Sin čikaškog policajca, a žrtva prekomerne policijske sile: Ko je Sterling Braun, jedno od pojačanja Partizana s NBA iskustvom? (VIDEO) 1Foto: Starsport

Posle deset godina ozbiljnog bavljenja košarkom Sterling Braun, američki bek šuter, koji se izgradio i kroz NBA, rešio je prošlog leta da se oproba u Evropi.

Stigao je u Nemačku, čija će reprezentacija, nepun mesec po njegovom dolasku, postići svoj najveći uspeh.

Iako Alba nije bila konkurentna za zapažen domet u Evroligi (poslednja među 18 timova), Sterling Braun je bio jedan od nosilaca njene prve želje da se u zemlji svetskog prvaka vrati na tron.

Sin čikaškog policajca, a žrtva prekomerne policijske sile: Ko je Sterling Braun, jedno od pojačanja Partizana s NBA iskustvom? (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Umalo da joj izmakne finale plej-ofa u kojem su je još od početka sezone videli s Bajernom.

Među crno-bele sa rivalom iz bundes finala

Dva nemačka evroligaša su i zauzeli vodeća mesta u osnovnom delu Bundeslige – Bajern prvo, Alba drugo – ali su svoju računicu imali i trećeplasirani Najnersi iz Kemnica, grada u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj (ime im je po godini osnivanja kluba – 1999).

U polufinalu su pred svojom publikom na meč-loptu stekli i vođstvo s 12 poena razlike sredinom treće četvrtine.

„Albatrosi“ se nisu obeshrabrili. Kao u klinastom jatu s Braunom na vrhu prodrli su serijom 14:0 sve do majstorice u Berlinu, konačno, s 3:2 u pobedama, i u finale.

Američki ubitačni šuter se u Saksoniji istakao s 25 poena i s četiri od pet za trojku.

Bajern je ipak bio preveliki zalogaj (3:1).

Njegov kapiten Vladimir Lučić je podigao trofej koji je vraćen u klupske vitrine posle pet godina i bio je melem na fudbalsku ranu navijača, jer bavarski velikan na zelenom tepihu prvi put od 2012. nije osvojio ništa, pa ni domaću krunu koju je nosio 11 sezona uzastopce.

Braun, iako je i u finalu opravdao svoju ulogu, ostao je praznih ruku, a šampionskoj tituli se radovao Isak Bonga, nemački krilni centar s kongoanskim korenima.

Sin čikaškog policajca, a žrtva prekomerne policijske sile: Ko je Sterling Braun, jedno od pojačanja Partizana s NBA iskustvom? (VIDEO) 3
Foto: Starsport

Obojica su novajlije u renoviranom timu Partizana za iduću sezonu i već su, na priredbi „Crno-bela simfonija“, poneli prve utiske o klubu u koji su došli.

Taj put iz Nemačke su prošlog leta utrli Brazilci, koji su Ulmu doneli prvi naslov prvaka pa su se razišli u tabore „večitih rivala“ – Jago dos Santos u Zvezdu, u kojoj je i dalje, Bruno Kaboklo u Partizan, u kojem više nije.

Uticaj američke košarkašice

Braunov košarkaški talenat prvo je brušen u srednjoj školi u Mejvudu nadomak Čikaga, varoši u kojoj se rodio 10. februara 1995.

S istog srednjoškolskog igrališta je uzleteo njegov stariji brat Šenon (godište 1985), koji je igrao u šampionskom timu Lejkersa 2009. i 2010.

Sterling se jeste ugledao na njega, ali su ga značajnije usmerili drugi.

Na koledžu u Teksasu (2013-17), u univerzitetskom timu čiji je simbol crveni mustang u galopu, trener mu je bio Leri Braun, NBA šampion s Detroitom 2004 (debitantska sezona Darka Miličića), koji je te godine uzeo olimpijsku bronzu u Atini kao selektor američke reprezentacije, njenu jedinu medalju između Igara 1992. i 2024. koja nije zlatna.

Brat je Sterlinga upoznao sa Kapi Pondekster, koja je bila dvostruka šampionka ženske NBA lige (2007, 2009), sedmostruka učesnica Ol-star meča, osvajač najsjajnijeg olimpijskog odličja sa selekcijom SAD u Pekingu 2008.

Na terenima na kojima je mlađi Braun u svom kraju provodio vreme od jutra do sutra Pondekster, koja i živi u Čikagu, podučavala ga je kad god je mogla igri kao da mu je lični trener.

Nju, s majkom i bakom, izdvaja u žene koje su mu dale primere da bude dobar, posvećen i odgovoran čovek.

Posekotine po licu u noćnoj tuči

Na draftu 2017. u drugoj rundi ga je uzela Filadelfija, koja ga je odmah prosledila u Milvoki.

Sin čikaškog policajca, a žrtva prekomerne policijske sile: Ko je Sterling Braun, jedno od pojačanja Partizana s NBA iskustvom? (VIDEO) 4
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Baš uoči sezone (2020/21) u kojoj će Milvoki postati šampion NBA prvi put posle 1971. prelazi u Hjuston.

U aprilu 2021. morao je na šivenje u bolnicu jer je u tuči u noćnom klubu u Majamiju zadobio ozbiljne posekotine po licu staklom od flaše.

U sledećoj sezoni je pristupio Dalasu, a na njenom kraju je u paketu s nekoliko igrača, među kojima je bio i Boban Marjanović, trejdovan nazad u Hjuston, a posle tri meseca odatle u Oklahomu.

Kad je Oklahoma ubrzo odlučila da joj nije potreban, dolazi u Reptorse 905, tim Toronta u razvojnoj ligi NBA.

U to vreme i njemu su se otvorila vrata Lejkersa, ali samo za desetodnevni ugovor. Igrao je na četiri utakmice i vratio se u Reptorse.

Pošto je uvideo da mu je karijera u američkoj profesionalnoj košarci kolebljiva i neizvesna, rešio se na prekookeanski put u Evropu.

Odšteta od 750.000 dolara

Za Braunovo ime vezuje se još jedan incident.

Oko 2 časa posle ponoći, 26. januara 2018, prišao mu je u Milvokiju policajac da ga upozori da mu je automobil nepropisno parkiran, zauzimajući dva mesta namenjena za hendikepirane osobe.

Pošto je Braun bio nabusit, policajac je pozvao pomoć pa se brzo stvorilo još nekoliko njegovih kolega.

 

Jedan od njih, koji je u raspravi izgubio strpljenje, oborio je Brauna na zemlju, hapseći ga.

 

Četiri meseca kasnije, posle pregledavanja polučasovnog video-snimka s telesnih kamera policajaca i zbog odijuma javnosti koja je u prekomernoj primeni sile našla rasističke pobude, načelnik policije Milvokija Alfonso Morales je pribegao disciplinskom kažnjavanju podređenih vinovnika incidenta.

Veće grada je jednoglasno, sa svih 14 glasova „za“, odlučilo da se Braunu plati odšteta od 750.000 dolara.

Nagodba je sadržala i nenovčani deo, a to se odnosilo na uvođenje niza antirasističkih policijskih procedura prilikom sličnih slučajeva.

Braunov otac Kris je više od 30 godina bio čikaški policijac.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari