Problem naše košarke čuči iza ugla i čeka priliku da uništi ono što nam je svima na ponos: Bivšeg košarkaša nije iznenadio Pešićev odlazak 1Foto: Privatna arhiva

Bivši košarkaš Crvene zvezde i Partizana Ljuba Vidačić kaže za Danas da nije iznenađen odlaskom Svetislava Pešića sa funkcije selektora reprezentacije Srbije.

– Bilo je nagoveštaja da će se to dogoditi. Odlazi veliki trener, koji je ostvario velike rezultatie, ali je promena neminovna. Za njega je ovo, svakako, dobar trenutak, jer je osvajanje medalje na Olimpijskim igrama nagrada za naporan rad u protekle tri godine – kaže Vidačić.

On smatra da se bez Pešića “može i mora” i da srpska košarka ne zavisi od jednog čoveka.

– Ako budemo pametni rezultati reprezentacije će biti onakvi kakva nam bude igračka baza. Imamo nacionalni tim koji još nekoliko godina može da bude u evropskom vrhu. Bez njega se može i mora, duga je istorija naše košarke i često se dešavalo da rezultati budu neočekivano bolji posle promena. Naša reprezentacija ne sme da zavisi od jednog čoveka, bez obzira na to o kakvom je stručnjaku reč. Svi naši selektori su uspevali da uspostave sistem i tu ne treba da brinemo.

Vidačić kaže da srpska košarka ima puno dobrih kandidata za selektorsku funkciju, međutim, niko od njih neće imati autoritet kao što je imao Pešić.

– Ne sumnjam da će novi trener biti neko ko ima veliko znanje, sudeći po kandidatima koji se pominju u medijima. Problem je autoritet, jer nećemo imati trenera koji je napravio toliko igrača, osvojio toliko trofeja i koji je nezavisan od uticaja sa strane. Imamo nekoliko odličnih stručnjaka trenera, a do budućeg rukovodstva saveza je da stanu iza onoga ko nasledi Pešića i da mu omoguće ono što bude od njih tražio. Naša košarka nema problem sa dobrim trenerima i velikom bazom igrača, ali ono što će, možda, biti problem trenutno čuči iza nekog ugla i čeka svoju priliku.

Nekadašnji plejmejker naša dva najveća kluba smatra da će izbor novog rukovodstva KSS uticati budućnost ovog sporta.

– Predsednik je bitan čovek, ali ne treba preuveličavati njegovu ulogu. U košarkaškim krugovima se priča da će biti dobro rešenje. Međutim, ako ne bude tako, onda će to biti loš znak i najava da je neko spolja, ko možda ima finansijsku moć da ucenjuje savez, u mogućnosti da postavi ljude koji nisu uvaženi i priznati u košarkaškim krugovima. Mislim da nam treba čovek koji je prihvaćen i od Zvezde i Partizana i stručne javnosti, ali i od vrhunskih igrača, i koji neće uništi nešto što je sada svima nama na ponos – kaže Vidačić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari