Kreativni naslednik Tea i Micića 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Prilika je bila jedinstvena, protivnik po meri, a broj igrača u sastavu takav da je Dejan Radonjić mogao da bez većeg rezultatskog pritiska javnosti predstavi tinejdžera koji se u juniorskoj košarci isprofilisao kao možda i najkreativniji košarkaš još od Vasilija Micića i Miloša Teodosića.

Crvena zvezda je rutinski savladala poslednjeplasiranu Krku (76:56) i time podebljala lidersko mesto na tabeli ABA lige, međutim ono što je zaintrigiralo navijače crveno-belih odnosilo se na sekvence koje je svojim darovitim potezima ispunio 16-godišnji Nikola Topić.

Zadovoljan onim što je video na treninzima, crnogorski stručnjak je odlučio da ga uvrsti u tim za duel sa Krkom i ne samo to, već i da mu pruži šansu da kao 16-godišnjak zabeleži seniorski debi u dresu Crvene zvezde. Mali Top, kako ga oslovljavaju, aludirajući na igračku karijeru u crveno-belom i reprezentativnom dresu njegovog oca Milenka (šampion države sa Zvezdom, prvak Evrope i sveta i osvajač srebra u državnom dresu) postao je tako tek drugi košarkaš od 2010. i Ivana Marinkovića koji je sa 16 godina debitovao za prvi tim Zvezde.

Rođen je 10. avgusta 2005. a u mlađim kategorijama Zvezde je već par godina. U njegovom formiranju učestvovao je Slobodan Klipa, trener koji je faktički koordinator mlađih selekcija, dok ga je u juniorima preuzeo Miloš Obrenović. U vršnjačkoj konkurenciji, još kao pionir, Topić se izdvajao po razumevanju igre i smislu za asistenciju.

Vremenom je izrastao (195 centimetara) samim tim sposobnosti za raznovrsnija dodavanja postale su mu veće i raznolike. Uprkos tome što je Zvezda još u kadetima počela sa potpunom rekonstrukcijom tima dečaka rođenih 2004. i mlađi angažujući redom Luku Vudragovića, Pavla Mišića, Lazara Đokovića, Andriju Vukovića…. pozicija i uloga godinu dana mlađeg Topića ostala je neokrznuta.

U potrazi za kreativnim izdancima u srpskoj školi košarke, nedeljiv je utisak da se posle Miloša Teodosića i Vasilija Micića prvi put pojavio kreativac unikatnog smisla za igru. Kao plej idealne visine (195 centimetara) posebno se ističe igrom u centralnom piku. Sjajno čita situacije, ima odličan periferan vid i sposobnost da dodaje sa boka, preko glave, levom i desnom rukom iz driblinga.

Deo tog talenta demonstrirao je i na seniorskom debiju protiv Krke. Za 16 minuta ostvario je pet asistencija (najviše u ekipi) od kojih su najmanje tri podsećale na pasove Tea i Micića (iz skoka, ispod ruke, iz driblinga sa jedne na drugu stranu terena).

U Zvezdi su prijatno iznenađeni zrelošću momka koji još uvek nije napunio 17 godina. Takođe, poput oca Milenka, Nikola ima miran karakter, poslušan je i saradljiv. Shodno godinama, telo mu još uvek nije razvijeno za potrebe seniorske košarke na vrhunskom nivou (mada ove sezone sa svojom generacijom igra u Drugoj srpskoj ligi).

Nešto nižeg težišta, u Zvezdi smatraju da bi mogao da bude solidan defanzivac na perimetru. Mehanika šuta mu je upitna i možda je naslabiji deo u njegovom napadačkom arsenalu. Ima nizak izbačaj, nešto sporiji… Naročito je problematična kada je reč o šutu iz driblinga, preko ruke čuvara.

Topić nije izraziti atleta, nema obećavajući vertikalan odraz i u seniorskoj košarci sve te nedostatke u pogledu brzine, snage i ekspolozivnosti moraće da iskompenzuje urođenim talentom za organizaciju igre, ali i predanim radom u teretani pod nadzorom stručnih lica za poboljšanje motorike.

Još uvek redovan đak

Već dve decenije vlada fama da najtalentovaniji sportisti ne mogu istovremeno redovno da pohađaju državne srednje škole i predano treniraju. Neretko roditelji, na savet menadžera, utiču na odluke dečaka i devojčica da već sa 15, 16 najkasnije 17 godina napuštaju redovno školovanje, prelaze na vanredno ili u neke privatne škole neuporedivo lakših kriterijuma. Nikola Topić, iako je jedan od najvećih košarkaških talenata, redovno pohađa drugi razred srednje škole. Uprkos tome što već sa 16 godina ima menadžera, roditelji su mu vrlo strogi i u pogledu škole ne prave nikakve ustupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari