Laka norveška "konjica" 1Foto: EPA-EFE/ SRĐAN SUKI

Reprezentacija Norveške bila je samo jedna od pet reprezentacija s maksimalnim brojem osvojenih bodova pre sinoćnjeg zaključivanja grupne faze šampionata sveta za rukometaše, ali pedantni statističari otkrivaju da je lakše i efektnije od Španije, Hrvatske, Danske i Švedske otišla u jaču rundu borbe za planetarnu krunu na takmičenju u Nemačkoj i Danskoj.

Mada je njen najefikasniji pojedinac Jondal Magnus, sa 20 pogodaka, tek 9. na listi strelaca (vrh drže Rus Timur Dibirov i Nemac Uve Genšmejer – 29), selekcija sa severa Evrope najčešće je tresla mreže protivnika (149 puta). Branilac srebra sa prethodnog SP vodeći je i u kategoriji realizovanih šuteva (76 odsto) – pre svega sa krilnih pozicija (85 odsto) – ispred svog prvog pratioca u C grupi Danske (72) i Hrvatske (71). Istina, Norvežanima je na ruku je išlo to što su do zadnjeg kruga trke za Top 12 imali posla sa nedostojnim protivnicima kakvi su nacionalni timovi Saudijske Arabije (40:21), Austrije (34:24), Čilea (41:20), pa čak i Tunisa (34:24). „Vikinzi“ se odlično kotiraju i u rubrici „primljeni golovi“, pošto je njihovih 89 kapitulacija četvrti najbolji učinak te vrste, iza danskih 77, nemačkih 81 i švedskih 81. Za šta su posebno zaslužni Espen Kristensen i Torbjorn Bergerud, jedan od dva najuspešnija golmanska para od početka turnira, s obzirom da su njihovih 44 odsto uspelih odbrana dostigle samo kolege ispred gol linije Danaca.

Da sve bude zanimljivije, norveška selekcija igra „čist“ rukomet. U prevodu, ima najmanje isključenja – svega pet, što je u kombinaciji s malim brojem dobijenih žutih kartona (8) i nijednim crvenim kartonom drži sa Španijom na čelu kolone učesnika SP razvrstanih po fer-plej parametrima. Što je sve, opet, moglo da bude usavršeno ili pokvareno u noćašnjem derbiju sa Dancima. I što će biti na velikom ispitu u nastavku prvenstva, kada dođu na red mnogo ozbiljnije prepreke i daleko ambiciozniji takmaci u trci za titulu koja se nalazi u rukama igrača Francuske.

Egipćani eksperti za sedmerce

Pre zaključnih 60 minuta uvodne faze takmičenja samo jedna ekipa nije znala za promašaj sa sedam metara. Zvuči neverovatno, ali Egipat je zaista iskoristio svih 13 kaznenih udaraca, što će imati težinu samo ako izabranici jednog od najboljih afričkih rukometaša svih vremena, a sada selektora „faraona“, Huseina Zakija prođu dalje. Za šta im je bila potrebna pobeda u sinoćnjem meču sa Angolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari