestu plejmejkera.

U datom kontekstu, trener Željko Obradović imaće dovoljno širok roster, međutim potencijalni brejk usko će biti povezan sa dobrinosom centarske linije u oba pravca.

Panatinaikos je pod košem izuzetno kvalitetan, pritom ima i igrače različitog profila što će zahtevati od Bruna Kabokla, Alena Smailagića i Zeka Ledeja da defanzivno budu na visokom nivou.

Lesor i saigrači konstantno su prisutni na ofanzivnom skoku pritom su veoma agresivni što se ogleda i u podatku od 7,5 ukradenih lopti po utakmici.

Agresivnost u odbrani Partizana na prvom pasu će se podrazumevati kao i strpljivost bez naglih oscilacija u igri.

Partizan je u seriji loših rezultata u gostima. Poslednji put je trijumfovao 19. decembra 2023. a u međuvremenu je doživeo tri poraza na kojima je u proseku primao 90 poena.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari