crrvena zvezdaFoto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Crvene zvezde „broje sitno“ do početka nove sezone. Već u subotu započeće takmičarsku godinu u ABA ligi gostovanjem Igokei, a samo nekoliko dana kasnije igraće i meč prvog kola Evrolige.

Korenite promene napravili su crveno-beli tokom leta uvereni da neće ponoviti brojne kadrovske greške iz prošle sezone. Dokaz tome jeste i taj da je promenjeno čak deset igrača i bez obzira na to što je većina potpisala ugovore na samo jednu sezonu ili u formi 1+1, gotovo svi odreda su stava da je ekipa mnogo bolja, kompetitivnija i da bi, samim tim, takmičarska godina trebalo da bude uspešnija, pogotovo u Evroligi.

Već se sada može pretpostaviti da će i narednog leta Malim Kalemegdanom prodefilovati brojni novi igrači, a temelji mogu ostati mirni jedino ako se Zvezda vrati na regionalni vrh, odnosno napravi jasan iskorak u evroligaškom društvu.

Svesno ili ne, tek, Nebojša Čović je kao predsednik kluba nedavnom izjavom da bi pravi iskorak bio samo u smislu plasmana na Fajnal for stavio po 50 kilograma svakom od pulena Duška Ivanovića među kojima su mnogima krhka leđa i neiskusne ruke.

Iako je Zvezda dovela brojna prekaljena imena, kao i pojedince poput Marka Simonovića jasnog potencijala, stranci koji su se preselili u Beograd uglavnom nikada ranije nisu imali prilike da budu nosioci igre u svojim timovima, niti su se susretali sa pritiskom igranja u klubu kakav je Crvena zvezda.

Adam Hanga je jedini koji je u Real Madridu i Barseloni iskusio igranje pod moranjem pravljenja vrhunskih rezultata ali ni on nije bio među nosiocima igre. Majk Tobi, Džoel Bolomboj i Šabaz Nejpir moraće da se naviknu na kritike i percepciju domaće javnosti da u kontinuitetu igraju na visokom nivou i budu iznad proseka.

Rokas Gedraitis je provereno evroligaško ime i čini se da bi Litvanac najpre mogao da zablista i priraste srcu pristalicama Crvene zvezde, dok je pred Jagom Dos Santosom period privikavanja na evroligaške standarde.

Naravno, Miloš Teodosić, bez obzira na to što je u omiljeni klub stigao u 36. godini, imaće status Elvisa Prislija kod publike, dok će navijači najtolerantniji biti prema povratnicima Nemanji Bjelici i Dejanu Davidovcu.

– Ne volim da se priča o tome da smo na papiru najjači tim. To se XY puta pokazalo da ništa ne znači, da je teren jedino pravo merilo. Videćemo kada podvučemo crtu da li smo najbolji ili ne. Na papiru sigurno jeste, ali papir je jedno, teren je drugo. To se mnogo puta kroz Evroligu i ABA ligu pokazalo – iskren je i oprezan Branko Lazić, gotovo decenijski kapiten Crvene zvezde.

Ni tokom priprema Duško Ivanović nije mogao da računa na sve igrače. Reprezentativci sa Mundobasketa su se postepeno priključivali saigračima, dok je dva, od tri odigrana prijateljska turnira, Miloš Teodosić morao da propusti zbog određenih zdravstvenih problema. Na poslednjem u Nikoziji nije bilo ni Šabaza Nejpira što navodi na pomisao da će u organizacionom smislu igra crveno-belih poprimiti željene obrise tek kroz nekih mesec ili dva dana.

– Svi znamo koliko su se navijači nadali da će konačno doći. Ove sezone se to ostvarilo, navijači su to ispratili sa velikim oduševljenjem, što se vidi i kroz prodaju sezonskih karata. Očekujem da će hala biti puna u svim takmičenjima, na svim utakmicama jer samo uz njihovu pomoć možemo da napravimo dobre rezultate – osvrnuo se Lazić na dolazak jednog od najboljih evropskih plejmejkera u poslednjih desetak godina.

– Čuli smo se jednom i videli na privatnoj proslavi, gde smo malo više pričali… Tada je maltene već bilo odlučeno da će doći, mada nije bilo zvanično. To je rešeno posle nekoliko dana, nije bilo potrebe za nekim ubeđivanjem – naznačio je Branko Lazić, prvi među jednakima u ekipi.

Kroz čitav pripremni period trener Ivanović pokušavao je da podeli jasne uloge svojim igračima, međutim, čini se da je jedino pozicija Luke Mitrovića precizirana u centarskoj liniji i to u oba pravca. Zvezda je najveće promene napravila na mestima plejmejkera krilnog centra i centra.

Na prijateljskim utakmicama Ivanović je neretko igrao sa dve petice, a u Nikoziji je pokazao da u standardnim petorkama Davidovca vidi više kao nisko krilo, baš kao i Gedraitisa, a ne četvorku što može samo da suzi izbor na vrlo osetljivoj poziciji u modernoj košarci.

U niskim petorkama popualrni Deda spuštaće se na četiri, kao i Gedraitis, ali je pitanje koliko će često Ivanović posezati za takvim rešenjima.

Osim Nemanje Bjelice, Zvezda nema pravu četvorku, tačnije „streč“ četvorku. Nažalost, Bjelica još uvek deluje poprilično nespremno, što je donekle razumljivo s obzirom na to da je prošlu sezonu mahom proveo oporavljajući se od povrede lista. Pripremni mečevi su pokazali da u igri sa dve petice u odbrani crveno-belih duva poprilična promaja i da su podjednaki problemi u odbrani od „pika“ ili prilikom preuzimanja.

Zvezda je defanzivno još uvek daleko od željenih automatizama, što je u razgovoru sa novinarima priznao i sam trener Duško Ivanović.

Period od nekih mesec dana zajednočkog rada, pritom u nekompletnom sastavu, nije dovoljan da bi se moglo reći da crveno-beli spremno dočekuju sam početak takmičarske godine.

Ipak, bez obzira na maglovitu perspektivu, sam Branko Lazić smatra da se od aktuelnog sastava zaista očekuje da napravi jasan iskorak u Evroligi.

– To je još jedan od ciljeva, da li F4 ili osvajanje Evrolige, to su dve utakmice. Najbitnije je da budemo svi zdravi, da svi budemo u konkurenciji za dvanaest, jer samo tako možemo da budemo u igri za sve trofeje. Ako bude. ne daj Bože, dužih odsustva, osetiće se u igri. Nadam se da ćemo ove godine imati što manje povreda, da ćemo svi izgurati sezonu na nogama.

Marko Simonović će ove sezone prvi put zaigrati u Evroligi. Odlučio je da se ovog leta vrati iz NBA lige, posle neuspešne avanture u Čikago Bulsima, i vođen primerom Filipa Petruševa, nekadašnjeg saigrača iz Mege, lako je prihvatio poziv Crvene zvezde.

– Malo mi je bilo čudno kada sam se vratio iz SAD i zaigrao za reprezentaciju. Sada kada sam došao ovde uklopio sam se odmah, treniram od početka i srećan sam. Sve ide pravim putem, kako zamišljamo. Jedva čekam da zaigram, da sve počne i istrčim pred navijače – podelio je uvodne impresije sa javnošću reprezentativac Crne Gore.

Nikola Vučević, as Čikago Bulsa i lider reprezentacije Crne Gore veliki je i strastveni navijač Crvene zvezde. Odmah po potpisu, prkomentarisoa je dolazak Simonovića i nejgovu selidbu na Mali Kalemegdan.

– Kada sam potpisao za Zvezdu čuli smo se i rekao mi je da će doći na kraju NBA sezone da me gleda. Sve se desilo u kratkom vremenskom periodu, završio sam sa Čikagom i odlučio da se vratim u Evropu, sve je bilo gotovo za nekoliko dana. Čim sam potpisao, pozvao me i čestitao, rekao mi da sam došao u pravi klub.

S obzirom na to da Zvezda ima minimum trojicu klasičnih centara, kao i da joj fale kadrovska rešenja na četvorci, Simonović će šansu više tražiti, barem na početku, kao opcija na krilnom centru, što mu nije prirodna pozicija.

– Ima nas dosta, ozbiljnih igrača i kvalitetnih momaka. Jedan sam od najmlađih u ekipi, drago mi je da treniram sa njima, pogotovo što ćemo igrati zajedno utakmice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari