Sada više nema nikakve sumnje da je ovo najgori Vimbldon u poslednje dve decenije. Naporan, mučan, frustrirajući. Za sve – organizatore, igrače, publiku i štampu. Kiša, koja prati šampionat od prvoga dana je praktično svima ubila apetit za tenis i takmičenje, jer se mečevi stalno prekidaju, odlažu i značajno kasne.

Sada više nema nikakve sumnje da je ovo najgori Vimbldon u poslednje dve decenije. Naporan, mučan, frustrirajući. Za sve – organizatore, igrače, publiku i štampu. Kiša, koja prati šampionat od prvoga dana je praktično svima ubila apetit za tenis i takmičenje, jer se mečevi stalno prekidaju, odlažu i značajno kasne. Čitavih 177. mečeva je u zakašnjenju i imajući u vidu prognozu vremena, koja nije slavna, uveliko se priča o produžetku šampionata u treću nedelju.
Jedina

Naporan, mučan, frustrirajući: najgori Vimbldon u poslednje dve decenije

osoba koju to nije dotaklo je, niko drugi, do Rodžer Federer. Čovek je završio svoj meč u trećem kolu još prošlog petka i budući da je Tomi Has, koga je trebalo da sretne u četvrtom kolu, odustao od daljeg takmičenja, on je imao slobodnih čitavih šest dana do svog meča u četvrtfinalu sa Fererom, koji je na programu danas. Šta da vam kažem, mogao je za to vreme da ode za Švajcarsku ili negde u toplije krajeve – recimo na Majorku i da stigne na vreme za svoj naredni meč. U svakom slučaju, viđen je kako „Peva na kiši“! Pa, čak i stepuje!
Za razliku od njega, Nadalova avantura i drama u trećem kolu je pre ličila na Vagnerov Ring, budući da je trajala pet dana, sa dugačkim intervalima, pljuskovima, grmljavinama, a povremeno i bogovima na terenu. Slavni Španac je naime započeo meč u subotu i trebala su mu samo dva poena da bi ga okončao u svoju korist protiv izvanrednog Šveđanina Robina Soderlinga. I onda je, naravno, pala kiša. Meč je nastavljan osam puta, pri čemu je Šveđanin ne samo izjednačio, već i poveo. I evo, konačno danas je saga završena. Nadal je uspeo da pobedi.
U sličnoj situaciji je bio i naš Đoković, za koga se ne zna da li je došao na teniski turnir ili na Tour de France. Meč u trećem kolu protiv Kifera je započeo u ponedeljak i nakon silnih prekida definitivno ga je završio tek juče, pobedivši u četiri seta. Njegov sledeći protivnik u četvrtom kolu biće Australijanac Lejton Hjuit.
Kišu i silne prekide mečeva mnogi vide i kao uzročnike svojih poraza. Recimo, Jelena Janković. No, ne radi se samo o tome. Naša najbolja igračica se možda naprosto preforsirala igrajući u prvih pola godine čak na 16. turnira. Verovatno, sada i ona žali što se izložila tako zahtevnom tempu i programu, tim više što je juče izgubila od protivnice koju je na Rolan Garosu slistila 6:1 6:1 i što je imala objektivno jako dobre šanse da stigne do polufinala, pa i finala.
Pored nje, tu je i Morezmo, čiju je vladavinu prekinula češka tinejdžerka Nikol Vaidisova. Da, bilo je i kiše, koja je izvesno narušila njen ritam igre, umanjila njeno samopouzdanje, ali pre svega treba reći da Morezmo juče nije vladala svojim reketom. Napravila je gomilu duplih grešaka, promašivala voleje koje uobičajeno izvodi zatvorenih očiju i što je za nju neuobičajeno, bila vidno nervozna, pa čak i agresivna. U trećem setu, nakon brejka, ona je u frustraciji urliknula, udarila sebe, pa čak htela da pošalje loptu van stadiona, zbog čega je dobila opomenu sudije. Morezmo je uvek bila poznata kao emotivna osoba, ali nikada kao nasilna. Pa ipak, ovo je bio Kill Bill momenat. Svest da gubi svoju titulu i to sa bledom igrom je možda učinila da izgubi nerve. Nakon drugog brejka, bilo je jasno da je meč gotov. Jer da je na terenu bila Serena, očekivali biste da vidite borbu iz Gladijatora, ovako bila je tu Morezmo, koja je ličila na Oliviju de Hevilend u Prohujalo sa vihorom. Nakon meča, dok je glamurozna Vaidisova slavila svoj najveći uspeh, Morezmo je, na pitanje šta misli ko će osvojiti ovogodišnji šampionat, odgovorila – „Stvarno, uopšte me to ne interesuje“.
Sa kišom su, za sada, izgleda najbolje izašle na kraj naša Ana Ivanović i njena protivnica Nađa Petrova. Ana je kao klinka, po njenom kazivanju, vežbala na dnu praznog olimpijskog bazena u Beogradu, a njena protivnica Petrova voli da peca, tako da im obema voda nije strana. No, nakon jučerašnjeg meča, čini se da je Ana bila uspešnija u pecanju, a da je Nađi ostavila prazan bazen da se u njemu snađe.
Zbog kiše je juče bilo planirano i da dva holivudska imena ženskog tenisa odigraju svoj meč na terenu broj 3. – Venus Vilijams i Marija Šarapova. U normalnim uslovima, bilo bi nezamislivo da se takve igračice nađu na terenu za „obične smrtnike“, ali su one obe, u strahu da se meč ne produži do Božića, prihvatile da igraju na njemu. Međutim, kiša ih je ipak zaustavila i meč je zbog ogromnog interesovanja publike i medija izmešten na centralni teren.
Pored svega ovoga, ipak je možda najbolji pokazatelj koliko je kiša omela ovogodišnji šampionat sama publika. Broj posetilaca je značajno opao, a bilo je i onih kojima će karte biti refundirane, s obzirom na to da se nekoliko dana igralo manje od jednog sata tenisa. Poznati redovi ispred vimbldonskog parka, sa narodom koji danima čeka na ulaznice i koji je bio spreman da reskira i upalu pluća i lumbago da bi video svoje heroje, su nestali. I pored ogromne ljubavi za beli sport, ipak je nadjačala najpopularnija fraza ovogodišnjeg Vimbldona – Ladies and gentlemen, play is suspended!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari