Kroket, aristrokatija, masoni 1Zoran Tančić

Svima nam je jako poznat Vimbldonski teniski turnir ali današnjim člankom pokušavamo da otkrijemo ko su vlasnici, kakva je organizacija, ko upravlja klubom.

Teniski turnir je samo deo velike organizacije – kluba koji se zvanično naziva “Sveengleski teniski klub na travi”. (All England Lawn Tennis Club).

Klub je osnovan davne 1868. godine za tenis i kroket (croquet). Ovo ne treba mešati sa kriketom jer se radi o sportu koji je rezervisan za aristokratiju. Naime, plastična ili drvena loptica udara se jednim malim čekićem i treba da prođe kroz montiranu kapiju. I dan danas imućni ljudi, koji imaju velika imanja, na svojim posedima igraju ovu igru. Klub se razvijao, a 1884. dodao je dame i dublove za muškarce, a potom je 1913. godine dopunio sa dublovima za dame kao i mešovitim dublovima. Imao je klub i teške trenutke, 1940. godine Centralni teren je bombardovan i uništeno je 1.200 sedišta. Posle toga više puta je renoviran, može da primi 15.000 gledalaca, a od 2009 godine ugrađen je i pokretni krov u slučaju kiše.

Osim 18 travantih terena koje smo već pomenuli, klub poseduje i osam terena američke šljake, dva terena sa akrilik podlogom i pet zatvorenih terena u sali. Travnati tereni se koriste od maja do septembra, a zatim se osvežavaju i renoviraju sa devet tona nove trave. Klub ima 375 stalnih članova a i veliki broj počasnih, gde su pobednici Vimbldon turnira i oni koji imaju posebne zasluge za razvoj tenisa. Da bi neko postao stalni član mora da bude predložen od četvoro stalnih članova, što ne garantuje da će biti i primljen. Stalni članovi su i glavni finansijeri. Klub ostvari godišnji profit od 30 do 40 miliona funti a veliki deo ovih sredstava se koristi za promociju i usavršavanje tenisa u Velikoj Britaniji.

Klub je imao i kontraverze jer do 1951. godine ljudi crne boje kože nisu mogli da igraju. Takođe su i Jevreji skinuti sa ove „crne liste“ 1952 godine. Kompletan klub je ustvari, kako bi mi rekli u Srbiji, „državni projekat“. Pokrovitelj kluba je bila Britanska kraljica Elizabeta, ali je to prenela na Vojvotkinju od Kembridža Kejt Midlton (supruga Princa Vilijema koji je ženidbom dobio titulu Vojvode od Kembridža). Predsednik kluba je Vojvoda od Kenta, inače Veliki majstor ujedinjene masonske lože Britanije. Vojvoda je nedavno posetio i Beograd, pa možemo da kažemo da je „naše gore list“ jer je brat od tetke princeze Jelisavete Karađorđević, ćerke Kneza Pavla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari