Kraj za Lajovića 1Foto:Srđan Suki/ EPA

U predigri intrigantnijeg noćašnjeg meča osmine finala Mastersa u Indijan Velsu, između najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića i njegovog nedavnog „dželata“ iz Akapulka Australijanca Nika Kirjosa, drugi naš predstavnik na turniru u kalifornijskoj pustinji Dušan Lajović završio je učešće.

Njega je u borbi za četvrtfinale zaustavio Španac Pablo Karenja Busta – 0:2 (4:6, 6:7).

Nije dvadesetšestogodišnji Beograđanin podbacio u odnosu na partije koje su mu donele dve velike pobede nad Felisijanom Lopezom (Španija) i Vasekom Pospišilom (Kanada), čovekom kobnim za vodećeg na ATP listi Britanca Endija Mareja, odnosno dva trijumfa iz kvalifikacija.

Naprotiv, skupo je „prodao kožu“ boljem od sebe, posle sat i beskompromisne borbe i žestokog otpora 23. reketu sveta. U prvom setu bio je egal do 2:2, a zatim dopustio rivalu da se odlepi na 2:4 , što je bila ključna Bustina prednost, jer još dva osvojena gema nisu bila dovoljna Duciju da ovaj deo meča odvede u „doigravanje“. U nastavku je bio još rešeniji da ode korak dalje od svog najvećeg uspeha na turnirima iz serije 1.000. Forsirajući bekhend udarce, Lajović nije dozvoljavao momku s druge strane mreže da mu pobegne (2:2, 4:4), a i u taj-brejku se dugo i dobro držao, ali mu dva vođstva nisu bila dovoljna da izbori treći set. Karenjo je sedmim asom stigao do meč lopte, a naš teniser lopticom poslatom u aut stavio tačku na svoja sjajna izdanja proteklih nedelju dana na turniru, poznatom i tzv. peti gren slem.

Na kraju su obojica profitirala. Pablo je nastavio borbu za trofej, sa pobednikom duela Pablo Kuevas (Urugvaj) – David Gofan (Belgija) i poveo protiv Srbina s 3:2 u međusobnim duelima, a Dušan osigurao povratak među 100 najboljih tenisera sveta, u ažuriranju ATP liste sledećeg ponedeljka.
Posle njega na teren je izašao Đoković, koji je, kolo pre, demonstrirao vrlo dobar tenis protiv svog starog znanca Argentinca Huana Martina del Potra. Za jubilarnu 300. pobedu na Mastersima, što mu je donelo treće mesto na večitoj listi u toj kategoriji, iza Švajcarca Rodžera Federera (322) i Španca Rafaela Nadala (319). Odnosno ukupno 762. trijumf u karijeri, što ga je izjednačilo sa Amerikancem Pitom Samprasom na 10. poziciji u pomenutoj konkurenciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari