Krstajić nije zabrinut 1Foto: Starsport

Poraz i, naročito, partija najboljih fudbalera Srbije u test meču sa Čileom zabrinula je i iznervirala najveći deo javnosti u našoj zemlji, ne i selektora Mladena Krstajića, ubeđenog da će, uprkos notiranim slabostima iz Graca, sve biti skockano do prvog meča na Svetskom prvenstvu u Rusiji, 17. juna sa Kostarikom.

– Ne brine me ništa. Svesno smo ušli u utakmicu s tim da mladi osete atmosferu u A timu. Bez obzira na rezultat i da je bilo 0:0 isto bismo gledali kao danas. Do tri ujutru je ceo stručni štab analizirao utakmicu, znamo gde smo grešili, šta je dobro. Više je bilo loših stvari ali nisu to stvari koje mogu da nas poljuljaju, već da pokažu smernice – brži pas, koncentracija u defanzivi, bolja lopta. Naravno, nisam zadovoljan, svesni su i igrači da su slabo odigrali, ali ne mogu da kažem da nisu imali volju i želju da „istrče“ utakmicu – drži se ličnog ugla gledanja na stvari komandant „orlova“.

I posle pete utakmice u ulozi šefa stručnog štaba (bilo kojeg tima) nekada vrhunski štoper potencira odnose u svlačionici kao bitan faktor svakog (ne)uspeha.

– Za sve što radimo temelj je dobra atmosfera. Podmladili smo reprezentaciju, pitanje je da li bi neko došao u situaciju kao ja da ove mlade pozove na SP. Tu su jer su zaslužili, imaju kvaliteti i budućnost su našeg tima. Najbitnija je atmosfera, a mi u stručnom štabu treba sve to da „upakujemo“ da prezentujemo Srbiju na pravi način u Rusiji – objašnjava Krstajić.

Mada su u pretposlednjoj proveri za SP među starterima bili i neki debitanti u A selekciji i momci sa minornom ili nikakvom minutažom u kvalifikacijama, pomoćnik u selektorskoj eri smenjenog Slavoljuba Muslina tvrdi da nije eksperimentisao.

– Nisam eksperimentisao iz ovog ili onog razloga nego momci nisu mašina, potreban im je period za odmor, on je nekad važniji od treninga. Setite se samo da je svaki igrač imao po 50 i više utakmica u sezoni, igrali su finala, borili se za opstanak, svi su imali glavne role. Normalno je to posle kratke pauze i radnog odmora kada su imali program rada, nisu navikli da nemaju pauzu svake sezone, već imaju mesec dana, a ne kao igrači Partizana i Zvezde koji desetak dana posle sezone počinju pripreme za LŠ – razlaže svoje odluke selektor, čije su poverenje u ponedeljak najkvalitetnije iskoristili štoper (po potrebi desni bek) Nikola Milenković i levokrilni vezista Nemanja Radonjić.

Krstajić je od dolaska forsirao 4-2-3-1 formaciju i kaže da nema nameru da menja taktiku pred Svetsko prvenstvo.

– Kasno je za priču o promeni formacije, bilo bi suludo menjati pred SP koje počinje za 10-15 dana. Razmišljam samo o različitim imenima – objašnjava selektor „orlova“.

Naredni rival je Bolivija, što će biti generalna proba za Mundijal.

– Vreme odmora je prošlo, imaćemo još nekoliko treninga, pa ću u subotu izvesti ekipu blizu one koja će igrati protiv Kostarike – jasan je Mladen Krstajić.

Kao što će posle tog susreta navijači biti načisto čemu se mogu nadati u Rusiji.

Najviši i među najmlađima

Prosečna visina fudbalera Srbije koji će ići na Mundijal u Rusiji iznosi 187 centimetara, što ih čini najvišim od svih ekipa na SP. Čak osmorica igrača su viši od 190 centimetara: Vladimir Stojković, Nemanja Milenković, Sergej Milinković-Savić, Nemanja Matić, Marko Grujić, Marko Dmitrović, Predrag Rajković i Aleksandar Prijović. Najviši su sa po 195 cm Stojković i Milenković. Druga po visini je Hrvatska sa prosečnom visinom igrača od 186 centimetara, koliko imaju i aktuelni šampioni sveta Nemci.

Srbija je peta najmlađa reprezentacija na Mundijalu sa prosekom od 26,8 godina. Najmlađi sastav ima Nigerija (25,9), a potom slede Francuska (26), Engleska (26), Tunis (26,5) i Srbija (26,8). Sa druge strane, najstariji su sastavi Paname (29,6) i Kostarike (29,6).

TV serijal „Od Urugvaja do Rusije“

Serijal „Od Urugvaja do Rusije“ u produkciji PGMnetwork i agencije Sportnetwork priča priču o svim Mundijalima na kojima je učestvovala reprezentacija nekada Kraljevine Jugoslavije, pa SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i konačno Srbije… U serijalu se pojavljuju najznačajniji akteri 11 Svetskih prvenstva, najveće legende jugoslovenskog, ali i svetskog fudbala. Kroz 11 epizoda gledaoci će videti i čuti više od 70 aktera Mundijala, koji bez obzira na vreme kojem pripadaju, sa izuzetkom prve (Montevideo 1930) i pete epizode, (Čile 1962) simptomatično govore o istim stvarima – dobro odrađenim kvalifikacijama, euforiji, prevelikim očekivanjima, raspadu sistema na Svetskom prvenstvu, povratku kući i razočaranju… Prva epizoda biće premijerno emitovana na televiziji O2 u ponedeljak, 11. juna u 16.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari