Paspalj za Danas: Partizan ima mnogo prostora za napredak, Karlik Džons bi mogao da bude lider 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljević

Umiveni tim Partizan dobija obrise ozbiljnog lica. Crno-beli su u dvorani “Aleksandar Nikolić” savladali Makabi 91:79 i zabeležili drugi vezani trijumf, pa sa optimizmom gledaju u predstojeće izazove.

Čuvenog košarkaša Partizana Žarka Paspalja obradovala je partija na “gostovanju” izraelskom velikanu.

– Zadovoljan sam kako je Partizan odigra, osim skok igre, što postaje neki hroničan problem. Međutim, verujem da će se i to rešiti povratkom u tim povređenog Ajzee Majka – uverava Paspalj u razgovoru za Danas.

Legendarni kapiten trofejne generacije reprezentacije Jugoslavije nabraja razloge za optimizam.

– Partizan mi je izgledao zrelo, iskusno u prelomnim trenucima poslednje četvrtine kada se lomio rezultat. Ja sam prezadovoljan. Odbrana je bila na visokom nivou u finišu meča, opasni šuteri Makabija nisu mogli da dođu do izražaja. Vidljiva je i dalje neuigranost u pojedinim segmentima, ali tek je prošlo četiri utakmice Evrolige i pojedinim igračima je neophodno vreme da osete jako takmičenje koju do sada nisu igrali.

Paspalj ne želi da izdvaja pojedince, ali…

– Timski duh je evidentan i to je dobro, jer je sezona duga i potrebno je imati na raspolaganju razigranu ekipu od 15-ak igrača. Novi tim još nema lidera, a meni se čini da bi to u perspektivi mogao da bude mali Karlik Džons. Rezervisanost je očigledna, ima još mnogo prostora za napredak.

Paspalj za Danas: Partizan ima mnogo prostora za napredak, Karlik Džons bi mogao da bude lider 2
Karlik Džons, Foto: Vatroslav Hladny/Starsport

Nekadašnji as crno-belih je oprezan kada su u pitanju rezultatske prognoze.

– Tek je početak takmičenja, a konačnom ishodu mogu da kumuju brojni fakotri, među kojima su i povrede. Ne samo kod Partizana. Neretko se dešavalo poslednjih godina da povrede ključnih igrača postanu nenadoknadiv gubitak za pojedine ekipe, a nadam se da Željko Obradović neće imati problema sa takvim stvarima ove sezone.

Pazite se, ostaćemo bez igrača

Paspalj se ne slaže sa kritikama dela javnosti da tim iz Humske ima previše stranaca.

– Zapravo, voleo bih da imamo što više naših talentovanih momaka u sastavu, ali njih nema na tržištu. Da li imamo potencijal za tako nešto? U Partizanu se odmah traži rezultat u Evroligi i tu nema prostora da se razvijaju igrači kao, na primer, u Megi. Već 15 godina dobronamerno pričam: “Pazite se, ostaćemo bez igrača”, a u našoj košarci se od tog perioda ništa nije promenilo.

I za kraj novo upozorenje.

– Mora nešto da se promeni u pristupu sa mladima i u radu sa njima. Najbolji olako odlaze u NBA i inostranstvo i tu nastaje problem. Nije to problem samo u Srbiji ili u regionu, tako je i u drugim zemljama koje proizvode igrače poput Litvanije. Cela Evroliga je u sličnim problemima, jedino Španci i Francuzi rade drugačije i to se jasno vidi – napomenuo je Paspalj koji je pružio podršku i košarkašima Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari