Pred stručnjake konstruktorske kuće Alpina iz Salcburga (kompanija je nosilac koncesije za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege) postavljen je težak zadatak jer su relativno nove stadione u Salcburgu i Insbruku morali da rekonstruišu i prilagode zahtevima UEFA kako bi ova zemlja spremna dočekala predstojeći Evropski šampionat u fudbalu.

Pred stručnjake konstruktorske kuće Alpina iz Salcburga (kompanija je nosilac koncesije za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege) postavljen je težak zadatak jer su relativno nove stadione u Salcburgu i Insbruku morali da rekonstruišu i prilagode zahtevima UEFA kako bi ova zemlja spremna dočekala predstojeći Evropski šampionat u fudbalu.
– Za Evropsko prvenstvo u fudbalu trebalo je prilagoditi zahtevima UEFA relativno nove stadione u Insbruku i Salcburgu. Oba su podignuta pre četiri godine, oba su primala po 16.500 gledalaca i nad oba je izgrađen krov koji je natkrivao kompletne tribine i dobar deo terena. Trebalo je da odlučimo da li je ekonomičnije graditi nove stadione, kao onaj u Klagenfurtu, ili ići na rekonstrukciju. Sreća je što su oba stadiona bila pripremljena za rekonstrukciju, jer u vreme gradnje nismo bili sigurni da ćemo dobiti organizaciju EP. Po standardima UEFA svaki stadion mora da ima bar 31.500 sedećih mesta za gledaoce, ograđeni deo za najvatrenije navijače domaćeg i gostujećeg tima, deo za invalide. Oba stadiona smo uspešno rekonstruisali, radovi za stadion u Salcburgu koštali su 23, u Insburku 37, a nov stadion u Klagenfurtu stajao je 67 miliona evra – kaže generalni direktor Alpine Hans-Jirgen Miko.

Rekonstruisali Maksimir, čekaju Beograd

Pre dve godine Alpina je izgradila i Alijanc arenu u Minhenu na kojoj je igrana finalna utakmica SP 2006. u fudbalu. Kako kaže Veitgaser nedavno su rekonstruisali i stadion Maksimir u Zagrebu, na kome su izgradili brojne prateće sadržaje, a odgovorili su na zahtev i poslali ponudu za izgradnju novog fudbalskog stadiona timu iz Beograda, ali za sada ne žele da kažu o kome je reč.

Gradski stadion u Salcburgu smešten je u blizini međunarodnog aerodroma, a na parkingu stadiona ima 4.000 mesta. Na njemu igra ekipa Salcburg Red Bula, čije boje brane i tri srpska internacionalca – Saša Ilić, Milan Dudić i Đorđe Rakić. Na stadionu u Salcburgu će se igrati tri utakmice prve faze EP u okviru grupe u kojoj su smešteni Rusija, Grčka, Španija i Švedska. U Austriji, sem na ova tri stadiona mečevi EP će se igrati još samo u Beču.
Da bi dobili mesta za još toliko gledalaca, kako kaže menadžer projekta za izgradnju stadiona Volfgang Veitgaser, morali su celu krovnu konstrukciju tešku 2.000 tona da dignu 10 metara.
-Prvo smo odredili tačke oslonca i onda smo pomoću hidrauličnih presi dizali krov, po 30 centimetara, pa odmor. Nakon toga smo ugradili stolice i ostale prateće sadržaje – kaže Veitgaser.
Na nivou gde je započeto dizanje krova, na zapadnoj tribini, nalazi se VIP loža i restoran u kome se hrane igrači Red Bula. Na istom nivou se nalazi i 900 mesta za novinare, dok je na vrhu istočne tribine „kućica“ za policiju i lekare koji brinu o gledaocima. Policiji je na raspolaganju 40 kamera koje pokrivaju svaki kutak stadiona spolja i iznutra. Trenutno je umesto trave na terenu plastična podloga, koja je možda i premekana, a Veitgaser kaže da će do početka EP biti postavljenja prava trava. Njeno gajenje je već započelo i na igralište će se postaviti u velikim rolnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari