Košarkašice Srbije pobedom započele učešće na Evropskom prvenstvu 1Foto: FIBA

Košarkašice Srbije pobedile su Tursku rezultatom 71:63 u prvom kolu grupe D na Evropskom prvenstvu koje se igra u Sloveniji i Izraelu.

„Orlice“ su pred nekoliko stotina gledalaca u dvorani „Stožice“ savladale najkvalitetnijeg protivnika u grupi, a već sutra uveče od 20:45 ih čeka duel drugog kola protiv selekcije Slovačke.

Izabranice Marine Maljković su odigrale odličnu utakmicu, kako u odbrani, tako i u napadu.

Potpuno su neutralisale visoku Tijaru Mekovan, limitiravši je na tek 12 poena, a uoči susreta je bio jasno da od nje preti najveća opasnost reprezentaciji Srbije.

Mekovan, koja ima dabl-dabl prosek kad igra za Tursku, danas je sakupila tek pet skokova, pa je jasno koliko su na njoj odigrale dobru odbranu „Orlice“, šaljući je u jednom periodu utakmice namerno na liniju za slobodna bacanja iz kojih nikada nije imala stoprocentan učinak.

Reprezentacija Turske je meč bolje otvorila, ali kako je vreme odmicalo izabranice Marine Maljković su bile sve sigurnije u napadu pa su na poluvreme otišle sa prednošću – 37:33.

Ipak, Srbija je ključnu prednost stekla je sredinom trećeg perioda na krilima Nogić, Anderson i Janković.

Nisu se Turkinje predavale do kraja, sve vreme su bile blizu izjednačenja, ali je Srbija uspevala da odbije nalete, a nakon dva uzastopna pik-en-rola Anderson i Krajišnik, bilo je „plus osam“ – 70:62.

Najbolja u ekipi Srbije bila je Ivon Anderson sa 17 poena, dok je Jovana Nogić upisala pet poena manje od nje.

Za Tursku je najefikasnija bila spomenuta Mekovan.

Srbija na ovom susretu nije mogla da računa na Aleksandru Crvendakić, koja nije igrala zbog smrtnog slučaja u porodici, ali i bez nje, kao važnog „šrafa“ u igri na oba kraja parketa, „Orlice“ su smogle snage da pobedu izuzetno kvalitetnog protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari