Svetislav Pešić o druženju sa Pepom Gvardiolom: Puno smo pričali o taktici, isplatilo se obojici 1Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Selektor Košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić otkrio je da se družio sa španskim fudbalskim trenerom Pepom Gvardiolom dok su obojica radili u Barseloni i Bajernu.

On je dodao da su mu razgovori sa kolegama iz fudbala pomagali da neke ideje primeni u košarkaškoj igri.

„Sa Gvardiolom se znam još od njegovih početaka. Ja sam bio trener Barselone kad je on trenirao B tim i tada smo se dosta družili. Kad sam stigao u Bajern, došao je i on. Ja sam tamo bio od 2012. do 2016., pune četiri godine, on je ostao tri. Družili smo se svaki dan i puno smo razgovarali o taktici. Mislim da se isplatilo za obojicu“, otkrio je Pešić za Index.

Jedan od najboljih evropskih košarkaških trenera svih vremena tvrdi i da je Gvardiola iskoristio neke od Pešićevih saveta.

„Uvek ga je zanimalo kako posle izgubljene lopte organizovati odbrambenu tranziciju, što je suština kompletne igre u košarci. U svakom sportu je taj segment igre jako bitan, ali u košarci je ključan jer je svaka olako izgubljena lopta u napadu primljen koš. Jako ga je zanimalo kakvu metodiku treninga da koristi kako bi to sprečio“, rekao je Pešić i dodao:

Svetislav Pešić o druženju sa Pepom Gvardiolom: Puno smo pričali o taktici, isplatilo se obojici 2
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

„Naravno, nemoguće je da tim ne izgubi loptu u napadu, ali ako je izgubi 15 puta, a igra protiv rivala sličnog kvaliteta, teško možete izbeći poraz. Svedeš li taj broj ispod deset, imaš velike izglede za pobedu. Ogromna mi je motivacija bila da shvatim kako da moja ekipa posle izgubljene lopte ponovno vrati loptu i postigne koš. Mislim da sam po tom pitanju napravio prilično dobar posao i sve moje ekipe dosta pažnje poklanjaju upravo tom segmentu igre. Da bi tim to naučio, postoji metoda treninga i taktika koju igrač mora shvatiti. Puno sam o tome razgovarao s Gvardiolom.“

On je otkrio i neke detalje iz karijere menadžera Mančester sitija.

„Kasnije mi je pričao da je imao velikih problema s Ibrahimovićem. Rekao mi je da nikad nije volio takav tip igrača, a doveo ga je jer je mislio da će mu trebati. Međutim, nije. I što je napravio? Sa Mesijem je raširio teren. Dimenzije su ostale iste, ali je s Mesi na poziciji centralnog napadača dobio potreban prostor i godinama radio što je hteo“, rekao je Pešić i dodao:

„Pep isto danas radi u Mančester sitiju. Vidite da uglavnom uzima igrače niže rastom, ali tehnički savršene, kako bi dobio na brzini igre i kako bi šireći kazneni prostor dotukao protivnika. Lopta je postala brža, tereni su postali brži. Raširio je šesnaesterac, kao što je moja ideja u košarci da raširim reket i da ne igramo više s dva visoka igrača, nego samo s jednim te da što više koristimo trojke i četvorke koje imaju sposobnost driblinga, prenosa lopte i šuta. Takvu košarku ja zovem totalnom košarkom. Tako smo igrali u Manili prošle godine, tako smo igrali sad u Parizu”, izjavio je selektor Košarkaša Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari