Košarkaši Zadra posle više od jedne decenije "ugasili" Zvezdu u Beogradu 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U zadnjem meču šestog kola ABA lige, hrvatski tim savladao prekasno probuđenog srpskog domaćina, ogolivši sve njegove ranije mane u igri – 96:98.

Do večerašnje utakmice, Crvena zvezda je punih 12 godina redovno dobijala Zadrane u hali „Aleksandar Nikolić“, ali ovog puta nije umela i mogla da stane na kraj raspoloženim, motivisanim i upornim gostima iz komšijske države – 19:27, 22:25, 25:23, 30:23).

Dok je ona u dobrom delu meča bila u kontra ritmu, tražila prava rešenja u odbrani i dobitne kombinacije u napadu, dotle je rival briljirao pre dužeg odmora. Odnosno držao glavu nad vodom kada je ostao bez snage i iz petnih žila se odupirao naletima crveno-belih. Kao da nije bio oslabljen odsustvom najboljeg igrača Luke Božića.

I(li) kao da je Zadar a ne domaćin bio (uz Partizan) jedini nedodirljiv u dosadašnjoj fazi ovosezonskog izdanja ABA lige, umesto što je već dva puta okusio gorčinu poraza (od Mornara i Splita), pa takav bio maltene prežaljen pre novog sudara sa aktuelnim

Iz takve razlike u pristupu, inspiraciji, taktici… izrodili su serani dvocifren zaostatak izabranika Vladimira Jovanovića i više od nedopustivih 50 poena u mrežici učesnika Evrolige na poluvremenu. Kao zlosutna asocijacija na silne poraze u EL, gde se klub sa Malog Kalemegdana radovao samo u duelu sa jednako lošim Bajernom.

Vukao je Luka Vildoza koliko je mogao, ali Argentinac nije mogao sve sam, dok su Hrvati, na drugoj strani, maksimalno kažnjavali izgubljene lopte i promašaje. Najčešće trojkama (devet puta za 20 minuta).

Uspeli su crveno-beli da se trgnu posle velike pauze i dobiju treću četvrtinu, pa istope zaostatak sve do fenomenalnih -1 (91:92) u „foto-finišu“, posle oba iskorišćena penala Nedovića, a Delije se ponadaju obrtu u minut do 12, mada je previše toga ukazivalo na drugačiji epilog.

Ne i da naplate svoje prekasno buđenje, jer je autsajder našao načina da sačuva mirnu glavu i preživi dramatičan rasplet. Čim je Zvezdin bivši omladinac Arijan Lakić pogodio koš o tablu, za jakih 91:96 jasno je bilo ko će proći kao pukovnik a ko pokojnik.

I ko će zvižducima biti ispraćen sa parketa, na kom je najviše pokazao Luka Vildoza, završivši utakmicu novim dabl dablom od 16 poena i 11 asistencija. Ben Bentil je ubacio 19 poena, uz osam skokova. Nedović je dodao 13 poena, a svi ostali, osim Stefana Markovića, upisali su se u listu strelaca.

Pobednički sastav je sa 23 poena predvodio Antonio Jordano, 22 je dodao Dario Drežnjak, dok je 20 ubacio Marko Ramljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari