Lalatović i u Banjaluci "krade šou" od igrača 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posle samo tri utakmice na klupi Borca iz Banjaluke Nenad Lalatović podneo je ostavku i zatražio od uprave kluba da je usvoji. Ipak, čelnici kluba odbili su da raskinu ugovor sa svojim trenerom i u saopštenju mu poručili: „Naša borba tek počinje. I neće biti nimalo laka“.

Srpski stručnjak preuzeo je ekipu ovog leta nakon što je prošlu sezonu završio kao trener kragujevačkog Radničkog i očekivalo se da će biti najveće pojačanje kluba koji ima ambiciju da osvoji prvo mesto u Premijerligi Bosne i Hercegovine.

Ipak, Borac je prošle sedmice eliminisan u kvalifikacijama za Ligu konferencija od ekipe B36 sa Farskih Ostrva, da bi potom u prvom kolu domaćeg šampionata odigrao nerešeno 2:2 sa Slogom iz Doboja. Odmah po završetku utakmice emotivni Lalatović je optužio svoje igrače za neuspeh, dodao da rade protiv njega.

– Znam šta su radili, s kim su se dopisivali, kome su davali informacije o sastavu. Tu sam se razočarao. Igrači nasednu i onda ja dobijem skrinšotove… Kad je već tako na početku, najbolje je da Nenad Lalatović ode. Oni nemaju moj karakter, ne mogu da probudim ovaj tim. Ja bih stavio glavu tamo gde neko ne sme ne znam šta. Dao bih život na terenu. Nikad sebi ne bih dopustio ovu situaciju, ali ne mogu ni ja stalno da štitim druge. Ne želim da se ovde o meni piše ružno, da napravim glupost, bio bih najrećniji da uprava prihvati moju ostavku. Mislim da nisam u stanju da ih dignem – rekao je Lalatović, a zatim dodao da je razočaran u igrače, zalaganje na terenu.

– Šetaju se kao manekeni. Fudbaleri moraju da ostanu, ja ne moram. Ovo je za mene takav šamar. Nikad nisam dao otkaz za 12 godina. Ispao sam od poluamatera. Došao sam za iste pare kao u Kragujevcu, nisam došao zbog para, želeo sam trofej. Nešto mora da se menja, šta ja imam da pričam. Ovo je moralni čin zbog navijača i podnosim ostavku zbog njih i divnih ljudi koji vode ovaj klub – objasnio je Lalatović.

Nenad Lalatović je čovek burne igračke i trenerske karijere, u neku ruku i slika i prilika srpskog fudbala.  Na njegovom slučaju se zaista može primeniti novinarska fraza da je dete nekog kluba, jer je Lalatović ne samo prošao kompletnu omladinsku školu Crvene zvezde i počeo profesionalnu karijeru sa 17 godina, već je bio i trener crveno-belih.

Za Crvenu zvezdu je nastupao od 1994. do 2002. godine i u tom periodu bio je na pozajmicama u OFK Beogradu, Radničkom iz Kragujevca i Milicionaru. U Šahtjor iz Donjecka je prešao 2003. godine, sa Ukrajincima potpisao trogodišnji ugovor, ali je odigrao samo deset utakmica za prvi tim.

Razlog nije bila samo jednogodišnja pozajmica Volfsburgu, u kojem nije zabeležio ni jedan nastup, već i jednogodišnja suspenzija, koju je zaradio nakon što je udario sudiju na utakmici B tima Šahtjora i Zorje.

Po povratku u Srbiju kratko vreme je boravio u Zemunu i OFK Beogradu i 2007. završio je igračku karijeru.

Od 2010. započeo je trenersku karijeru, ne manje živopisnu nego što je bila ona igračka. Prvo je bio na klupi Srema iz Sremske Mitrovice, koji je tada bio Zvezdina filijala, a nakon toga je radio u brojnim klubovima u Srbiji.

Bio je trener Proletera iz Novog Sada, pa Voždovca, Napretka, Crvene zvezde, Borca iz Čačka, Vojvodine, omladinske reprezentacije Srbije, Čukaričkog, mlade reprezentacije Srbije, Radničkog iz Niša, ponovo Vojvodine i, pre odlaska u Banja Luku, polusezona u Radničkom iz Kragujevca.

Prošlog leta je otišao u Saudijsku Arabiju, u kojoj je na osam utakmica vodio klub Al Batin, a zatim dobio otkaz zbog loših rezultata. Ipak, on tvrdi da je razlog bilo to što nije želeo da dozvoli da sin vlasnika kluba bude prvotimac.

Uprkos tome što je po pravilu ostvarivao dobre rezultate, njegov rad je uvek bio u senci burnog karaktera, atraktivnih konferencija za medije, svađa sa navijačima svog i protivničkih klubova. Tu treba dodati i ljubav prema Crvenoj zvezdi i dijametralno suprotne emocije kad je u pitanju Partizan, a posebno pristalice crno-belih.

„Uz Vučića u bolje sutra“

Nenad Lalatović nikada nije krio svoje političko opredeljenje i podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Pre poslednjih izbora podržao je vladajuću stranku i rekao da Srbija može da očekuje napredak samo ako Vučić bude na njenom čelu.

– Nema mnogo razmišljanja, jer ako hoćemo bolje sutra, Vučić i dalje mora da bude predsednik. I u današnje vreme se vidi napredak u svim oblastima života u Srbiji. Naš predsednik nije zaboravio ni porodice koje su ostale bez svojih najmilijih, gradi škole, puteve, fabrike, otvaraju se nova preduzeća – izjavio je poznati trener u martu.

– Srbija je danas najbolja i najmoćnija zemlja na Balkanu, a to je pre svega zahvaljujuću Vučiću. Kao državnik ima ogroman potencijal, pa sam ga zato i odavno uvek podržavao. Ubeđen sam da će narod i ovaj put napraviti pametan izbor kao što je činio u poslednjih desetak godina, kako bi Srbija i dalje ostala jaka i najjača zemlja u regionu. Naš narod zna da je Vučić najbolje rešenje za Srbiju i zato sam uveren u još jednu veličanstvenu pobedu, jer samo sa Vučićem i sutra možemo da budemo ponosni na našu Srbiju- agitovao je pred izbore Lalatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari