Košarkaška reprezentacija Srbije sinoć je protiv Francuske odigrala poslednji meč druge faze takmičenja na Evropskom prvenstvu, ali su „orlovi“ bez obzira na ishod te utakmice još ranije obezbedili plasman u četvrtfinale i samim tim ostvarili veliki uspeh. U poslednje dve nedelje, izabranici Dušana Ivkovića su odigrali osam teških utakmica, u kojima su pokazali i dosta oscilacija, što je i normalno za tim u kome ima čak devet debitanata.


Međutim, domaći mediji su po staroj i uhodanoj navici dočekivali na nož svaki poraz ili propust u igri „orlova“. Čak i nakon pobede protiv Belgije, koja je bila odlučujuća za dalji plasman, u domaćoj štampi je trijumf „nagrađen“ sa komentarima da su Krstić i drugovi bili „katastrofalni“ i da su „pali sa Marsa“. Odjednom su se svi novinarski košarkaški „stručnjaci“ i „analitičari“ ujedinili u omalovažavanju mlade ekipe kojoj je neophodna iskrena podrška. Iste te „novinarske gromade“ su nakon premijerne pobede protiv Litvanije senzacionalistički najavljivali osvajanje medalje i pominjali doček ispred Skupštine. Takođe, isti ti će, nakon eventualne senzacije i plasmana u polufinale, biti prvi u redu da „bacaju koske“, slikaju se i hvale se poznanstvom sa novim herojima nacije.

Jednostavno, situacija u domaćem sportskom novinarstvu je paradigma situacije u celom društvu, gde vlada totalno rasulo. Što se tiče košarkaškog sektora, u Srbiji (i u elektronskim i u pisanim medijima) postoji samo četiri ili pet pravih stručnjaka koji su i sami igrali košarku, što ih upravo i čini u potpunosti merodavnim da (pr)ocenjuju košarkaška dešavanja. A svi ostali su „pali sa Marsa“ i zalutali pored košarkaškog terena. Najviše ima onih univerzalaca, koji se razumeju u sve sportove i u isto vreme znaju zašto Đoković ne igra na najvišem nivou, u čemu greši selektor fudbalera Mihajlović i šta je potrebno da bi košarkaši igrali bolje.

A što se tiče „orlova“, njima svaka čast. U datim okolnostima, četvrtfinale je ogroman uspeh, a sve preko toga je senzacija. I za kraj, neka poslušaju Aleksandra Đorđevića, koji im je poručio da dok su u Sloveniji „ne čitaju pisanja domaćih medija, jer im ništa dobro neće doneti“. Bravo, Sale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari