KSS pooštrava mere u slučaju vređanja: Prekid utakmica posle dve opomene sudija 1Foto: Srdjan Stevanović/Starsport

Upravni odmor Košarkaškog saveza Srbije (KSS) doneo je nekoliko odluka vezanih za rad nacionalnog Saveza i Кošarkaške lige Srbije.

Prva od odluka KSS odnosi se na ukidanje takozvanog „košarkaškog državljanstva“, što znači da će svi mladi košarkaši iz regiona koji imaju srpsko državljanstvo i pasoš Republike Srbije, bez obzira na
mesto rođenja, u srpskim klubovima moći da igraju kao domaći igrači.

Druge dve odluke tiču se košarkaških sudija.

Кada je reč o raspoloživosti srpskih arbitara, oni koji sude i domaća i međunarodna takmičenja, obavezni su da sude takmičenja u organizaciji КLS i КSS, kako u seniorskom, tako i u MК takmičenjima, u prioritetu.

U prevodu, za sve srpske sudije domaća takmičenja moraju imati prvenstvo u odnosu na regionalnu i sve ostale lige. U slučaju nepoštovanja ove odluke, arbitri podležu disciplinskoj odgovornosti, a izrečene kazne u domaćim takmičenjima odnosiće se i na međunarodna, kao i kazne na međunarodnim, odnosiće se i na domaća takmičenja.

Bitna odluka doneta je i o postupanju sudija i delegata na utakmicama na kojima dolazi do navijanja i skandiranja koja se smatraju pogrdnim i gde se vređaju određene ličnosti. Prema novoj odluci, arbitri su dužni da javno opomenu navijače najviše dva puta, a ukoliko se neprimereno navijanje nastavi, utakmica se prekida. U zavisnosti od procene službenih lica, utakmica se može nastaviti kada seisprazni
dvorana od navijača ili pojedinaca.

Drugi scenario je zakazivanje novog termina za odigravanje utakmice, dok se, prema trećem scenariju, a sve u zavisnosti od procene prvog sudije i delegata, utakmica potpuno prekida i registruje službenim rezultatom.

– Odluke su od ključnog značaja za očuvanje digniteta i integriteta nacionalnog Saveza pre svega, koji u budućnosti, kao krovna kuća košarke, mora biti glavni nosilac razvoja i stabilnosti košarke u Srbiji. Ovim odlukama štiti se i КLS kao domaća liga, koja mora biti prioritet za klubove, ali i za sva službena lica, jer se samo na taj način može raditi na jačanju našeg domaćeg proizvoda, a to je u ovom slučaju srpska košarka -navodi se u saopštenju Košarkaškog saveza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari