Kalifornijski gaučo koji je trofeje osvajao samo sa Željkom Obradovićem: Ko je Džejms Naneli, Partizanov disident? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaški klub Partizan se između dve sezone, prošle, koja je bila ispod sopstvenih očekivanja i želja navijača, i dolazeće s probuđenim pretenzijama, razišao s celim timom, ali je jedino rastanak s Džejmsom Nanelijem postao telenovela.

U prethodnoj epizodi, ne i poslednjoj, 34-godišnji američki košarkaš, koji je u dve godine zalaganjem i učinkom stekao priznanje pristalica crno-belih, tužio je sudskim putem dojučerašnju porodicu, objavio je ekskluzivno Sport klub.

Džejms Naneli, po tim saznanjima, hoće i 600.000 dolara na ime odštete, držeći da mu je klub neistinitim podacima u javnosti narušio poslovni ugled, ali zahteva i 110.000 dolara duga po ugovoru.

Tužbom se obistinjuje nagoveštaj Bila Nefa, njegovog agenta, koji je sporednu ulogu u sagi ostvario saopštenjem o „još ćeranja“.

Partizan odgovara: „Vest nije tačna. Džejms potražuje iznos za koji je kažnjen po disciplinskom pravilniku za niz prekršaja koje je napravio. Taj dokument je i sam potpisao. U pitanju je 105 odsto mesečne bruto plate, a to nije ni 10 odsto od navedene senzacionalističke cifre“.

Umesto časova ljubavi, navijačke floskule kojom se poklonici crno-belih diče svojom košarkaškom sekcijom i njenim jedinstvom na stazi stare slave, prihvaćenim i među inostranim igračima, jedna opaska njenog predsednika Ostoje Mijailovića o odlazećem američkom krilu ožarila je ovoga kao najljuća kopriva.

Jedan od najpouzdanijih Partizanovih igrača u prethodne dve sezone, jedan od najčvršćih oslonaca u trenerskim zamislima Željka Obradovića, osvajač ABA lige prošle godine, zatvara za sobom vrata, izgleda, s kultnom filmskom replikom – „ko je vas poznavao…“.

Prvo u Grčkoj pa u NBA

Rođen je 14. jula 1990. u San Hoseu.

Srednja škola i koledž odnegovali su ga kao kalifornijskog košarkaškog đaka.

U svojoj klasi je bio jedan od najboljih igrača univerzitetskog tima Santa Barbare, koji po svom nadimku „gaučosi“ odražava Nanelijev i igrački naboj i temperament izvan terena.

Potvrda za ovo drugo našla se u fizičkom sukobu sa Zvezdinim igračem Stefanom Lazarevićem u hodniku Beogradske arene uoči treće utakmice finala plej-ofa u ABA lige prošle sezone.

Obradović je doneo odluku da Naneli ne igra u toj utakmici, u kojoj su crveno-beli i trećom pobedom vratili trofej iz komšiluka u svoje vitrine.

Nanelijeva karijera je na počecima bila na pragovima NBA.

Na draftu 2012. nije izabran, a u Letnjoj ligi te godine pridružio se Sakramentu.

Nedugo zatim ostvario je prvi seniorski angažman – u Grčkoj.

Potpisao je za Kavalu, ali se posle samo tri utakmice vratio kući da igra u nižoj američkoj ligi.

Dogodine je leto proveo s Majamijem, pa je potpisao ugovor s Finiksom koji je brzo raskinut.

Priliku za prvo iskustvo u američkoj profi košarci dobio je u drugoj polovini sezone 2013/14. Dvaput se vezao desetodnevnim ugovorom za Atlantu, zatim i za Filadelfiju.

Kalifornijski gaučo koji je trofeje osvajao samo sa Željkom Obradovićem: Ko je Džejms Naneli, Partizanov disident? 2
Foto: EPA/ERIK S. LESSER CORBIS OUT

Posle još traženja sebe (igrao u Portoriku, Estudijantesu u Španiji, Makabi Ašdodu u Izraelu) u Avelinu je prograšen za najboljeg igrača italijanskog prvenstva za sezonu 2015/16.

To mu je široko otvorilo vrata Fenerbahčea, s kojim je odmah uzeo svoj prvi trofej – Kup predsednika – pred očima glavnog čoveka Turske Tajipa Erdogana u loži.

Pod Obradovićevom palicom, s Bogdanom Bogdanovićem i Nikolom Kalinićem u timu, dosegao je i do evropskog trona (2017).

Kalifornijski gaučo koji je trofeje osvajao samo sa Željkom Obradovićem: Ko je Džejms Naneli, Partizanov disident? 3
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Ostao je u turskom timu još jednu sezonu (vicešampion Evrope, ponovo prvak Turske).

Zatim se vratio u NBA (Minesota, Hjuston), pa je igrao u Olimpiji iz Milana, Šangaju, opet u Fenerbahčeu dok je Obradović još bio tamo (drugi deo sezone 2019/20), jer je iz Kine otišao zbog pandemije virusa korona.

Ponovo se oprobao u NBA (Nju Orleans), a u sezoni 2021/22, pre dolaska u Partizan, bio je u Makabiju iz Tel Aviva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari