Kraso o nesrećnim danima u Crvenoj zvezdi: Raspravljao sam se sa Baharom, nisam želeo da budem rezerva 1Žan-Filip Kraso. Foto: Starsport

Reprezentativac Obale Slonovače smatra da je dolazak izraelskog stručnjaka negativno uticao na njegov status i ulogu u timu Crvene zvezde.

Dugo su crveno-beli obigravali oko Žana Filipa Kraso, „koketirajući“ sa Sent Etjenom, negde uvereni da u reprezentativcu Obale Slonovače imaju „kapitalca“.

I jeste Kraso na „prvo gledanje“ delovao kao napadač prefinjene tehnike, izrazite individualnosti i poteza kojima je mogao da zadivi navijače, međutim podrobnijom analizom ustanovljeno je da nije kadar da se uklopi u moderne fudbalske tendencije.

Njegov radijus kretanja, agresivnost, eksplozivnost i sposbnost igranja u visokom ritumu svo vreme su, tokom boravka u Zvezdi, bivali toliko upitni, da mu je vremenom korigovana pozicija u timu i od krilnog, Kraso je kod Vladana Milojevića postao klasičan napadač, ali tek kao druga ili treća opcija, iza neprikosnovenog Šerifa Endijajea.

Upravo ga je status rezerviste i primorao da ovog leta potraži novu sredinu i vrati se, naposletku, u Francusku i potpiše za drugoligaša Pariz, dok je Zvezdi pripalo milion i po evra na ime obeštećenja.

– Ne smatram da sam napravio korak unazad povratkom u drugu ligu Francuske. Naprotiv, ambijent koji poznajem sigurno će mi pomoći da ponovo osetim zadovoljstvo igranja. Želeo sam da ponovo postanem važan za svoj tim – razmišljanja je Kraso, koji je u drugoligaškoj konkurenciji u Francuskoj, ali u dresu Sent Etjena, pravio darmar, pre nego što je stigao u Zvezdu.

Priznao je Kraso da je izgubio strpljenje i da više nije želeo da bude rezerva. Bio je to i vodeći razlog zbog kojeg je prihvatio poziv drugoligaša, ne želeći da rizikuje eventualnim prelaskom u neki klub iz Lige 1.

– Dao sam prioritet ulozi. Ne može u fudbalu da se predvide stvari, ali potpuno je drugačije doći u klub kao starter i braniti svoje mesto. Mnogo je to lakše nego stići kao alternativa i boriti se. Ovde sam dobio garancije da ću igrati, što ne bi bio slučaj u Ligi 1. Da sam hteo da budem zamena ostao bih u Crvenoj zvezdi.

Uprkos tome što nije uspeo da se nametne u Zvzedi, Kraso ne žali što je obukao crveno-beli dres, naprotiv.

– Tri godine pre toga bio sam u trećoj ligi. Oni su došli kod mene i zamolili me da igram u klubu iz Lige šampiona. To je san svakog fudbalera. Na kraju sam igrao protiv Mančester Sitija. Morao sam to da osetim, da vidim svojim očima. Upisao sam asistenciju protiv Jang Bojsa. Bilo je to moje prvo iskustvo u inostranstvu. Nema potrebe da žalim.

Reprezentativac Obale Slonovače imao je odličan početak u dresu Zvezde, pre svega u golgeterskom smislu, s obzirom na to da je dao pet golova u prva tri kola, aonda se u poptunosti ugasio.

– U oktobru sam bio prvi strelac tima. Postigao sam sedam golova, imao tri asistencije. Kada je trener počeo da me stavlja na klupu, verovao sam da želi da me odmori za Ligu šampiona. Međutim, i tamo me je stavljao na klupu. Otišao sam kod njega da konstruktivno pričamo. Pitao sam ga šta treba da popravim, šta su mi nedostaci. Pričao mi je o odbrani. I to u periodu kada sam postizao golove. Nisam ga razumeo. Na kraju je ta rasprava samo pogoršala stvari – otkrio je Kraso da je imao jednu veoma složenu konverzaciju sa Barakom Baharom.

Status mu se naročito pokvario tokom boravka na afričkom Kupu nacija.

– Došao je novi trener, radili su po novom sistemu, dok sam ja bio na turniru. Kada sam se vratio, bilo mi je još teže da se ustalim u tim. Morao sam da to da prihvatim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari