U suret Mundijalu u Kataru: Mogu li “lale” da se prošetaju Grupom A i kakve su šanse domaćina Katara 1Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

U Grupi A je odmah posle žreba za Svetsko prvenstvo bilo sve jasno. Holandija je prvi favorit, a Katar potpuni autsajder, dok će se Ekvador i Senegal boriti za za drugo mesto.

Holandija je uz manje poteškoće ipak došla do prvog mesta u svojoj kvalifikacionoj grupi ispred Neugodne Turske i Norveške. Imale su “lale” 23 osvojena boda, dva više od Turske i pet od Norveške i skor od 7 poebda, dva nerešena i jednim porazom.

Sa klupe ih predvodi Luj Van Gal i to je njihova najslabija karika.

Ove igrače je selektovao Ronald Kuman, ali je napustio poziciju selektora kada je stigao poziv Barselone.

Domaći stručnjaci koje je tamošnji Fudbalski Savez želeo da angažuje su već uveliko imali posao, pa je odluka o novom selektoru doneta sa izvesnom dozom skepse, buduči da se Van Gal nije proslavio na klupi Mančester junajteda od 2014. do 2016. godine, što mu je bio poslednji posao pre ovog koji trenutno obavlja.

Mediji u zemlji Beneluksa ne veruju da je Van Gal taj koji može da vrati Holandiju na stazu stare slave, ali u nedostatku boljih rešenja izbor je pao na njega.

Tim je satkan od kvalitetnih igrača koji igraju u najjačim svetskim ligama, ali nemaju niejdnu super zvezdu.

Poslednju liniju “drže” Virdžil Van Dajk i Matijas de Liht i to je njihova najveća snaga. U poslednjoj liniji su još Denzel Damfris i Dejli Blind i to je četvorka koja garantuje malo primljenih golova Holandije na ovom prvenstvu.

Na klupi će imati Jurijena Timbera, Stefana De Vraja i Nejtana Aku pa se s pravom čini da najveće nade zapravo polažu u odbranu.

Na sredini Van Gal ima nekoliko unirvezalaca, a sve se vrti oko zvezde Barselone Frenki de Jonga kome svesrdno pomažu u vezi Viktor Klasen i Đino Vajnaldum. Kako je Vajnaldum povređen do kraja sezone, njegovo mesto u prvoj postavi zauzeće Rijan Gravenbeh, talentovani vezista Bajerna iz Minhena, ili Stiven Bergvajn, igrač Ajaksa, dok će na klupi kao džoker biti Marten de Ron.

U napadu će mečeve započinjati Arnaut Dađuma, Donel Malen i Noa Lang, dok će na klupi šansu čekati Vinsen Jansen i Kodi Gakpo. Memfis Depaj je povređen i njegov nastup u Kataru je pod znakom pitanja.

Ekvador je sjajno igrao u kvalifikacijama za Mundijal i na kraju je završio na četvrtom mestu u Južnoj Americi sa 26 osvojenih bodova, dva više nego što je imao petoplasirani Peru koji je morao da ide u baraž.

U 18 odigranih utakmica kvalifikacija zabeležili su 7 pobeda, 5 nerešenih rezultata i 6 poraza. Krasila ih je čvrsta I kvalitetna igra. Pogotovo su bili snažni na sredini terena, pa ne bi bilo iznenađenje ako u Kataru budu primali, ali i davali malo golova.

Najveće zvezde su im Moises Kaisedo i Pervis Estupinjan. Obojica igraju u Premijer ligi, prvi za Brajton, a drugi za Notingem.

Uz njih je najpoznatiji i Ener Valensija, napadač Fenerbahčea i od njega će se očekivati golovi u Kataru.

Senegal je u poslednjoj fazi kvalifikacija pobedio Egipat. Izabranike Ali Sisea sigurno dobro poznajete jer igraju u najvećim klubovima u Evropi. Predvode ih golman i štoper Čelsija Eduard Mendi i Kalidu Kulibali, štoper Betisa Jusuf Sabali, napadač Votforda Ismaila Sar, vezista Notingema Čejku Kujate, vezista Olimpika iz Marseja Pape Gej i veznjak Evertona Idrisa Gej.

Od Senegala se može očekivati ofanzivan fudbal sa dosta kreiranih šansi, a dosta toga će zavisiti i od realizacije napadadača afričke selekcije. Ukoliko ona bude na vrhunskom nivou, nema sumnje da Senegal može da “izađe” iz grupe i potpuno sve iznenadi.

Ovaj tim može da bude jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira.

Nažalost ova afrička selekcija neće imati pomoć svoje prve zvezde Sadio Manea koji se povredio igrajući za Bajern u Bundesligi neposredno pred početak Mundijala u Kataru.

Katar se našao na takmičenju kao organizator istog i od azijske reprezentacije se ne očekuje apsolutno ništa. Smatraće se velikim uspehom ukoliko domaćin Mundijala osvoji i jedan bod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari